Jump to content

Aipa


AndrzejKu

Recommended Posts

Posiadam chmiel Amarillo, Cascade i Citra każdy w ilości 100g. Proszę o podpowiedz jak najlepiej nachmielić swoje AIPA. :okey:

 

Słody (przepis Stasiek)

- pilzneński 3kg

- carapils 0,4kg

- monachijski 0,5kg

- pale ale 1,2kg

- karmelowy 0,3kg

- specjal B 0,2kg

Edited by AndrzejKu
Link to comment
Share on other sites

Posiadam chmiel Amarillo, Cascade i Citra każdy w ilości 100g. Proszę o podpowiedzi jak najlepiej nachmielić swoje AIPA. :okey:

Akurat te trzy chmiele wykorzystałem w moim AIPA:

- MH - 20g Amarilio

- FWH - 20g Cascade granulat

- 60' - 15g Amarilio granulat

- 15' - 40g Amarilio granulat

- 5' - 20g Cascade granulat

- 0' - 20g Cascade granulat

A na 2 tyg cichej jeszcze:

- 25g Citra

- 25g Amarilio

- 25g Cascade

Edit: widzę, że trafiłeś już na mój przepis. :D

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

wiem :okey: ale z tego co czytałem to Citre dostałeś późno i poszła tylko do chmielenia na zimno. Myślałem żeby ja dać wcześniej. I jeszcze jedno pytanie o Mash Hopping. Na jakim etapie zacierania dodać chmiel?

Link to comment
Share on other sites

wiem :okey: ale z tego co czytałem to Citre dostałeś późno i poszła tylko do chmielenia na zimno. Myślałem żeby ja dać wcześniej.

Gdzieś czytałem, że Citra dana na goryczkę daje dziwne posmaki, a że miałem inne, to nie ryzykowałem. Na pewno można spróbować dać na ostatnie kilka minut.

I jeszcze jedno pytanie o Mash Hopping. Na jakim etapie zacierania dodać chmiel?

Dodaje się razem ze słodem. Ja dałem dopiero na przerwie dekstrynującej bo zapomniałem. :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.