heniek08 Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Na wstępie Witam wszystkich forumowiczów zastanawiam się nad zrobieniem piwa z brewkita i chciał bym osiągnąć smak porównywalny z czeskim pilznerem % wystarczy jakieś 5-5,5% alk. jakiego brewkita byście polecali najbardziej na pierwszy raz oraz czy całość zmieści mi się w 25 litrowym balonie czy przy przelewaniu do butelek wystarczy dodać glukoz czy coś bardziej szlachetnego pozdrawiam edit elroy: zmniejszyłem ilość pytajników w tytule z siedmiu do jednego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Panie, takie rzeczy jak pilsner to tylko w Erze! Znaczy, zacierając z ziarna. Na początek poleciłbym raczej jakiegoś bittera, milda, coś co grzecznie fermentuje w temperaturze okołopokojowej. Edytowane 20 Maja 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcusfff Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Takie piwa ponoć nie wychodzą najlepiej, ale wiem to nie z doświadczenia, a z opinii bardziej doświadczonych. Może jakiś ale? Ja robiłem Australian Pale Ale Coopers'a i wyszedł dobry, poza tym że słaby. Ale to już mój błąd. Do refermentacji nie jest zbyt istotne co dasz. Może być cukier lub glukoza, przy czym ja dawałem ten pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) O tej porze roku ciężko będzie zrobić z puszki "pilzeńskie". W temp.pokojowych wychodzą dobre ale. Do fermentacji odradzam stosowanie cukru (legendarne posmaki bimbrowe, słaba piana, mniejsza treściwość) jak i "cukru piwowarskiego" (mieszanka glukozy i maltodekstryn - słaba piana). Polecam natomiast mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą (np 500g/500g) lub sam ekstrakt. Do refermentacji (do butelek przy rozlewie) można sypać cukier lub lepiej zwykłą glukozę Delecty. Jako brew-kit na początek polecam coś "ciemnego". Np Mild Ale Muntonsa albo English Bitter Coopersa (piwo z przyjemną goryczką - fermentacja - tylko 500g ekstraktu suchego). Nie piłem ale dobre recenzje na zagranicznych stronkach zdobył np Coopers IPA, Coopers Canadian Blonde czy wspomniany Coopers Australian Pale Ale. Edytowane 20 Maja 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Witam. Poczytaj na WIKI Moje pierwsze piwo z brewkita. Jeśli nie masz drożdży i warunków do piw dolnej fermentacji to zapomnij o czeskim pilznerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek08 Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 odnośni temp. to mam duży dom i np na poddaszu mogę mieć ok 25stopni C a w piwnicy ok 15 a nawet jeszcze niżej ok 10 a co sądzicie o dodaniu do butelek również mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą bo gdzieś znalazlem taka inf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 odnośni temp. to mam duży dom i np na poddaszu mogę mieć ok 25stopni C a w piwnicy ok 15 a nawet jeszcze niżej ok 10 a co sądzicie o dodaniu do butelek również mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą bo gdzieś znalazlem taka inf. Drożdże dołączone do puszek to zawsze drożdże górnej fermentacji. Jeśli chcesz uzyskać coś bardziej zbliżonego do pilznera to musisz kupić drożdże dolnej fermentacji np. S-23 i fermentować w temperaturze 10-12°C. Do refermentacji polecam glukozę, nie warto w tym względzie kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 odnośni temp. to mam duży dom i np na poddaszu mogę mieć ok 25stopni C a w piwnicy ok 15 a nawet jeszcze niżej ok 10 a co sądzicie o dodaniu do butelek również mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą bo gdzieś znalazlem taka inf. Przeczytaj tę stronę, do której odesłał Cię Jejski. Tamte informacje możesz traktować jako wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek08 Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 czyli reasumując: -kupuje brewkita i do tego drożdze do fermentacji dolnej -dodaje glukoze czy ekstrakt (różne opinie) -fermentacja czy w tak niskiej temp. będzie zachodziła "głośna" i "cicha" - po jakim czasie zlać znad osadu - jak długo ma trwać fermentacja -do butelki 0,5 l wystarczy dodać sama glukozę czy lepiej jeszcze jakiś ekstrakt - po przelaniu do butelek w jakich temp. trzymać i po jakim czasie nadaje się do konsumpcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 czyli reasumując:-kupuje brewkita i do tego drożdze do fermentacji dolnej -dodaje glukoze czy ekstrakt (różne opinie) -fermentacja czy w tak niskiej temp. będzie zachodziła "głośna" i "cicha" - po jakim czasie zlać znad osadu - jak długo ma trwać fermentacja -do butelki 0,5 l wystarczy dodać sama glukozę czy lepiej jeszcze jakiś ekstrakt - po przelaniu do butelek w jakich temp. trzymać i po jakim czasie nadaje się do konsumpcji Wszystkie odpowiedzi masz, albo powyżej, albo na wiki. Proponuję więc troszkę poczytać na początek, a później dalej zadawać pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Cześć, Posłuchaj bierz się za zacieranie to jest naprawdę proste. Sam jakieś 3 tygodnie temu uwarzyłem pierwsze piwo, co do temperatury to 15 stopni idealna na pszenice i polecam zestaw z HB Hafe-weizen. Piwo wyszło tak smaczne że z tej warki została już tylko 1 butelka. Podpowiem tylko żebyś do wysładzania przygotował sobie filtrator z wężyka(oplotu) od wody jest prosty i skuteczny, ja użyłem wężyka o długości 120 cm. Jakbyś miał więcej pytań to pisz.. Co do brew-kitu to tak jak koledzy wspomnieli już odpowiednie drożdże i temperatura, zamiast cukru lepiej dodać ekstrakt niechmielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Drożdże dołączone do puszek to zawsze drożdże górnej fermentacji. nie dotyczy Coopersa Wg informacji z homebrewtalk lagerowe drożdże Coopersa pracują z powodzeniem w przedziale 11-13°C. Nawet są plotki, że to Saflagery :o Coopers na swojej stronie też sugeruje temperaturę fermentacji ok 13°C dla European Lager, Pilsener, Traditional Draught, Australian Bitter i Heritage Lager. Ja zrobiłem (wprawdzie na "prawdziwych Saflagerach W34/70) Coopers Pilsener i jestem bardzo zadowolony z rezultatu. Pierwszy test Australian Bittera po niespełna dwumiesięcznym leżakowaniu jest bardziej niż optymistyczny!! Reszta na wiki i w instrukcji brew-kita a ... i do butelek (refermentacja) nie syp ekstraktu.... Wystarczy glukoza. Edytowane 20 Maja 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Drożdże dołączone do puszek to zawsze drożdże górnej fermentacji. nie dotyczy Coopersa ...a to przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się