AndrzejKu Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Posiadam chmiel Amarillo, Cascade i Citra każdy w ilości 100g. Proszę o podpowiedz jak najlepiej nachmielić swoje AIPA. Słody (przepis Stasiek) - pilzneński 3kg - carapils 0,4kg - monachijski 0,5kg - pale ale 1,2kg - karmelowy 0,3kg - specjal B 0,2kg Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Posiadam chmiel Amarillo, Cascade i Citra każdy w ilości 100g. Proszę o podpowiedzi jak najlepiej nachmielić swoje AIPA. Akurat te trzy chmiele wykorzystałem w moim AIPA: - MH - 20g Amarilio - FWH - 20g Cascade granulat - 60' - 15g Amarilio granulat - 15' - 40g Amarilio granulat - 5' - 20g Cascade granulat - 0' - 20g Cascade granulat A na 2 tyg cichej jeszcze: - 25g Citra - 25g Amarilio - 25g Cascade Edit: widzę, że trafiłeś już na mój przepis. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 wiem ale z tego co czytałem to Citre dostałeś późno i poszła tylko do chmielenia na zimno. Myślałem żeby ja dać wcześniej. I jeszcze jedno pytanie o Mash Hopping. Na jakim etapie zacierania dodać chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 A ja od siebie dodam, że AIPA Staśka jest bardzo dobre i warto trzymać się jego przepisu. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Przy zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 wiem ale z tego co czytałem to Citre dostałeś późno i poszła tylko do chmielenia na zimno. Myślałem żeby ja dać wcześniej. Gdzieś czytałem, że Citra dana na goryczkę daje dziwne posmaki, a że miałem inne, to nie ryzykowałem. Na pewno można spróbować dać na ostatnie kilka minut. I jeszcze jedno pytanie o Mash Hopping. Na jakim etapie zacierania dodać chmiel? Dodaje się razem ze słodem. Ja dałem dopiero na przerwie dekstrynującej bo zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) A temperatura fermentacji? Zamierzam ustawić na 15 st Drożdże Safale US-05 Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się