19Mateusz87 Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 (edited) Wszelkie piwa opisywane w tym wątku pochodzą z Browaru Domowego "Zebrzydowskie". Ocena tych piw jest wrażeniem subiektywnym. Otrzymane piwa zostały zabutelkowane w różnych miesiącach, dlatego też w niektórych przepadkach oceniłem stosunkowo młode warki. #2 Coopers Dark Ale Smak: trudny do określenia, delikatnie palony, raczej z małą ilością chmielu. Aromat: kojarzy mi się z ananasem, aromat pozbawiony chmielu. Piana: beżowa, szybko opada. Kolor: czarny Nagazowanie: słabe do średniego. Całokształt: Piwo podobne do wielu z puchy. Bardzo mnie to cieszy, że mogłem spróbować tej różnicy miedzy tego typu piwami a zacieranymi. Piłem już kilka piw z brewkita z za każdym razem jest w nich to coś specyficznego. Smaku raczej trudno się w nich doszukać, piany również. Zacieranie jest boskie Edited August 17, 2011 by 19Mateusz87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 #3 Stout Owsiany Smak: słodki, palony, chmiel słabo wyczuwalny. Aromat: zdecydowanie palony, jakby trochę alkoholowy. Piana: beżowa, szybko znika, po chwili bez śladu. Kolor: czarny, klarowny. Nagazowanie: średnie do wysokiego, przy otwieraniu butelki słychać głośne psyk. Całokształt: Piwo zdecydowanie lepsze od poprzedniego i to nie dlatego, że było warzone z moja pomocą, a dlatego, że widać różnicę. Generalnie dobre piwko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 (edited) #4 Marcowe Smak: Zdecydowanie na pierwszy plan wysuwa się chmiel, czysty charakter, mało słodowy. Aromat: chmielowy, przy otwieraniu butelki poczułem potężną dawkę chmielu jakbym otworzył pudełko z jego zawartością. Piana: obfita, gęsta, drobnopęcherzykowata, oblepia szkło, średnio trwała. Kolor: złoty. klarowny. Nagazowanie: wysoki. Całokształt: Pierwsze naprawdę udane piwo, bardzo dobre. Szkoda, że miałem tylko jedna butelkę Edited May 30, 2011 by 19Mateusz87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 # 5 Weizen Smak: lekko kwaskowate, lekko cytrusowe, lekko goździkowe, brak bananów, bez chmielu. Aromat: bez chmielu, kwaskowate. Piana: średnio trwała, drobnopęcherzykowata, oblepia szkło, po chwili zostaje dywanik. Kolor: złoty, prawie klarowny. Nagazowanie: średnie, odpowiednie. Całokształt: Szkoda, że to piwo tak późno do mnie dotarło. Myślę, że wcześniej banany były i to bardzo wyraźne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 (edited) # 6 Dunkel Weissbier Smak: kwaskowate, brak goryczki lub minimalny, goździki słabe, bananów brak. Aromat: zapach niechmielowy, goździków i bananów brak. Piana: piana gęsta, oblepia szkło, drobnopęcherzykowata, po chwili redukuje się do dywanika. Kolor: bursztynowy, prawie klarowny. Nagazowanie: średnie, odpowiednie. Całokształt: podobnie jak poprzednio. Piwa te miały ponad dwa miesiące. Kolor jak na ciemne piwo zdecydowanie za jasny. Ze wszystkich piw najbardziej smakowało mi Marcowe. Trzymaj dalej ten poziom Edited May 30, 2011 by 19Mateusz87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted May 31, 2011 Share Posted May 31, 2011 Doczekałem się swojego wątku Normalnie jak w Hollywoodzkiej Alei Sław... Serdeczne dzięki, Mateusz! #2 Coopers Dark Ale: tym ananasem mnie zastrzeliłeś. Piwko ma swoich zwolenników. Ze dwóch fanatycznych #3 Stout Owsiany: poprawię go w kierunku Guinnesa. Oldboyom sprzed wojny jego smak przywodził na myśl niemieckie Malzbier (czymkolwiek to jest). #4 Octoberfest: bije rekordy popularności z powodu największego podobieństwa do piw sklepowych Cytując klasyka: "nie każdy może poczuć różnicę"... #5 Weizen: u jednych banany były, u innych nie. Część partii powędrowała na Zachód, gdzie znalazła wielkie uznanie wśród bawarskich piwoszy. Co napawa mnie dumą #6 Dunkelweissbier: mango! mango! mango! Nie wiem czyja to sprawka. Najpewniej THG. Gdybym mógł, z chęcią bym je adoptował: i piwo, i drożdże. cdn... Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted June 1, 2011 Author Share Posted June 1, 2011 Oceną nie ma się czym przejmować Jak opiszesz moje piwa też będę mógł przeczytać kilka słów od Ciebie Oceny są zawsze subiektywne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Wszelkie piwa opisywane w tym wątku pochodzą z Lipińskiego Browaru Domowego. Porter przeniósł swój browar z Zebrzydowic na LIPINY ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Co ten Mateusz powypisywał? Jaki Lipiński Browar Domowy? Chyba spożył za dużo Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Już poprawiłem Dzięki za zauważenie błędu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Krzysiek zauważył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 # 8 Belgian Blond Ale Smak: Delikatnie estrowy z lekką nutą goryczki chmielowej. W smaku wyczuwam lekko alkohol, rozgrzewający. Piwo jest lekko wytrawne - takie mam wrażenie. Aromat: Bez aromatu chmielu, lekko alkoholowy, estrowy. Piana: Super Obfita, biała, bardzo gęsta, drobnopęcherzykowata, bardzo trwała, oblepia szkło. Kolor: złoty, klarowny. Nagazowanie: średnie. Całokształt: Piwko mocne, dlatego wyczuwalny jest alkohol. Chyba trudno tego uniknąć w piwach z wysokim Blg, ale to przecież belg, więc prawie wszystko jest dopuszczalne Najbardziej w tym piwie podoba mi się piana Sam chciałbym taką mieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 # 10 Belgian Pale Ale Smak: Lekko owocowe z goryczką na niskim poziomie. Piwo jest delikatnie orzeźwiające, ładnie komponuje się z całością. Aromat: Zapach kojarzy mi się z cytrusami z domieszką nieustalonej owocowości, sam jestem ciekawy skąd się tak wziął Brak aromatu chmielu. Piana: Niska, szybko opada. Kolor: Bursztynowy, miedziany, klarowny. Nagazowanie: Umiarkowane/wysokie, szczypie w język. Całokształt: Brakuje mi w tym piwie piany, na którą zawsze zwracam uwagę. Szkoda tylko, że bardzo dobre efekty zazwyczaj są tajemnicą, a jeśli już uda się osiągnąć bardzo dobrą pianę to często jest to wynik szczęścia. Poza tym bardzo dobre piwo. Gdyby ta warka miała mniejsze nagazowanie byłoby bardzo, bardzo przyzwoicie Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 # 11 Koelsch Smak: Bardzo delikatny z lekką goryczką chmielową, orzeźwiający i lekko słodki jednocześnie. Wyczuwalny smak chmielu, ale nie jestem w stanie określić jaki. Aromat: Głównie czuje zapach chmielu. Piana: Śnieżnobiała, obfita, drobnopęcherzykowata, bardzo trwała. Kolor: Złoty, bardzo klarowny. Nagazowanie: Średnie. Całokształt: Bardzo przyjemnie pije się to piwo, jest coś w nim urzekającego, w czasie degustacji obserwujesz kolor, bąbelki, pianę i wcale nie chcesz kończyć pić. Piwo zmusza człowieka do delektowania się jego smakiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 # 9 "Piątek 13-go" Smak: Lekko kwaskowate, ale przyjemny. Goryczka oraz na niskim poziomie. Aromat: Trudny do określenia, przyjemny. Nie wyczuwam chmielu. Piana: Niska, szybko opada, nietrwała. Kolor: Miedź, prawie klarowny. Nagazowanie: Niskie/średnie. Całokształt: Piwo pszeniczne, smakuje jak pszeniczne i prawie wygląda jak pszeniczne. To, że jest prawie klarowne w ogóle nie jest jego wadą, w końcu to bezstylowiec. Szkoda, że pianka się nieudała Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 # 7 Dubel Klasztorny Smak: Owocowy, przypominający śliwkę, umiarkowanie chmielowy, wytrawny. Aromat: Śliwkowy, lekko alkoholowy, bez aromatu chmielowego. Piana: Niska, nietrwała. Kolor: Miedziany, prawie klarowny. Nagazowanie: Niskie/ średnie. Całokształt: Smak i aromat śliwki bardzo pasuje do tego piwa. Widzę, że lubisz mocne piwa i dużo belgów uwarzyłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 (edited) Jak zwykle dziękuję za konstruktywną krytykę. Dobrze, że o gustach się nie dyskutuje, bo ile gardeł, tyle opinii Że niby pianka mi się w "Piątku" nie udała? Musiałeś pić wadliwy egzemplarz To nie pianka - to pianisko! Edited September 2, 2011 by Porter Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 Jak zwykle dziękuję za konstruktywną krytykę. Dobrze, że o gustach się nie dyskutuje, bo ile gardeł, tyle opinii Że niby pianka mi się w "Piątku" nie udała? Musiałeś pić wadliwy egzemplarz To nie pianka - to pianisko! Dzisiaj pisałem opinie, ale piwa były degustowane już dawno. Pewnie nie było jeszcze dobrze nagazowane Ja Tobie dziękuję za to, że mogę w zasadzie spróbować każdej Twojej warki Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 (edited) Test pierwszej butelki jaką otrzymałem od Portera. Wyleżakowany kilka miesięcy Dark Ale Coopersa. Smak: lekkie toffi, odrobina kawy, bardzo palony. Słodu i chmielu się nie doszukałem. Z upływem czasu (ogrzewanie piwa w szklance) toffi gdzieś ucieka... Zapach: lekko kawowy Piana: beżowa, błyskawicznie redukuje się do szczątkowego pierścienia przy szkle Kolor: czarny Nagazowanie: niskie Całokształt: Pomimo zastosowania 1,5kg ekstraktu w syropie piwo ma charakterystyczny posmak puszki. Prawdopodobnie za sprawą ekstraktu ciemnego otrzymujemy raczej dość wytrawne, ciemne piwo o bardzo palonym posmaku z akcentami kawowymi i profilu smakowym podobnym do Irish Stout tego producenta. Edited September 15, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted October 5, 2011 Author Share Posted October 5, 2011 #12 "Nieżywiec" 11°Blg Smak: subtelny, półwytrawny, z nutką bardzo przyjemnego chmielu, umiarkowanie słodowy Aromat: delikatnie chmielowy Piana: drobnopęcherzykowata na jeden palec średnio trwała, oblepia szkło. Kolor: złoty, bardzo klarowny Nagazowanie: średnie. Całokształt: piwo smakowo w ogóle nie przypomina tego warzonego w Żywcu i chyba to powinno być głównym plusem tej warki Otrzymana butelka była bardzo zimna, po przeniesieniu jej do temp. pokojowej zauważyłem pianę oraz mnóstwo bąbelków. Dla bezpieczeństwa włożyłem piwko do reklamówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Otrzymana butelka była bardzo zimna, po przeniesieniu jej do temp. pokojowej zauważyłem pianę oraz mnóstwo bąbelków. Dla bezpieczeństwa włożyłem piwko do reklamówki Była to ewidentnie wina butelki - gwintówki po karmi. Szlag by je trafił Nie trzymają za dobrze. Musisz przy okazji dostać porządną flachę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now