tenebri Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Witajcie! Zostały mi resztki słodów, mniej więcej wygląda to tak: 1,7kg pilzneński 1,7kg monachijski 1kg wiedeński 0,6kg carared 0,2kg karmelowy ciemny (100-130ebc) Jedyne drożdże jakie mi zostały to s-04. Wrzucając to wszystko razem wyjdzie jakieś ciekawe piwko? coś w kolorze bursztynowego? Chmielić chciałem 30g marynka i 30g lubelski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 (edited) Całkiem fajny, mocny ejl może z tego wyjść. Ewentualnie odjąłbym z tego połowę carared - kiedyś się jeszcze przyda, a nie wiem czy to nie byłoby już za dużo karmelowych słodów. Edited May 18, 2011 by TomX Link to comment Share on other sites More sharing options...
tenebri Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 A w jakich temperaturach najlepiej to zacierać? i jakie blg ustalić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 (edited) Dałbym bez ciemnego i 0,3-0,4 carared 63°C 30min 72°C 30min 76°C 15min Najlepiej policz sobie w Brewtarget. Edit. °Blg ile wyjdzie tyle wyjdzie ,chcesz na konkurs wysyłać? Edited May 18, 2011 by Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
tenebri Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Okej, zrezygnuje więc z ciemnego karmelu, w piątek albo sobotę będę warzył, zobaczymy co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now