mrblaha Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam, Z kegiem na razie nie wychodzi, a dorwałem za grosze 25l wiaderko po oleju palmowym do smażenia. Czy da radę zrobić z tego garnek? Tzn czy można w tym gotować bez straty jakościowej? Mam taboret gazowy. Pojemność jest świetna, boje się tylko, czy ścianki aby nie za cienkie...no i ten lakier. Może ktoś już używał czegoś podobnego? Edytowane 25 Czerwca 2011 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Nalej wody wstaw na gaz i zobacz. Moim zdaniem to raczej nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Jak dla mnie puszczą szwy przy dnie. Ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Cenna uwaga- może obspawam dno? Migomat jest, mozna działać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Lakier? Będzie waliło aż miło. Ja bym się nie odważył, nie wiadomo jaki syf może przejść do brzeczki podczas gotowania. Poza tym, wiadro może się rozszczelnić pod wpływem temperatury (bo nie jest przeznaczone do wysokich temperatur). Zamiast dziadować i stosować prowizorki dla oszczędzenia paru groszy, kup normalny porządny garnek lub keg, który posłuży na lata, a nie jakieś badziewie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 A ta blacha nie jest czymś powlekana?? Czymś a'la lakier/folia ?? Ja bym tego na gaz nie stawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Za cienka blacha by ja na palnik dawać. Będzie się przypalać na dnie , po za tym przypuszczam że się będzie odkształcać i zacznie ciec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Ok, w takim razie odpuszczam temat. Dokręcę sobie kranik, dorzucę oplocik i będzie filtrator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) No na garnek to na pewno nie, ale jako np. fermentor czy jak piszesz filtrator by spełnił swoją rolę. A już na pewno przyda się np. jako pojemnik na słód w przyrodzie nic nie ginie Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) A poza tym to chyba nie jest nierdzewka tylko zwykła blacha aluminiowa - jeśli tak to gotowanie w takiej puszce aluminiowej jest niewskazane mimo że pokryta jest jakimś lakierem. W wysokich temperaturach przy kontakcie z wodą aluminium/glin dobrze się rozpuszcza i przenika w dużych ilościach do wody czy innego pożywiania. Wysokie stężenia glinu nadmiernie obciążają wątrobę, i mogą upośledzić ten organ. Dbajmy o wątrobę - wątroba jest tylko jedna i piwowarowi potrzebna Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Blacha jest stalowa, daje się spawać i przyciąga magnes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Ze spawaniem też może być problem- nie jest to za cienkie?. Poza tym, jak strzelisz zwykłym migiem to pewnie drut przetopi ci na drugą stronę=miejscowa korozja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Nie wysładzał bym w tym. Nie wiadomo jak się ta powłoka lakierowa zacznie zachowywać gdy wleje się tam wodę o temp. 80°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 No tak olej palmowy raczej na pewno nie był pasteryzowany, wiec takie wiaderko niespecjalnie sie nada w browarze domowym. Ale do przechowywania słodu powinno byc idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się