bartekiaga1 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 uwarzyłem piwo pszeniczne zgodnie z recepturom i po zabutelkowaniu po 4 dwóch tygodniach posmak kwaskowy (octowy ) co to może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 uwarzyłem piwo pszeniczne zgodnie z recepturom i po zabutelkowaniu po 4 dwóch tygodniach posmak kwaskowy (octowy ) co to może być ? Infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekiaga1 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 sory za pisowniw ale wkurzony jestem troche ipo paru głębszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekiaga1 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 czyli gdzie popełniłem błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) Szklana kula się zepsuła. Opisz co jak robiłeś, jak chłodziłeś, czym i jak dezynfekowałeś, ile razy gmerałeś, jak przelewałeś, do czego - czym itd itd. Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 gdzieś pomiędzy zdjęciem gara z chmielenia a zakapslowaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 optymistyczna wersja, że parę butelek było źle umytych, niestarannie wysterelizowanych wersja smutna to zakażenie załapane po chłodzeniu lub podczas przebywaniu w fermentorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Literatura mówi, że infekcję octową najłatwiej złapać od wody - surowej kranówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Literatura mówi, że infekcję octową najłatwiej złapać od wody - surowej kranówki. Z tym się nie spotkałem. Za to czytałem, że do octu trzeba powietrza. Nieszczelny fermentor na cichej, zbyt długa cicha. Nie wiem co jeszcze. Jedno piwo od tierro, które dostałem miało nuty octowe i było bardzo słabo nagazowane, prawdopodobnie kapsel puszczał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ale w czym problem? Zachować, nie wylewać, będzie do marynowania padliny na grilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Powstaje jeszcze pytanie czy posmak kwaskowy ma zapach octowy, czy może jest kwaskowy od fermentacji mlekowej, w pierwszym poście kolega napisał, ale kwestia czy ma pewność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Hmm... a ja myślałem że acetobakterii jest najwięcej w powietrzu. Wiemy że bakterie te odpowiedzialne są za psucie się artykułów spożywczych (utleniają związki organiczne do kwasów organicznych), owoców, win itp. ale o wodzie nie słyszałem Aż zaglądnąłem na stronę mojego dostawcy: Dostarczana przez nas woda posiada bardzo dobre parametry, jest idealnie przejrzysta, posiada tak doskonały smak i zapach, że można pić ją prosto z kranu ? bez gotowania. Jej jakość potwierdzona jest przez regularne badania, które prowadzimy kilka razy dziennie. W trosce o mieszkańców w Zakładzie Uzdatniania Wody zastosowano najnowocześniejsze na świecie metody uzdatniania wody, z ozonowaniem pośrednim i filtrami węglowymi. Efektem zastosowania nowych rozwiązań jest niemal zerowa mętność i barwa dostarczanej wody oraz bardzo dobre oczyszczenie ze szkodliwych dla zdrowia substancji organicznych, w tym detergentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Literatura mówi, że infekcję octową najłatwiej złapać od wody - surowej kranówki. Surowej wody dolewam często ,ale na szczęście nie łapię infekcji octowej - może to nie to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się