scooby_brew Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Czy ktoś napełniał butelki piwem z kega - nagazowanym, do bezpośredniego spożycia? Bart Ja rozlewam z kega do butelek. Po prostu zmniejszam ciśnienie w kegu prawie do zera i pomału przelewam do butelek używając uciętej plastikowej rurki do rozlewu. Rurka zmieści się w kraniku turystycznym od kega. Zabiera to więcej czasu niż rozlewanie piwa z cukrem na naturalne gazowanie, ale jeżeli potrzebujesz tylko kilka butelek bo jedziesz na ryby albo na party to wtedy się opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 a dacie linka do instruktarzu na YT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 fakt jest tego masę ale ten koleś to chyba nie ma ani jednego zaworku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 fakt jest tego masę ale ten koleś to chyba nie ma ani jednego zaworku Dobry patent ale jak miałbym butelkować w takim tempie to warka na dwa dni wole zostać przy fermentowaniu i rozlewie ze standardowych fermentorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Mój patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 @scooby_brew gdzie dostanę taki kranik i ile może coś takiego kosztować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 To jest kranik piknikowy, są za parę zł w Browamatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) Scooby, fajny patent. Z tego co widzę jest to kranik i rurka do rozlewu grawitacyjnego? Nie wysadza zaworka w rurce? Bart Edytowane 18 Lutego 2010 przez bart07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Tak, to jest rurka do butelkowania grawitacyjnego, ale może być zwyczajna rurka, też będzie działać. Gumowy korek też w zasadzie nie jest aż tak potrzebny, chociasz pomaga utrzymywać ciśnienie w butelce i kontrolować pianę. Najważniejsze żeby rurka pasowała w kranik piknikowy i żeby mieć dobrze nagazowane piwo, zmniejszyć ciśnienie w kegu do ok~ 2-3 PSI i powoli wlać piwo do butelki, prawie pod sam kapsel. Im więcej wolnego miejsca w butelce, tym więcej ciśnienie piwa ci spadnie po kilku godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 : http://allegro.pl/item917372092_precyzyjny_zaworek_dlawiacy_co2_szybkozlaczki.html.. link nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 fakt jest tego masę ale ten koleś to chyba nie ma ani jednego zaworku Pozornie. Nalewa z kega ze zmniejszonym ciśnieniem i zgniatając korek (zawór) upuszcza gaz pozwalając napłynąć piwu. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 fakt jest tego masę ale ten koleś to chyba nie ma ani jednego zaworku a po prawej na youtubie pojawia się taki filmik Jakiś rodak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Ten powinien działać http://www.allegro.pl/item924547703_zaworek_dlawiacy_co2_szybkozlaczki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 A nie myślał nikt o tym, żeby po prostu zlewać piwo normalnym wężem i od razu butelkować ? Z kega jeszcze nie próbowałem, ale lałem tak w butelki PET. PIwo nagazowuje sie w butelkach (daję trochę większą dawkę surowca do refermentacji, bo wasze coś gazu ucieknie), później piwo doprowadzamy do temperatury ok. -2 °C, co2 wiąże się ładnie z piwem, przelewamy do butelek i szybko kapslujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 @Belzebub ja tak kiedyś robiłem ale piwsko się strasznie pieni i nalewać trzeba na kilka racy co wiąże się ze stratą gazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 @Belzebubja tak kiedyś robiłem ale piwsko się strasznie pieni i nalewać trzeba na kilka racy co wiąże się ze stratą gazu Jak dobrze zmrozisz to nie ma problemu - przynajmnmiej ja nie miałem. Jak delikatnie lejesz, po ściance butelki to nie powinno sie pienić - sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Wysłuchałem audycji Brew Strong o napełnianiu butelek z KEG-a i widzę, że nie wyglada to różowo. Najlepiej jest po prostu robić to metodą chałupniczą, tak jak Scooby_Brew, wolno nalewać prosto z kegeratora, tyle, że wtedy piwo dostajesz zakażone, natlenione i trochę odgazowane - do szybkiego spożycia. Wszelkie napełniacze ciśnieniowe, nawet te dość kosztowne, wymagają wprawy i finezji w użyciu, małe zakłocenie procesu napełniania kończy się prysznicem z piwa. W sumie jeszcze najlepsze recenzje zbiera beer-gun: http://www.blichmannengineering.com/beergun/beergun.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Coder, czy z treści audycji wynikało, że przelanie piwa z kega bezpośrednio do czystej butelki powoduje automatyczne zakażenie piwa ? Chodzi o kontakt z powietrzem ? Ale przecież z piwa w takim wypadku wydziela się CO2 i chyba utlenienie w takim wypadku, jeśli nie lejesz piwa jakoś nieostrożnie. Dodatkowo żeby nie tracić gazu w butelce można piwo w kegu mocniej nagazować i mocniej schłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Coder, czy z treści audycji wynikało, że przelanie piwa z kega bezpośrednio do czystej butelki powoduje automatyczne zakażenie piwa ? Nie to tylko w przypadku użycia zwykłego kegeratora z nalewakiem, którego nie ma potrzeby ani sposobu dobrze dezynfekować. Jeżeli użyjesz osobnego kranika piknikowego, dobrze wymytego, to infekcji da się uniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Podepnę się pod stary temat, po nagazowaniu piwa w kegu np. 2 bary przez trzy dni, jakie trzeba utrzymywać ciśnienie do leżakowania np. 4 tyg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Takie, jak będzie do wyszynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 kegi mam dopiero od pól roku i musiałem frycowe zapłacić... ile piwa (piany) poszło w ziemie to aż szkoda gadać... ale w końcu opanowałem sprzęt, opisze jak się to u mnie odbywa i nie miewam już piany zamiast piwa. Nagazowanie przeprowadzam w 0 stopni, ciśnienie 3 bary, od 14h dla stouta czy jakiegoś bittera do 18-20h dla lagera. Kontroluje organoleptycznie poziom nagazowania. i tu się zaczynają problemy... jak piwo przygotowałeś np. do wypicia zaraz na iprezie to zadajesz te 2 bary i przeprowadzasz wyszynk, jeżeli piwo jest przygotowane do powolnego spożywania w domu to podłączenie go pod jakiekolwiek ciśnienie będzie powodowało jego stałe nagazowanie, w konsekwencji przegazowanie, będzie się lała tylko piana i żadne sposoby poza odgazowaniem Ci nie pomogą na wyszynk. Ja całkowicie odcinam gaz, nalewam piwo tylko ciśnieniem już panującym w kegu, jeżeli spadnie całkowicie dodaje odrobinę gazu, ale żadne 2 bary, tylko tyle aby powoli napełnić szklankę. Tym sposobem mam przez długi czas nagazowane, ale nie przegazowane piwo, leje się normalnie. Aby poprawić wygodę wyszynku ostatnio zakupiłem drugą butle, którą zamierzam napełnić mieszanką co2-azot 30%-70%, będę miał obojętny gaz który mi za szybko nie przegazuje piwa. Tak robią pubu na kranach gdzie jest piwo które nie schodzi od razu. UWAGA do azotu musi być mocniejszy zawór, np na tych małych butlach akwarystycznych np 2kg zwykle jest zawór 150Bar i on się nie nadaje, musi być zawór 250bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Nic ci się nie będzie przegazowywać jak do kega będziesz podawał takie ciśnienie, jak masz w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Zawór do azotu ma inny gwint co za tym idzie, musisz zmienić reduktor lub dorobić przejściówkę. Ta mieszanka to się biogon nazywa, przynajmniej u mnie w hurtowni gazów. Wyszynk tzn. ustabilizowanie ciśnienia i nasycenie powoduje że staje się to dużo prostsze dla mniej zaawansowanych. .Natomiast druga butla z co2 jest niezbędna w celu wstępnego nagazowania. Wyszynk CO2 przy ciągłym i stałym ciśnieniu 0,8 bara nie powoduje u mnie specjalnego przegazowania, ale może za szybko piję. Edytowane 25 Listopada 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Czyli z waszego doświadczenia jak zjadę np. Do 0,6-0,8 bar powinno być ok, mam trzy kegi i trzy piwka w wiaderkach zabawę czas zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się