yapko Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Dzisiaj zabutelkowałem warkę #55 - PPA. W czwartek wieczorem rozpuściłem w piwie 2 łyżeczki karuku (10 ml) i wystawiłem na taras. Wyszło 48 butelek, 110g cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Dzisiaj warka #56A czyli hybryda pils-ale poszła do butelek - 32 szt. Jutro albo pojutrze wersja dolna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Dzisiaj #56B, wersja dolna czeskiego "pilsa" zabutelkowana z 140g cukru na 24L piwa. Muszę zmienić nazwę piwa w poście o warzeniu bo wyszła "desitka" a nie pils, mimo że brewers friend wyliczył 40 IBU. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Recenzja warki #55 PPA Kolor: jasne słomkowe, klarowne Piana: średnio obfita, średnio pęcherzykowa szybko opada redukuje się do obrączki Aromat: słodkie delikatne owoce z ziołową końcówką przyjemne Smak: goryczka średnia w kierunku wysokiej krótka niezalegająca. Pełnia średnia finisz wytrawny, delikatny alkohol wychodzi po ogrzaniu. Wysycenie: średnie nie za wysokie dobre Piwko smaczne dodałbym troszku więcej słodu żeby zbalansować goryczkę. Będę warzył teraz APA zobaczymy co mi wyjdzie. Dzięki za możliwość spróbowania. Mam gęstwę po FM21 po niedzieli się odezwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) #57 Wędzony stout (17.02.2015) Wędzony Bruntal 3.5 kg Pale Ale Strzegom 2.5 kg Karmelowy 600 0.25 kg Czekoladowy 400 0.35kg Czekoladowy 1200 0.5 kg Zacieranie 60 min 67-65 st Sybilla 50g do zacieru (szyszka) Iunga 50g FWH Perle 25g 35 min Iunga 50g 35 min Sybilla 50g 30 min (szyszka) łyżeczka mchu irlandzkiego 10 min Wyszło ok 32L 12.8 brix plus strata na szyszce. Drożdże s04 i Nottingham. Edytowane 18 Lutego 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 #57 zabutelkowane 11L Nottingham z 40g cukru i 21L S04 z 75g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 #58 AIPA Ekstrakt jasny Bruntal 3x 1.7 kg Chinook 50g 55 min Cascade 25g 30 min Simcoe 20g 15 min Centennial 20g 15 min Chinook 25g 10 min Simcoe 20g Whirlpool Centennial 30g Whirlpool Chinook 25g Whirlpool Pożywka Wyeast 1 łyżeczka 10 min Mech Irlandzki 1 łyżeczka 10 min Wyszło 23 L 16 Brix, rozcieńczę później do 14 Brix. Zadane uwodnioną saszetką US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Dzisiaj do warki #58 sypnałem na zimo 60g simcoe i 50g centennial. Wcześniej dodałem 3L wody źródlanej żeby zejść do ekstraktu 14 Brix. Miałem chmielić dwie części osobno ale lenistwo (i obawa utlenienia) zwyciężyło - piwo zostało w fermentorze po burzliwej. Wygląda i pachnie dobrze, zapowiada się niezłe AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Dzisiaj warka #58 zabutelkowana z 120g cukru na 24 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Recenzja warki #57 Wędzony StoutKolor: w pokalu czarne smoła, pod światło delikatne refleksy klarownePiana: wysoka obfita, drobna, beżowa pięknie klei szkło dla mnie rewelacjaAromat: spodziewałem się większej ilości torfu jest ale bardzo delikatny zresztą to jest też kwestia indywidualna dalej czekolada gorzka i włoskie orzechy takie świeże z mokrą skórką !!?? ciekawe i przyjemne Smak: goryczka średnia, gorzka czekolada, delikatna wędzonka troszku mało mimo że słodu poszło dość dużo hmm może że to bruntal bo z nim jest różnie. Wysycenie jak na stauta nie wysokie idealne super przez to pijalność bardzo duża Piwko bardzo dobre rezerwuje jeszcze jedną butelkę Jutro bym odebrał hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Wędzonkę było czuć przez tydzień, jak się w pełni nagazowało to zniknęła prawie całkowicie Podobnie było z poprzednim porterem ale tam było mniej wędzonego. Słod był trochę wiekowy ale trzymany w worku foliowym, następnym razem dodam Steinbach'a. Jutro będzie kolejne Edytowane 27 Marca 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) #59 Landlord Bitter 06.04.2015 Pale Ale Strzegom 3 kg Pilzneński Optima 2 kg Pszeniczny 0.5 kg Abbey 0.5 kg Karmelowy 120 0.3 kg Karmelowy 300 0.1 kg Czerwony 0.3 kg Iunga 20g FWH Fuggles 50g 60 min EKG 50g 40 min Styrian 50g whirlpool Pożywka + Mech irl 10 min Wyszło 37L 11.4 brix. Barwa mocno miedziana. 12L MJ Burton Union + 25L Wichrowe Wzgórza gęstwa. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ile BLG i ile litrów wyszło ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Na razie tylko ześrutowane i przygotowane, warzenie jutro. Planuję 38-40L, coś pomiędzy 9.5 a 10.5 blg. Połowa Wichrowe Wzgórza, połowa MJ Burton Union. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Dzisiaj zabutelkowałem #59A (wichrowe wzgórza) 24L z 70g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Recenzja warki #58 AIPAKolor: jasno złoty, klarownePiana: wysoka obfita, średnio pęcherzykowa, bardzo długo się utrzymująca obkleja szkłoAromat: po otwarciu buchnięcie amerykańców Super tak jak powinno być w AIPA Smak: w smaku to co w aromacie owoce tropikalne goryczka średnia w kierunku wysokiej grejpfrutowa bardzo przyjemna, wysycenie średnie pijalność MEGA !!! alkohol w ogóle nie wyczuwalny tak jak by go nie było.Piwko bardzo dobre, pijalność znakomita kilka łyków i w szkle się robi pusto Polecam piwowarom z Tarnowa do spróbowania o ile jeszcze coś zostało . Z balansem chmielowo słodowym wstrzelone w punkt. Do powtórzenia Dzięki za buteleczkę, bitter wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Dzisiaj zabutelkowałem #59B (burton union) 12L z 40g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 #60 A'la Grodziskie nr 4. Grodziski Weyermann 2kg Pszeniczny Litovel 1kg Wędzony Steinbach 1kg Carapils Weyermann 1kg Pilzneński Optima 1kg Iunga 50g FWH Lubelski 30g(sz) 30 min Lubelski 30g(sz) 15 min Mech Irlandzki 5g 10 min Pożywka wyeast 4g 10 min Wyszło 35 L 10.4 Brix 28L zadane S33 7L zadane Gozdawa West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 W niedzielę z wersji S33 zlałem 26L i dodałem 4L wody. 27L poszło do butelek z 200g cukru a 3L dodałem do wersji West Coast i wrzuciłem 50g Citry na zimno. Będzie skrzynka amerikan grodzisz, mam nadzieje że św Bernard mi wybaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 #61 Polskie Ale Pilzneński Optima 7 kg Karmelowy 30 Strzegom 0.5 kg Zacieranie 66-64 st 70 min Iunga 50g FWH Iunga 35g 25 min Lubelski 30g 0 min Tradition 50g 0 min Mech Irlandzki + pozywka 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Wyszlo 33 litry 13 blg, podzielone 27L Nottingham i 6L Gozdawa CBW. Z tych 6 litrow zrobie chyba niby Krieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Połowa Wichrowe Wzgórza, połowa MJ Burton Union. Jak wyszło porównanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Trudno powiedzieć - albo ja słabo odróżniam brytyjskie "smaczki" albo te drożdże maja bardzo zbliżony profil. Dla mnie oba podobne do siebie i do S-04. Z angielskich które znam to tylko nottingham jest dla mnie inny. Inny też jest dla mnie profil piw komercyjnych z południa Anglii (Londyn i okolice) ale nigdy nie piłem domowego z tej parafii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 #60 A'la Grodziskie nr 4. Piwko wypite podczas wczorajszego warzenia. Nie będę się rozpisywał kolor piana itp. Jednym słowem najlepsze grodziskie jakie piłem, dla mnie bomba. Przykłady komercyjne dla mnie bez szału, natomiast tu jest b.dobrze Jeżeli można to poproszę o odłożenie jeszcze jednej buteleczki. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) #62 American Pale Ale Ekstrakt Bruntal Jasny 2.5kg Magnum 20g FWH Tradition 20g 30 min Cascade 20g 30 min Tradition 30g 10 min Cascade 30g 3 min mech irl. 4g 10 min pożywka 2g 10 min Wyszło 22L 9 BLG, podzielone na 16L US-05 i 6L BFSAY. Jedno będzie podbite glukozą i maltodekstryną a drugie ciemnym ekstraktem i owocami jeżyny. 5.09 dodałem do us-05 300g maltodekstryny i 200g glukozy rozpuszczone w 3L wody. Do BFSAY dodałem 0.8kg ciemnego ekstraktu Bruntal rozpuszczonego do objętości 4L. 6.09 dodałem 1.3kg jeżyn spasteryzowanych w 80 st C do BFSAY. Edytowane 6 Września 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się