myky78 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) Witam, Posiadam w domu kilka beczek plastikowych o różnych pojemnościach od 30 do 120l, są to beczki niebieskie z czarnymi nakrętkami. Brat korzystał z tych beczek przy produkcji wina (kisił w nich owoce zanim nie puściły soku). Zastanawiam się czy mógłbym użyć ich jako fermentatorów? Czy ktoś już z czegoś takiego korzystał? pozdrawiam myky78 Edytowane 9 Maja 2011 przez myky78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Oczywiście, że możesz. Sprawdź czy tworzywo to HDPE do spożywki (znaczek noża i widelca). Ja fermentuję w podobnych beczkach 60L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myky78 Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Oczywiście, że możesz. Sprawdź czy tworzywo to HDPE do spożywki (znaczek noża i widelca). Ja fermentuję w podobnych beczkach 60L. niestety znaczka noża i widelca nie ma jest jedynie na wieczkach kod: HŻ/12019/02. Z tego co sie zorientowałem jest to kod świadectwa PZH o treści Polietylenowe beczki w kolorze naturalnym i niebieskim z zakrętkami, wykonane z polietylenu FS 471-02, przeznaczone do transportu i przechowywania żywności więc chyba można je stosować do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Oczywiście, że możesz. Sprawdź czy tworzywo to HDPE do spożywki (znaczek noża i widelca). Ja fermentuję w podobnych beczkach 60L. Ja też fermentuje w podobnych beczkach 60L - mam inne zamykanie - pokrywka z uszczelką kładziona i zaciskana metalową obejmą. Też nie znalazłem oznaczenia noża i widelca. Wg zapewnień sprzedawcy beczki, których używam przeznaczone są do kiszenia kapusty i ogórków. Nie jestem tylko pewien, czy rzeczywiście można w nich przechowywać alkohol. W każdym bądź razie nie wykryłem niepożądanych plastikowych zapachów w piwie, a mój pils fermentowany właśnie w takiej beczce wdrapał się we Wrocławiu na 3 miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Witam. Stosuję beczkę do fermentacji, która nie symbolu widelca i noża. Poprzednio była ona stosowana do celów spożywczych, ale jest wyłożona w środku białym teflonem. Jeśli brat wykorzystywał do wina więc dla czego nie można do piwa, tylko wrzuć chemię skoro było wino. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 witam a czy takie beczki mogły by posłużyć jako kadź zacierna-filtracyjna? Widziałem gdzieś jakiś filmik, o zacieraniu w beczce wyposażonej w system grzałek. Takie rozwiązanie byłoby dużo tańsze niż z kegów, np. pod kątem RIMSa, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) zobacz ten wątek na temat plastikowego HERMSA, tam jest dużo informacji, które Ci się przydadzą. http://www.piwo.org/...stik +fantastik Edytowane 23 Stycznia 2013 przez shayboos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmariusz Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Witam też szukam beczki w okoliczch 60l ale cikawi mnie czy są odporne na teperatur około 100 stopni C czyli wrzątek do dezynfekcji lub gorącą brzeczkę znalazłem taką http://allegro.pl/show_item.php?item=3033260218 "Produkt w całości wykonany z PP i HDPE, dopuszczony do kontaktu z żywnością" ale sprzedawca nie potrafi powiedzieć co z temperaturą. Może ktoś używa takiej lub podobnej i wie coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmariusz Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Witam też szukam beczki w okoliczch 60l ale cikawi mnie czy są odporne na teperatur około 100 stopni C czyli wrzątek do dezynfekcji lub gorącą brzeczkę znalazłem taką "Produkt w całości wykonany z PP i HDPE, dopuszczony do kontaktu z żywnością" ale sprzedawca nie potrafi powiedzieć co z temperaturą. Może ktoś używa takiej lub podobnej i wie coś więcej. http://allegro.pl/show_item.php?item=3033260218 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optimusek Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Kurde, używanie byle czego, jecie i pijecie z tego a potem wszyscy się dziwią dlaczego coraz więcej chorych na raka. Polecam to przemyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Kurde, używanie byle czego, jecie i pijecie z tego a potem wszyscy się dziwią dlaczego coraz więcej chorych na raka. Polecam to przemyśleć. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Cześć. Kurde, używanie byle czego, jecie i pijecie z tego a potem wszyscy się dziwią dlaczego coraz więcej chorych na raka.Polecam to przemyśleć. Przemyśl sobie ile rodzaji promieniowania przeszywa Twoj orgamizm w ciagu calej doby i dojdziesz do wniosku że żarcie to pryszcz. Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się