nivko Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam wszystkich na forum jestem tu nowym i proszę o pomoc . Tak jak każdy z was zainteresowałem się domowym piwo warzeniem . Wczoraj kurier przywiózł mi cały zestaw tzn 25 plastikowych butelek , Coppers Leger i wszystko do tego ! postanowiłem swoje pierwsze piwo ,że uważe dokładnie za tydzień ( bo mam urlop ) i wtedy w domu jest w miarę cicho ! Mam pierwsze pytania : 1) czy drożdże dosypujecie do brzeczki na "sucho" czy je rozpuszczacie w szklance wody tak jak poleca Pan z " domowy browarek " co lepiej ? ( ile mają stać w tej szklance ) 2) Pan od "domowego browarka " radzi aby do rurki tej co służy do odgazowania wlać wódke to wtedy nie będzie się pchało żadne robactwo ? co o tym myślicie 3) . Temperatura w domu jak jestem w pracy spada mi nieraz do 18 stopni albo nawet 17 , czy może to zepsuć robienie się piwa , co wtedy robić ? 4). Czy piwo domowe z plastikowych butelkach jest znośne ? proszę o opinie ? 5) czy te piwa w sklepie z górnej pułki te z tymi kapslami na skoble , czy te butelki można póńiej wykorzystać bo mam kilka po piwie Grosch WIEM ,ŻE DLA WAS TE PYTANIA WYDAJĄ SIĘ Śmieszne ale tego nie ma w instrukcji obsługi i wiem ,że mi pomożecie ! dziękuje za poświęcony mi czas ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) Witaj, na początek przeczytaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita, znajdziesz tam odpowiedź na większość pytań. 25 butelek to będzie za mało na brewkita 23l. Poza tym: 1. Drożdże można zadawać i tak i tak, lepiej jednak uwodnić. 2. Tak, można 3. Nic nie robić, będzie dobrze. Gorzej gdybyś miał wahania na plus (>20°C ) 4. Nie wiem więc się nie wypowiadam. Ale sądzę, że nie ma różnicy. 5. Grolsch to piwo z górnej "pułki" ? ps. popracuj nad ortografią i zdecyduj się, czy chcesz w końcu warzyć czy ważyć. Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 A poczytaj sobie na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam, 1 - sypałem równomiernie na powierzchnię brzeczki (czyli na sucho) - można zamieszać/ale nie trzeba. Rozpuszczanie w wodzie to dodatkowe ceregiele - drożdże Coopersa tego nie potrzebują. 2 - wystarczy zwykła przegotowana woda (minimalna ilość - bo CO2 jej nie przepchnie / nie będzie bulkać i dramat gotowy - taki żarcik ) 3 - jak zadasz drożdże do brzeczki w temp ok 22°C to owiń fermentor kocem - powinno wystarczyć by się nie oziębiło - a i 22 litry płynu nie zmieniają temperatury tak szybko. Przeczytaj TO. 4 - nie mam zdania - używam szkła 5 - można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam wszystkich na forum jestem tu nowym i proszę o pomoc . Tak jak każdy z was zainteresowałem się domowym piwo warzeniem . Wczoraj kurier przywiózł mi cały zestaw tzn 25 plastikowych butelek , Coppers Leger i wszystko do tego ! postanowiłem swoje pierwsze piwo ,że uważe dokładnie za tydzień ( bo mam urlop ) i wtedy w domu jest w miarę cicho ! Mam pierwsze pytania : 1) czy drożdże dosypujecie do brzeczki na "sucho" czy je rozpuszczacie w szklance wody tak jak poleca Pan z " domowy browarek " co lepiej ? ( ile mają stać w tej szklance ) 2) Pan od "domowego browarka " radzi aby do rurki tej co służy do odgazowania wlać wódke to wtedy nie będzie się pchało żadne robactwo ? co o tym myślicie 3) . Temperatura w domu jak jestem w pracy spada mi nieraz do 18 stopni albo nawet 17 , czy może to zepsuć robienie się piwa , co wtedy robić ? 4). Czy piwo domowe z plastikowych butelkach jest znośne ? proszę o opinie ? 5) czy te piwa w sklepie z górnej pułki te z tymi kapslami na skoble , czy te butelki można póńiej wykorzystać bo mam kilka po piwie Grosch WIEM ,ŻE DLA WAS TE PYTANIA WYDAJĄ SIĘ Śmieszne ale tego nie ma w instrukcji obsługi i wiem ,że mi pomożecie ! dziękuje za poświęcony mi czas ! Po pierwsze to piwo się WARZY !!! Do warzenia piwa z puszki nie trzeba brać urlopu - godzinka pracy wystarczy Zainwestuj w kapslownicę Od niskiej temp piwo się nie zepsuje Sam nalewam piwo w pety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 1) Ostatnio sypałem suche. Trzeba tylko dobrze napowietrzyć brzeczkę 2) Nie zaszkodzi 3) Szału nie ma, ale nie powinno być dramatu 4) Co kraj, to obyczaj. 5) Tak I polecam zajrzeć chociażby tu: http://www.piwo.org/forum/t2455-Mapa-watkow-dzialu-Piaskownica.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nivko Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Dziękuje dziękuje na pewno będę was jeszcze torpedował pytaniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 1. Uwodnienie drożdży daje lepszą jakość fermentacji. Możesz spotkać się ze wskazaniami typu 15, 20, 30 itd minut, a tak naprawdę ilość minut nie jest istotna, ważne aby uzyskać jednolitą "papke" bez grudek i to zadajemy do dobrze napowietrzonej brzeczki. 2. Woda, czy wódka nie ma znaczenia, jak jest zagrożenie muszkami na rurkę zakładamy kapturek, lub wtykamy do niej odrobinę waty. 3. Podane temperatury nie zaszkodzą piwu, wiecej będzie nawet lepsze. Naprawdę groźne dla fermentacji są wachania temperatury, jeżeli jest taka możliwość fermentator musimy czymś owinąć, aby zapobiec tym wachaniom. 4. Czasami brakuje mi butelek szklanych, wtedy piwo butelkuję do petów po napojach, czy wodzie mineralnej (tylko po gazowanych). Tak zabutelkowane piwo jest konsumowane w pierwszej kolejności, do 3 miesięcy jest wszystko ok. czy można dłużej przetrzymać nie wiem. Pety przetrzymuje w kartonach, lub czrnych workach (światło szkodzi). Są też wady, otwarty pet musi być rozlany jednorazowo, gdyż rozlanie "na raty" daje mętne piwo po podniesieni się osadu. 5. Używam min. tych butelek, jest ok. ale tak jak każde inne muszą być dezynfekowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) Może nie na temat, ale byłem na stronie "domowy browarek " i na łopatki rozłożyło mnie jedno z mótt: Domowe piwo jest doskonałym sposobem na oszczędzanie pieniędzy. Po takim tekście, każda żona "uwarzona". Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez kryzoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Może nie na temat, ale byłem na stronie "domowy browarek " i na łopatki rozłożyło mnie jedno z mótt: Domowe piwo jest doskonałym sposobem na oszczędzanie pieniędzy. Po takim tekście, każda żona "uwarzona". Trochę poza tematem, ale to jest prawda "Kochanie to wychodzi taniej" po takim tekście dostałem zielone światło na zakup sprzętu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się