DeeCann Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Przymierzam się do belgijskiego tripela ... ale niestety nie posiadam i nie dam rady posiadać chmielu magnum. Receptura z wiki ma lubelski i marynke ( 10g ) i tak myśle ile należałoby dodać marynki żeby to miało jakoś ręce i nogi. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Ja mam 50 gr magnum a zużyje ok 15-20 gr także trochę mi zostanie... Jak Ci się nie śpieszy aż tak to mogę poratować, chyba że we Wrocławiu gościsz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Ja mam 50 gr magnum a zużyje ok 15-20 gr także trochę mi zostanie...Jak Ci się nie śpieszy aż tak to mogę poratować, chyba że we Wrocławiu gościsz.. Nie problemem jest kupno ale warzenie mam jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 W takim razie powodzenia:okey: Rad dawać nie będę bo za cienki w uszach jestem:cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Przelicz programami brewtarget lub qbrew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Magnum zwykle używa się jako chmiel goryczkowy bo ma mało smaku i dużo goryczki. Żeby zastąpić Magnum Marynką najlepiej jest użyć jakiegoś kalkulatora IBU, ale upraszczając sprawę to jeżeli Magnum w oryginalnej recepturze miało 12% AA a ty masz Marynkę z 8% AA, to potrzebujesz jej użyć 1.5 razy więcej, tj. np. 30 g Marynki zamiast 20 g Magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi