Pierog Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Witam. więc tydzień temu w piątek nastawiłem brzeczkę i miała 13°Blg w 22 Celsjusza. W poprzedni piątek sprawdzałem i było 5°Blg w 15 C. Dziś jest 3* blg również w 15 Celsjusza i pytanie czy to podgrzać jakoś do tych 20 stopni Celsjusza i wtedy jeszcze raz sprawdzić czy po prostu jakiś przelicznik jest i można sprawdzić a później przelać na cichą fermentacje ? Edytowane 23 Maja 2011 przez Pierog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Tabela z przelicznikami Blg jest w zerowym numerze Piwowara, do pobrania ze strony: http://pspd.org.pl/piwowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Hej, http://www.piwo.org/forum/t897-Korekta-odczytu-Blg.html Fajny rysuneczek, warto sobie wydrukować Warkę zacierałeś sam? Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Przy takich różnicach temperatur różnica °Blg będzie praktycznie nie zauważalna. W Twoim przypadku wykonaj pomiar za parę dni i sprawdź czy Blg się utrzymuje, jeżeli tak przelewaj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 bałem się ze będzie jakaś większa różnica jeżeli chodzi o temperaturę... tylko ze chyba zepsułem bo od razu po wystudzeniu i dodaniu drożdży, dałem rurkę fermentacyjną i zamknąłem pokrywę... jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy ;( ale poziom blg zszedł wiec chyba nic się nie stało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Spokojnie, bakterie z nikąd się nie biorą, potrzebują troszkę czasu by wpaść do wody którą nalałeś do rurki. Poza tym - nie każda bakteria spowoduje zepsucie piwa. Jeśli przefermentowało i nie jest kwaśne, to ciesz się swoim piwem:) Edytowane 23 Maja 2011 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 dziś sprawdzałem znów i trzyma się nadal 3°Blg teraz to przefiltrować i butelkować czy jeszcze zostawić na kolejny tydzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Co ty chcesz filtrować? :o Przelewaj na cichą, jak się sklaruje to do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 teraz to przefiltrować i butelkować czy jeszcze zostawić na kolejny tydzień ? To byś se Panie narobił dobrze, że zapytałeś na forum;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) y... ale to tak jak by jest na "cichej" bo pomyłkowo odrazu po wystudzeniu dałem drożdże, zamknąłem całość, dałem rurkę i tak zostawiłem Edytowane 25 Maja 2011 przez Pierog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 1. Nie, teraz masz na burzliwej. 2. drożdże daje się po wystudzeniu. 3. przelej na cichą, do drugiego pojemnika, drożdże zostaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Napisz tylko jeszcze co to za piwo... Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) 1.2kg chopper amber + 1.7 wes jasny Safale US-05 chmiel lubelski ok. ale jak mam te drożdże zostawić ? po prostu zebrać z wierzchu te piankę a resztę przelać ? bo tej pianki nie ma wiele teraz. Edytowane 25 Maja 2011 przez Pierog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) Drożdże ( gęstwa ) zebrały się na dnie pojemnika . Staraj się nie wstrząsać ani nie przenosić fermentatora przed przelewaniem. Pozostałościami piany na powierzchni się nie przejmuj. Wężykiem , chyba że masz teraz piwo w pojemniku z kranem , przelej piwo do innego pojemnika , uważając by nie zaciągnąć osadu z dna. Poczytaj te tematy : http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych No i oczywiście pamiętamy, że wszystko co ma teraz styczność z piwem musi być porządnie wymyte i zdezynfekowane. Edytowane 25 Maja 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się