Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Czy da się zrobić Pilsnera przy użyciu drożdży górnej fermentacji? Wiem, że to nie będzie prawdziwy Pilsner, ale chodzi mi o piwo jasne, podobne w smaku. Skończyły mi się zapasy z zimy, a inne dostępne obecnie w mojej piwnicy rodzaje piwa jakoś mi specjalnie nie podchodzą w te upały, a temperatury obecnie za wysokie do zrobienia prawdziwego Pilsnera. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Jest taki "pils". Nazywa się Koelsch. Z powodzeniem można stosować drożdże German Ale albo właśnie Koelsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ale Koelsch zawiera słód pszeniczny, a ja mam obecnie tylko słody na Pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 To zrob na samym pilzenskim. Nachmiel troche mocniej niz dla Koelscha, a fermentuj dedykowanymi do niego drozdzami w mozliwie niskiej temperaturze, np. burzliwa w 17-18, a cicha nawet nizej. Powinien wyjsc bardzo smaczny bezstylowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ale Koelsch zawiera słód pszeniczny, a ja mam obecnie tylko słody na Pilsa. Nie musi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 zasyp 100% pils, zacieranie 30/30 sporo chmielu i na goryczkę i na aromat, neutralne drożdże górne, np. Koelsch, German Ale, S-33 - prościej się nie da, a efekt musi wyjść dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Tak jak pisze Tomek, tylko drożdże proponuję Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam kolegę Tak jak poprzednicy napisali, Koelsch byłby dobrym rozwiązaniem. Mój właśnie kończy fermentację i w weekend będę dysponował gęstwą German Ale, jak coś, to słoiczek mogę odstąpić. Jeśli chciałbyś zrobić Koelscha z dodatkiem słodu pszenicznego, to 0,5 czy 1 kg. też się u mnie znajdzie, jakby co Jak jesteś zainteresowany, to pisz na PW. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Pilsnera drożdżami górnej fermentacji się nie da zrobić. Można zrobić piwo Pale Ale, które będzie udawać pilsnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Podbiję trochę temat gdyż do pierwszej warki podróżuje do mnie brew-kit pilsner lager, niemniej jednak wg. opisu sprzedawcy temp. idealna do jego fermentacji to 18-22 stopnie. ????? Rozumiem z powyższych postów że prawdopodobnie wyjdzie z tego styl Koelsh tak?! (o ile coś w ogóle wyjdzie) Jak traktować zatem w przyszłości opisówki sprzedawców? Pytam bo się zielony napakował teorią a na dzień dobry zbijają człowieka z tropu ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Czy z tego brewkita wyjdzie Kolońskie to bym dyskutował. Wyjdzie po prostu jakieś Jasne Ale. Nie oznacza to że piwo będzie złe. Jak już masz go kupiony to po prostu go zrób i nie przejmuj się specjalnie. Grunt że będzie smaczny. Gdy zaczniesz zacierać (co polecam), lub choć warzyć z ekstraktów niechmielonych stworzysz sobie piwo takie jakie ci do głowy przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się