kenar1985 Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Witam pisałem o coopersie ktory robiłem 6 dni temu przelałem dzis do 2 pojemnika blg pokazał 2 na zielonym tle kiedy przelać do butelek co proponujecie a to kilka zdjec a smak lekko kwasny Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Coopers Czy Zepsuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 na infekcje to nie wygląda kwaśne bo młode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 butelkuj. Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Może poczekam do jutra wieczorem zobacze jakie jest BLG jeśli sie nie zmieni to butelkować czy jeszcze czekać i jak zrobic z cukrem do butelek czy rozrobić z tym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 rozpuść glukoze i rozlej do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 butelkuj.Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem. Bzdura. Ci co kiedykolwiek próbowali w domu pasteryzować sobie piwo nigdy się do tego nie przyznają, bo każdy wolałby zapomnieć, że to zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domowepiwko.pl Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Piwo nie wygląda źle. Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg. Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier. Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 takie pasteryzowanie to chyba zatrzyma re fermentacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Piwo nie wygląda źle.Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg. Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier. Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować. Ręce i nogi opadają. Aż do samej ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 o nieee nierób tak.. przelej młode piwko do drugiego naczynia rozpuść w litrze glukozę czy co tam dodajesz potem to wlej do młodego piwka wymieszaj delikatnie i butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Co to za brewkit był? Ciemne (a miało być jasne) + lekka mętność + kwaskowaty smak + drożdże na dnie gorzkie = kwas (bakterie beztlenowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 opisujesz moje zdjecie nie rozumiem Coopers specjal miał był ciemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 opisujesz moje zdjecie nie rozumiem Coopers specjal miał był ciemny Ja teraz też nie rozumiem, warto używać znaków przestankowych. W poprzednim poście opisałem jak można rozpoznać infekcję. To, że miało być ciemne opisujesz pierwszy raz w wątku, więc pierwszą przesłankę możesz odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Piwo nie wygląda źle.Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg. Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier. Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować. Czy kolega sam warzy czy temat zna tylko z instrukcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 (edytowane) Coopers specjal ?? A co to za piwo?? Nie znam takiego... :rolleyes: Fermentacja jest zakończona nie kiedy coś tam jest na zielonym pasku tylko gdy w dwóch kolejnych pomiarach (dwa dni) jest ten sam wynik - WIKI !!! Inna sprawa to zatrzymana fermentacja = zbyt wysokie °Blg / ale to inny temat i związany raczej z temp.fermentacji. - u Ciebie raczej się skończyła. Ale jak już przelałeś to potrzymaj jakieś 4-5 dni (i nie szperaj w tym piwie zbyt często) lub rozpuść glukozę w 0,5l wody i do butelek ! Młode piwa Coopersa mogą mieć kwaśnawe posmaki (raczej na pewno zawsze takie mają) więc ciężko ocenić czy to coś złego. Co do koloru to jaki to beer-kit i jakiego surowca użyłeś do fermentacji ? Edytowane 5 Maja 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 był to Coopers Traditional Draught 1,7 kg do tego użyłem ekstrakt słodowy jasny Kupiłem dzis glukoze DELECTA chyba bedzie ok mam nadzieje jutro sprawdze czy jest takie same °Blg Temperature mam ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BasTek Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) był to Coopers Traditional Draught 1,7 kg do tego użyłem ekstrakt słodowy jasny Kupiłem dzis glukoze DELECTA chyba bedzie ok mam nadzieje jutro sprawdze czy jest takie same °Blg Temperature mam ok Moim pierwszym piwem był Coopers Draught z serii Orginal, piwko po burzliwej i podczas rozlewania (jakieś 2 tyg. temu) miało kwaskowy posmak ale teraz jest to bardzo dobre piwo, żadnych posmaków i czuć w nim palony słód. Ja bym potrzymał jeszcze kilka dni na cichej i butelkował rozpuszczając w ok. 300ml zagotowanej wody odpowiednią ilość glukozy i mieszając ostudzony roztwór podczas przelewania do innego pojemnika z piwkiem. Będzie dobre piwo Edytowane 6 Maja 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Potwierdzam co do "kwaskowatości" piw Coopersa - nie ma się czym przejmować - miałem tak w Coopers Lager . Kwaskowaty posmak zanika z czasem. A podobno Draught jest lepszy od Lagera z serii Orginal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się