Pierog Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 (edited) Witam. więc tydzień temu w piątek nastawiłem brzeczkę i miała 13°Blg w 22 Celsjusza. W poprzedni piątek sprawdzałem i było 5°Blg w 15 C. Dziś jest 3* blg również w 15 Celsjusza i pytanie czy to podgrzać jakoś do tych 20 stopni Celsjusza i wtedy jeszcze raz sprawdzić czy po prostu jakiś przelicznik jest i można sprawdzić a później przelać na cichą fermentacje ? Edited May 23, 2011 by Pierog Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 Tabela z przelicznikami Blg jest w zerowym numerze Piwowara, do pobrania ze strony: http://pspd.org.pl/piwowar Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 Hej, http://www.piwo.org/forum/t897-Korekta-odczytu-Blg.html Fajny rysuneczek, warto sobie wydrukować Warkę zacierałeś sam? Crosis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 Przy takich różnicach temperatur różnica °Blg będzie praktycznie nie zauważalna. W Twoim przypadku wykonaj pomiar za parę dni i sprawdź czy Blg się utrzymuje, jeżeli tak przelewaj na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pierog Posted May 23, 2011 Author Share Posted May 23, 2011 bałem się ze będzie jakaś większa różnica jeżeli chodzi o temperaturę... tylko ze chyba zepsułem bo od razu po wystudzeniu i dodaniu drożdży, dałem rurkę fermentacyjną i zamknąłem pokrywę... jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy ;( ale poziom blg zszedł wiec chyba nic się nie stało ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 (edited) Spokojnie, bakterie z nikąd się nie biorą, potrzebują troszkę czasu by wpaść do wody którą nalałeś do rurki. Poza tym - nie każda bakteria spowoduje zepsucie piwa. Jeśli przefermentowało i nie jest kwaśne, to ciesz się swoim piwem:) Edited May 23, 2011 by Merv Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pierog Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 dziś sprawdzałem znów i trzyma się nadal 3°Blg teraz to przefiltrować i butelkować czy jeszcze zostawić na kolejny tydzień ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Co ty chcesz filtrować? :o Przelewaj na cichą, jak się sklaruje to do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 teraz to przefiltrować i butelkować czy jeszcze zostawić na kolejny tydzień ? To byś se Panie narobił dobrze, że zapytałeś na forum;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pierog Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 (edited) y... ale to tak jak by jest na "cichej" bo pomyłkowo odrazu po wystudzeniu dałem drożdże, zamknąłem całość, dałem rurkę i tak zostawiłem Edited May 25, 2011 by Pierog Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 1. Nie, teraz masz na burzliwej. 2. drożdże daje się po wystudzeniu. 3. przelej na cichą, do drugiego pojemnika, drożdże zostaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Napisz tylko jeszcze co to za piwo... Crosis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pierog Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 (edited) 1.2kg chopper amber + 1.7 wes jasny Safale US-05 chmiel lubelski ok. ale jak mam te drożdże zostawić ? po prostu zebrać z wierzchu te piankę a resztę przelać ? bo tej pianki nie ma wiele teraz. Edited May 25, 2011 by Pierog Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 (edited) Drożdże ( gęstwa ) zebrały się na dnie pojemnika . Staraj się nie wstrząsać ani nie przenosić fermentatora przed przelewaniem. Pozostałościami piany na powierzchni się nie przejmuj. Wężykiem , chyba że masz teraz piwo w pojemniku z kranem , przelej piwo do innego pojemnika , uważając by nie zaciągnąć osadu z dna. Poczytaj te tematy : http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych No i oczywiście pamiętamy, że wszystko co ma teraz styczność z piwem musi być porządnie wymyte i zdezynfekowane. Edited May 25, 2011 by pepek84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now