mentosik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam Zostało mi trochę słodów : Carahell 20-30ebc karmelowy jasny 20-30 ebc słód z pszenicy płaskurku aroma 100ebc Pszeniczny Carawheat 110-140ebc owsiany 10ebc pilzneński i pszeniczny Sporo tego w zasadzie jest, można trochę piwa zrobić Problem mam taki, że mam drożdże S-33 w słoju już przygotowane jasnym ekstraktem. Chmiel marynka i lubelski standardowo. Jakiś pomysł na piwo? Myślałem raczej o czymś na bazie pszenicy - 1kg pilzneński, 0,6kg pszeniczny, 0,4 karmelowy jasny (na 10L piwa). Nie wiem tylko jak zacierać, w jakich temperaturach jak długie przerwy porobić żeby czegoś nie popsuć. Na eksperymenty mi się zebrało, ale trochę boję się zmarnować tyle dóbr Będę wdzięczny za sugestie, konkretne przepisy, uwagi. Koelscha nie zrobię bo już zabutelkowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Pierwsze co mi przyszło do głowy to Kolsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentosik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 opis ze strony centrum piwowarstwa : Uniwersalne drożdże górnej fermentacji. Polecane zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (Witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (np. Westmalle, Chimay). jak uniwersalne to coś powinno dać się z nimi zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Wit! 2.5 kg pils 2 kg pszeniczny 0.5 kg owsiany 35g lubelski 60 min. skórka pomarancza 10 min 10g kolendry 10 min S-33 Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Skocz po kolendrę do sklepu i parę pomarańczy do starcia skórki i zrób witbiera (ostatnio paru kolegów warzyło, więc przepisy znajdziesz łatwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 A z tym Witem to dziwna sprawa. Mi w sumie smakował, chociaż kolendra była za mocna. Znajomy stwierdził ironicznie po łyku, że smakuje jak woda z namaczania mięsa. Znam jedynie "Obołon Białe" - w składzie ma kolendrę, jednak zupełnie jej nie czuć. Jak to jest z tym Witem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentosik Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 scooby a jak zacierać? jakie temperatury i jakie przerwy? W przepisach na wiki dodaje się jeszcze płatki pszenne i owsiane. Mogę zastąpić je tym słodem czy dodatkowo dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się