Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Zostały mi następujące słody: - słód pilzneński Weyermann 3,7 kg - słód karmelowy jasny 0,2 kg - słód Carafa? Special Typ II 0,2 kg, Czy wyjdzie z tego coś zjadliwego, a jeśli tak, to co? W grę wchodzi górna fermentacja ze względu na dostępną temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Potrzebujesz troszkę więcej słodu pils i całą kupę chmieli amerykańskich i masz Black IPA: http://www.piwo.org/forum/t4363-Darth-Vader--Black-IPA-Cascadian-Dark-Ale-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Wrzuć to co masz do kotła, nachmiel czymkolwiek tylko na goryczkę, daj jakieś drożdże do Ale (np. S-04) i będziesz miał dobrego prawie-stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 A co by było, gdyby dodać do tego 100 gr słodu pszenicznego, który też gdzieś mam? To moja pierwsza warka bez konkretnej receptury, więc mam ochotę trochę poeksperymentować. Nie chodzi mi, żeby wyszło zgodnie z jakimś stylem, tylko żeby było dobre i oryginalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 (edytowane) 100 gr pszenicznego poprawi trochę pianę, możesz dosypać. Jakbyś dał dolniaki i to byś miał takie trochę tmave. Moje teraz jak poleżało jest całkiem smaczne, ale carafy to z połowę bym obciął. Edytowane 5 Maja 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 A słód monachijski na co by wpłynął, gdyby go trochę dodać? Równolegle warzę Dunkel Weizena i mogę w sumie z niego trochę odjąć, bo mam 1 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 monachijski dodaje lekko przypiekane nuty słodowe oraz kolor. Jeśli zmniejszysz ilość palonych słodów to możesz go dodać ale przy 200 g carafy na 20 litrów to moim zdaniem będzie słabo to wyczuwalne. Najlepiej uwarz podobne piwo do jakiegoś które warzyłeś zmieniając jedną cechę - będziesz miał pogląd co to wnosi do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Weź z tego 50g carafy + resztę, będzie altbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 W zależności od szczepu posiadanych drożdży dwie najprostsze opcje (na piwo jasne lub ciemne) to: 1. - słód pilzneński Weyermann 3,7 kg - słód karmelowy jasny 0,2 kg - słód Carafa? Special Typ II 0,2 kg, 2. - słód pilzneński Weyermann 3,7 kg - słód karmelowy jasny 0,2 kg Jednak te 0,2 Carafy, to dość sporo. W przypadku tego słodu taka ilość wpłynie wyraźnie na smak i charakter piwa. Kwestia, czego po prostu oczekujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się