Skocz do zawartości

receptura z resztek zapasów - pomocy


mentosik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zostało mi trochę słodów :

Carahell 20-30ebc

karmelowy jasny 20-30 ebc

słód z pszenicy płaskurku

aroma 100ebc

Pszeniczny Carawheat 110-140ebc

owsiany 10ebc

pilzneński i pszeniczny

 

Sporo tego w zasadzie jest, można trochę piwa zrobić ;) Problem mam taki, że mam drożdże S-33 w słoju już przygotowane jasnym ekstraktem. Chmiel marynka i lubelski standardowo.

 

Jakiś pomysł na piwo? Myślałem raczej o czymś na bazie pszenicy - 1kg pilzneński, 0,6kg pszeniczny, 0,4 karmelowy jasny (na 10L piwa). Nie wiem tylko jak zacierać, w jakich temperaturach jak długie przerwy porobić żeby czegoś nie popsuć. Na eksperymenty mi się zebrało, ale trochę boję się zmarnować tyle dóbr :)

 

Będę wdzięczny za sugestie, konkretne przepisy, uwagi. Koelscha nie zrobię bo już zabutelkowany :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

opis ze strony centrum piwowarstwa :

Uniwersalne drożdże górnej fermentacji.

 

Polecane zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (Witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (np. Westmalle, Chimay).

jak uniwersalne to coś powinno dać się z nimi zrobić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wit!

2.5 kg pils

2 kg pszeniczny

0.5 kg owsiany

35g lubelski 60 min.

skórka pomarancza 10 min

10g kolendry 10 min

S-33

 

:)

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A z tym Witem to dziwna sprawa. Mi w sumie smakował, chociaż kolendra była za mocna. Znajomy stwierdził ironicznie po łyku, że smakuje jak woda z namaczania mięsa. Znam jedynie "Obołon Białe" - w składzie ma kolendrę, jednak zupełnie jej nie czuć. Jak to jest z tym Witem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.