Skocz do zawartości

yapkovar


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Recenzja warki #55 PPA

 

Kolor: jasne słomkowe, klarowne

 

Piana: średnio obfita, średnio pęcherzykowa szybko opada redukuje się do obrączki

 

Aromat: słodkie delikatne owoce z ziołową końcówką przyjemne

 

Smak: goryczka średnia w kierunku wysokiej krótka niezalegająca. Pełnia średnia finisz wytrawny, delikatny alkohol wychodzi po ogrzaniu.

 

Wysycenie: średnie nie za wysokie dobre :)

 

Piwko smaczne dodałbym troszku więcej słodu żeby zbalansować goryczkę. Będę warzył teraz APA zobaczymy co mi wyjdzie.

 

Dzięki za możliwość spróbowania. Mam gęstwę po FM21 po niedzieli się odezwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#57 Wędzony stout (17.02.2015)

 

Wędzony Bruntal 3.5 kg

Pale Ale Strzegom 2.5 kg

Karmelowy 600 0.25 kg

Czekoladowy 400 0.35kg

Czekoladowy 1200 0.5 kg

 

Zacieranie 60 min 67-65 st

 

 

Sybilla 50g do zacieru (szyszka)

Iunga 50g FWH

Perle 25g 35 min

Iunga 50g 35 min

Sybilla 50g 30 min (szyszka)

 

łyżeczka mchu irlandzkiego 10 min

 

Wyszło ok 32L 12.8 brix plus strata na szyszce.

 

Drożdże s04 i Nottingham.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#58 AIPA

 

Ekstrakt jasny Bruntal 3x 1.7 kg

 

Chinook      50g    55 min

Cascade     25g    30 min

Simcoe       20g    15 min

Centennial  20g    15 min

Chinook      25g    10 min

Simcoe       20g    Whirlpool

Centennial  30g    Whirlpool

Chinook      25g    Whirlpool

 

Pożywka Wyeast  1 łyżeczka   10 min

Mech Irlandzki 1 łyżeczka     10 min

 

Wyszło 23 L 16 Brix, rozcieńczę później do 14 Brix. Zadane uwodnioną saszetką US-05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj do warki #58 sypnałem na zimo 60g simcoe i 50g centennial. Wcześniej dodałem 3L wody źródlanej żeby zejść do ekstraktu 14 Brix. Miałem chmielić dwie części osobno ale lenistwo (i obawa utlenienia) zwyciężyło - piwo zostało w fermentorze po burzliwej. Wygląda i pachnie dobrze, zapowiada się niezłe AIPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki #57 Wędzony Stout

Kolor: w pokalu czarne smoła, pod światło delikatne refleksy klarowne

Piana: wysoka obfita, drobna, beżowa pięknie klei szkło dla mnie rewelacja

Aromat: spodziewałem się większej ilości torfu jest ale bardzo delikatny zresztą to jest też kwestia indywidualna dalej czekolada gorzka i włoskie              orzechy takie świeże z mokrą skórką !!?? ciekawe i przyjemne 

Smak: goryczka średnia, gorzka czekolada, delikatna wędzonka troszku mało mimo że słodu poszło dość dużo hmm może że to bruntal bo z nim            jest różnie. Wysycenie jak na stauta nie wysokie idealne super przez to pijalność bardzo duża  :)

Piwko bardzo dobre rezerwuje jeszcze jedną butelkę :)  Jutro bym odebrał hehe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzonkę było czuć przez tydzień, jak się w pełni nagazowało to zniknęła prawie całkowicie :(    Podobnie było z poprzednim porterem ale tam było mniej wędzonego. Słod był trochę wiekowy ale trzymany w worku foliowym, następnym razem dodam Steinbach'a. Jutro będzie kolejne :)

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 Landlord Bitter 06.04.2015

 

Pale Ale Strzegom      3 kg

Pilzneński Optima       2 kg

Pszeniczny                0.5 kg

Abbey                       0.5 kg

Karmelowy 120           0.3 kg

Karmelowy 300           0.1 kg

Czerwony                 0.3 kg

 

Iunga               20g   FWH

Fuggles            50g   60 min

EKG               50g  40 min

Styrian              50g   whirlpool

Pożywka + Mech irl   10 min

 

Wyszło 37L 11.4 brix. Barwa mocno miedziana.  12L MJ Burton Union + 25L Wichrowe Wzgórza gęstwa.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Recenzja warki #58 AIPA

Kolor: jasno złoty, klarowne

Piana: wysoka obfita, średnio pęcherzykowa, bardzo długo się utrzymująca obkleja szkło

Aromat: po otwarciu buchnięcie amerykańców Super tak jak powinno być w AIPA  

Smak: w smaku to co w aromacie owoce tropikalne goryczka średnia w kierunku wysokiej grejpfrutowa bardzo przyjemna, wysycenie średnie pijalność MEGA !!! alkohol w ogóle nie wyczuwalny tak jak by go nie było.

Piwko bardzo dobre, pijalność znakomita kilka łyków i w szkle się robi pusto :) Polecam piwowarom z Tarnowa do spróbowania o ile jeszcze coś zostało :) . Z balansem chmielowo słodowym wstrzelone w punkt. Do powtórzenia

Dzięki za buteleczkę, bitter wkrótce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#60 A'la Grodziskie nr 4.

 

Grodziski Weyermann    2kg

Pszeniczny Litovel          1kg

Wędzony Steinbach        1kg

Carapils Weyermann      1kg

Pilzneński Optima           1kg

 

Iunga      50g             FWH

Lubelski  30g(sz)       30 min

Lubelski  30g(sz)       15 min

Mech Irlandzki 5g      10 min

Pożywka wyeast 4g   10 min

 

Wyszło 35 L 10.4 Brix

28L zadane S33

7L zadane Gozdawa West Coast.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

#61 Polskie Ale

 

Pilzneński Optima                        7  kg

Karmelowy 30 Strzegom              0.5 kg

 

Zacieranie 66-64 st   70 min

 

Iunga     50g    FWH

Iunga     35g    25 min

Lubelski  30g    0 min

Tradition 50g    0 min

 

Mech Irlandzki + pozywka   10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trudno powiedzieć - albo ja słabo odróżniam brytyjskie "smaczki" albo te drożdże maja bardzo zbliżony profil. Dla mnie oba podobne do siebie i do S-04. Z angielskich które znam to tylko nottingham jest dla mnie inny. Inny też jest dla mnie profil piw komercyjnych z południa Anglii (Londyn i okolice) ale nigdy nie piłem domowego z tej parafii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#60 A'la Grodziskie nr 4.

 

Piwko wypite podczas wczorajszego warzenia. Nie będę się rozpisywał kolor piana itp. Jednym słowem najlepsze grodziskie jakie piłem, dla mnie bomba. Przykłady komercyjne dla mnie bez szału, natomiast tu jest b.dobrze :) Jeżeli można to poproszę o odłożenie jeszcze jednej buteleczki. Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#62 American Pale Ale

 

Ekstrakt Bruntal Jasny 2.5kg

 

Magnum       20g      FWH

Tradition       20g      30 min

Cascade       20g      30 min

Tradition       30g      10 min

Cascade       30g      3 min

mech irl.        4g        10 min

pożywka        2g        10 min

 

 

Wyszło 22L 9 BLG, podzielone na 16L US-05 i 6L BFSAY. Jedno będzie podbite glukozą i maltodekstryną a drugie ciemnym ekstraktem i owocami jeżyny.

 

5.09 dodałem do us-05 300g maltodekstryny i 200g glukozy rozpuszczone w 3L wody. Do BFSAY dodałem 0.8kg ciemnego ekstraktu Bruntal rozpuszczonego do objętości 4L.

6.09 dodałem 1.3kg jeżyn spasteryzowanych w 80 st C do BFSAY.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.