kolus Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Witam, na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post. Czytam forum od jakiegoś czasu i postanowiłem zacząć warzyć piwo, od razu rzucam się na głęboką wodę i będę warzył z zacieraniem. Mam pytanie odnośnie dekantacji po fermentacji burzliwej i cichej, czy lepiej jest dekantować zanurzając rurkę przez wierzch czy przez kranik, logiczne się wydaje że przez wierzch żeby nie wzbudzić osadów, ale chciałem zapytać przed kupnem fermentatorów. Jeden będzie z kranikiem z zainstalowanym oplotem do filtracji a pozostałe do fermentacji (z kranikiem czy bez? oto jest pytanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Wystarczy ci 1 z kranikiem, reszta bez. Raczej zdecydowana większość z nas korzysta z rurki zasysając paszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Według nie lepiej fermentację prowadzić w wiadrach bez kranika - jego zakamarki to potencjalne miejsca rozowoju jakiś bakterii i infekcji. Moim zdaniem potrzebne są 3 fermentory - jeden do filtracji i rozlewu (z kranikiem), jeden do fermentacji burzliwej i jeden do cichej. Jak się rozkręcisz, to dokupisz więcej wiader żeby warzyć częściej niż raz na 1-2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Witam. Co wybrać? O to jest pytanie, zaraz będziesz czytał propozycje innych. Jedni napiszą, że robią tak, inni że tak. Co kraj to obyczaj, a co człowiek to inny zwyczaj. Ja zawsze dekantuję wężykiem, ale mam formatory z kranikiem (z nich zlewam piwo do zbadania blg), mam beczkę 60 - litrową (jest bez kranu). Co sam wybierzesz zależy od Ciebie. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolus Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Tak właśnie myślałem ale chciałem się upewnić. Mam właśnie zamiar zacząć od trzech wiader i rozkręcać powoli browar. W piwnicy dziś znalazłem nowy emaliowany gar 40 litrowy z pokrywką, kupuje niezbędne przyrządy i zaczynam w weekend ze szwagrem przygodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Witam i gratuluję mądrego wyboru - zacieranie. Ja mam większość fermentatorów z kranikiem. W miarę wygodne to jest. Jak do tej pory nic nie załapałem, więc jakimś większym problemem jeżeli chodzi o infekcje kranik nie jest. Tak naprawdę to zrobisz jak ci wygodniej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się