Jump to content

poziom cukru


Recommended Posts

Witam. więc tydzień temu w piątek nastawiłem brzeczkę i miała 13°Blg w 22 Celsjusza. W poprzedni piątek sprawdzałem i było 5°Blg w 15 C. Dziś jest 3* blg również w 15 Celsjusza i pytanie czy to podgrzać jakoś do tych 20 stopni Celsjusza i wtedy jeszcze raz sprawdzić czy po prostu jakiś przelicznik jest i można sprawdzić a później przelać na cichą fermentacje ? ;)

Edited by Pierog
Link to comment
Share on other sites

Przy takich różnicach temperatur różnica °Blg będzie praktycznie nie zauważalna.

W Twoim przypadku wykonaj pomiar za parę dni i sprawdź czy Blg się utrzymuje, jeżeli tak przelewaj na cichą.

Link to comment
Share on other sites

bałem się ze będzie jakaś większa różnica jeżeli chodzi o temperaturę...

tylko ze chyba zepsułem bo od razu po wystudzeniu i dodaniu drożdży, dałem rurkę fermentacyjną i zamknąłem pokrywę... jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy ;(

ale poziom blg zszedł wiec chyba nic się nie stało ?

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie, bakterie z nikąd się nie biorą, potrzebują troszkę czasu by wpaść do wody którą nalałeś do rurki. Poza tym - nie każda bakteria spowoduje zepsucie piwa. Jeśli przefermentowało i nie jest kwaśne, to ciesz się swoim piwem:)

Edited by Merv
Link to comment
Share on other sites

teraz to przefiltrować i butelkować czy jeszcze zostawić na kolejny tydzień ?

To byś se Panie narobił dobrze, że zapytałeś na forum;)

Link to comment
Share on other sites

y... ale to tak jak by jest na "cichej" bo pomyłkowo odrazu po wystudzeniu dałem drożdże, zamknąłem całość, dałem rurkę i tak zostawiłem :beer:

Edited by Pierog
Link to comment
Share on other sites

1.2kg chopper amber + 1.7 wes jasny

Safale US-05

chmiel lubelski

 

ok. ale jak mam te drożdże zostawić ? po prostu zebrać z wierzchu te piankę a resztę przelać ?:beer: bo tej pianki nie ma wiele teraz.

Edited by Pierog
Link to comment
Share on other sites

Drożdże ( gęstwa ) zebrały się na dnie pojemnika . Staraj się nie wstrząsać ani nie przenosić fermentatora przed przelewaniem. Pozostałościami piany na powierzchni się nie przejmuj. Wężykiem , chyba że masz teraz piwo w pojemniku z kranem , przelej piwo do innego pojemnika , uważając by nie zaciągnąć osadu z dna.

 

Poczytaj te tematy :

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

 

 

No i oczywiście pamiętamy, że wszystko co ma teraz styczność z piwem musi być porządnie wymyte i zdezynfekowane.

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.