AndrzejKu Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 (edited) Posiadam chmiel Amarillo, Cascade i Citra każdy w ilości 100g. Proszę o podpowiedz jak najlepiej nachmielić swoje AIPA. Słody (przepis Stasiek) - pilzneński 3kg - carapils 0,4kg - monachijski 0,5kg - pale ale 1,2kg - karmelowy 0,3kg - specjal B 0,2kg Edited April 23, 2011 by AndrzejKu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 (edited) Posiadam chmiel Amarillo, Cascade i Citra każdy w ilości 100g. Proszę o podpowiedzi jak najlepiej nachmielić swoje AIPA. Akurat te trzy chmiele wykorzystałem w moim AIPA: - MH - 20g Amarilio - FWH - 20g Cascade granulat - 60' - 15g Amarilio granulat - 15' - 40g Amarilio granulat - 5' - 20g Cascade granulat - 0' - 20g Cascade granulat A na 2 tyg cichej jeszcze: - 25g Citra - 25g Amarilio - 25g Cascade Edit: widzę, że trafiłeś już na mój przepis. Edited April 23, 2011 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted April 23, 2011 Author Share Posted April 23, 2011 wiem ale z tego co czytałem to Citre dostałeś późno i poszła tylko do chmielenia na zimno. Myślałem żeby ja dać wcześniej. I jeszcze jedno pytanie o Mash Hopping. Na jakim etapie zacierania dodać chmiel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 A ja od siebie dodam, że AIPA Staśka jest bardzo dobre i warto trzymać się jego przepisu. Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 Przy zasypie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 wiem ale z tego co czytałem to Citre dostałeś późno i poszła tylko do chmielenia na zimno. Myślałem żeby ja dać wcześniej. Gdzieś czytałem, że Citra dana na goryczkę daje dziwne posmaki, a że miałem inne, to nie ryzykowałem. Na pewno można spróbować dać na ostatnie kilka minut. I jeszcze jedno pytanie o Mash Hopping. Na jakim etapie zacierania dodać chmiel? Dodaje się razem ze słodem. Ja dałem dopiero na przerwie dekstrynującej bo zapomniałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted April 23, 2011 Author Share Posted April 23, 2011 (edited) A temperatura fermentacji? Zamierzam ustawić na 15 st Drożdże Safale US-05 Edited April 23, 2011 by AndrzejKu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now