Dragonfair Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) Witam co sądzicie o pszeniczniaku o takim zasypie i temp zacierania? 2kg pilzneński 2kg pszeniczny jasny 1kg wiedeński 40g perle 20' - 45°C 40' - 53°C 40' - 62°C 50' - 72°C 0'-60' - 30g perle 45'-60 - 10g perle drożdże 3068 fermentacja w 18°C Edytowane 4 Maja 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Ja bym skrócił przerwę w 53* do 10 minut, dla bezpieczeństwa piany i drastycznie zmniejszył nachmielenie - tak z 15 g Perle na 60' i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 swoja droga ile litrow planujesz i jaka masz wydajnosc? bo przy 83% wydajnosci liczonej po amerykansku i 20L wychodzi poczatkowe blg jakies ~16... wyjdzie za mocne goryczka tez wychodzi wg beersmith na poziomie ~24 IBU, bedzie za gorzkie. teoretycznie gorna granica to 15IBU. 15g 6% Pearle na 20l bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Że tak powiem to to juz uwarzone wyszło 26l 13°Blg a w warzeniu pomagał brat i cos poplatał z chmielem miało byc 20g perle w całości wiec teraz mam nadzieje ze bedzie sie to dało wypic :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Że tak powiem to to juz uwarzone wyszło 26l 13°Blg a w warzeniu pomagał brat i cos poplatał z chmielem miało byc 20g perle w całości wiec teraz mam nadzieje ze bedzie sie to dało wypic :rolleyes: 26l to co innego swoja droga niezla wydajnosc 71.15%, ale co tu sie dziwic, 12 warka pic sie na pewno bedzie dalo, moze byc ciutke za duzo goryczki na poczatku, ja kiedys przy mojej pierwszej warce, wlasnie pszenicznej po pierwsze dalem zamiast 30g lubelskiego 37g (tyle mialem w zestawie, wtedy nie zastanawialem sie czy to zle jak dam wiecej ). Dodatkowo mialem 18l zamiast 20l. dalo to ~19IBU, u Ciebie wychodzi ~20 (zakladajac ze pearle Twoje ma 6% a.k, dla a.k = 5.2% IBU wyliczone to 17.4) . Limit dla stylu niby 15. Moje dalo sie pic a nawet bylo pyszne, co prawda tydzien po zabutelkowaniu goryczka mi troche przeszkadzala, ale pozniej sie ulozyla i wyszedl niezly pszeniczniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) no to się ciesze bo braciszek troszkę by się zmartwił a chce go wciągnąć w piwowarstwo swoją drogą jak wpływa na smak sód wiedeński w pszenicznym? Edytowane 4 Maja 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Dopiero teraz zauważyłem ten temat. Robiłem ostatnio pszeniczne z takim zasypem: pszeniczny- 3 kg wiedeński- 2,4 kg caramunich- 0,15 kg. Piwo wyszło dobre, ale właśnie myślę, że to 2,4 wiedeńskiego to trochę za dużo. Następnym razem dam 1,2 pilzneńskiego + 1,2 wiedeńskiego. Powinno wyjść jeszcze lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się