bociansan Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 witam! Dwa tygodnie temu uwarzyłem Pilsa z zestawu: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/458 na drożdżach Saflager W34/70. Wszystko byłoby by piękne gdyby nie to, że po tygodniu fermentacji burzliwej zorientowałem się, że lodówka trzyma ciągle 5°C (celowałem w 10°C). Nie robiłem już nic z temperaturą i zostawiłem. Jutro chciałam zlać na cichą (piwo odfermentowało do 2°Blg). Teraz moje pytanie czy taka temperatura nie zaszkodziła? I czy cichą też przeprowadzać w takiej temperaturze? z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Jak odfermentowało w takiej temperaturze to należy się bardzo cieszyć. Co do cichej to tak chłodne piwo może już być całkiem sklarowane a drożdże na dnie zbite. Można by sie pokusić ominięcie cichej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Można by sie pokusić ominięcie cichej fermentacji. Jednak ją zrób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociansan Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Można by sie pokusić ominięcie cichej fermentacji. Jednak ją zrób. to wtedy trzymać 2 tygodnie jeszcze na cichej czy skrócić ją do powiedzmy tygodnia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Można by sie pokusić ominięcie cichej fermentacji. Jednak ją zrób. to wtedy trzymać 2 tygodnie jeszcze na cichej czy skrócić ją do powiedzmy tygodnia?? Lagerom czas służy, im dłużej tym lepiej. Ja bym celował w 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Zasada wyznawana kiedyś mówiła że lagery leżakują tyle tygodni ile mają °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociansan Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 dziś przelałem pilsa na cichą. Jest to moje pierwsze piwo dolnej fermentacji i po spróbowaniu jestem wniebowzięty Mam nadzieję, że smak po cichej i leżakowaniu w butelkach będzie przynajmniej w połowie tak dobry jak po dzisiejszym spróbowaniu. dziękuje za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się