jakub2001 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witam. Czy można warzyć piwo z jęczmienia śrutowanego ale niesłodowanego? (lub innego zboża) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witam.Czy można warzyć piwo z jęczmienia śrutowanego ale niesłodowanego? (lub innego zboża) Tak, jeżeli stanowi dodatek do słodu aktywnego enzymatycznie, lub dodasz enzymy rozkładające skrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Można....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Tak, są to tzw. dodatki niesłodowane i mogą stanowić do 40% zasypu w piwie. Reszta to musi być słód o sporej sile enzymatycznej, aby móc przerobić zarówno własną, jak i "obcą" skrobię. Teoretycznie można stosować większy zasyp surowców niesłodowanych, nawet 100%, ale wtedy trzeba dostarczyć też enzymy do rozkładu skrobii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) W słodzie są enzymy które rozkładają skrobię. Więc na samym zbożu niesłodowanym nie dasz rady zrobić zacieru. No chyba żeby dodać tych enzymów sztucznie, ale czy ten napój co powstanie będzie można nazwać piwem...wątpię. Jako dodatek jęczmień palony jest używany np. do stoutów. PS. Nie ma to jak wieloosobowy jednoczesny odzew Edytowane 13 Czerwca 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Moje pytanie wynika z tego iż otrzymałem 8 kg ześrutowanego jęczmienia. Na pytanie czy był słodowany? zobaczyłem duże, wytrzeszczone oczy. 0,5 kg tej śruty trzymałem w wodzie w temp. 68 stopni przez godzinę. Następnie dodałem trochę gęstwy do ostudzonego "płynu". Bardzo pięknie fermentuje. Czy to dowód że to jest słód? Edytowane 13 Czerwca 2011 przez jakub2001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Niezłe tempo : Bogdan62 - 12:34:51 vincent1978 - 12:35:15 coder - 12:35:40 Marmur - 12:35:53 Niewiele ponad minuta, i nic dodać nic ująć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 0,5 kg tej śruty trzymałem w wodzie w temp. 68 stopni przez godzinę. Następnie dodałem trochę gęstwy do ostudzonego "płynu". Bardzo pięknie fermentuje. Czy to dowód że to jest słód? Według mnie nie. Zamiast dodawać gęstwy trzeba było sprawdzić wskaźnikiem skrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Miałeś kiedyś w rękach już słód? Jak tak to powąchaj, zapach słodu jest zupełnie inny niż niesłodowanego ziarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Dzięki za odpowiedzi.Moje pytanie wynika z tego iż otrzymałem 8 kg ześrutowanego jęczmienia. Na pytanie czy był słodowany? zobaczyłem duże, wytrzeszczone oczy. 0,5 kg tej śruty trzymałem w wodzie w temp. 68 stopni przez godzinę. Następnie dodałem trochę gęstwy do ostudzonego "płynu". Bardzo pięknie fermentuje. Czy to dowód że to jest słód? A dokonałeś może pomiaru gęstości tego płynu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Tak. 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Wrzuć garść tej śruty do szklanki wody 70°C i po pół godzinie sprawdź jodyną, czy skrobia się przerobiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Niezłe tempo : Bogdan62 - 12:34:51 vincent1978 - 12:35:15 coder - 12:35:40 Marmur - 12:35:53 Niewiele ponad minuta, i nic dodać nic ująć... Jak się siedzi w robocie ............ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Pozwólcie że odkopie stary temat, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi a z czystej ciekawości zastanawiam się czy ktoś próbował uwarzyć takie piwo na bazie zwykłego jęczmienia (innego surowca niesłodowanego) rozkładając skrobię stosując np. Enzym Alpha Amylaza stosowany w gorzelnictwie? Jaka jest różnica w smaku pomiędzy takim piwem a bazującym na samym słodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Zapytaj kol. bnp, kiedyś trafiłem na wątek w którym opisywał co wyszło, tylko nie wiem czy tu, czy też na forum o "zbożu i enzymach" Edytowane 22 Stycznia 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 piwo powstaje ze słodu lub ze słodu oraz dodatku niesłodowanego. Np witbier 50% słodu + 50% pszenicy niesłodowanej. Słód to nie tylko enzymy rozkładające skrobię, jest jeszcze kilkanaście innych. Prócz enzymów słód wprowadza także pożądane cechy organoleptyczne. Reasumując, piwa z niesłodowanego jęczmienia nie da się zrobić. Oczywiście można zatrzeć jęczmień a brzeczkę nachmielić ale to już nie będzie piwo tylko napój piwopodobny. Jeszcze małe sprostowanie Można zatrzeć 1kg słodu 10kg jęczmienia czy też pszenicy bez żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Można zatrzeć 1kg słodu 10kg jęczmienia czy też pszenicy bez żadnego problemu. Można różnie, ale czy warto. Zacieralem 1 kg słodu z 4 kg niesłodowanego jeczmienia, dla mnie smak nie do zaakceptowania, powtorki nie bedzie. To trochę jak w przyslowiu : szkłem d..y nie utrzesz, musi być papier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dzięki za info, właśnie takiej konkretnej odpowiedzi szukałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Tak, są to tzw. dodatki niesłodowane i mogą stanowić do 40% zasypu w piwie. Reszta to musi być słód o sporej sile enzymatycznej, aby móc przerobić zarówno własną, jak i "obcą" skrobię. Końcówka mego postu odnosiła się do postu codera. tak się zaciera np whiskey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się