noiser Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Sprawa jest dla wielu zapewne mocno trywialna i oczywista. Dla mnie niekoniecznie, po raz pierwszy zabieram sie za warzenie piwka w domu. Zakupilem juz wszystkie potrzebne skladniki i narzedzia . I tu pojawia sie pytanie, bo przyciagnalem dzis na chate 20l Staropolanki. Okazalo sie, ze jest ona delikatnie nasycona CO2. Czy taka woda tez bedzie dobra, jesli doleje ja do brewkita? Jeszcze raz sorry za zapewne niski poziom pytania zwiazany z nijakim wtajemniczeniem, ale licze na to, ze czas gra na moja korzysc, jesli chodzi o przyswajanie piwowarskiej wiedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zamiast targać na chatę trzeba było odpalić wyszukiwarkę Myślę że będzie ok , a i w rurce szybciej zabulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Na zwykłej kranówie też by Ci dobre piwo wyszło Jest taka prawda ludowa, że "jak na wodzie z kranu wychodzi dobra herbata to i piwo z niej wyjdzie". Skoro już masz tą delikatnie nasyconą Staropolankę to spokojnie możesz jej użyć, w końcu piwo docelowo tez ma być nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Ja bym zostawił Staropolankę w lato jak znalazł i użył kranówki (jeśli jest smaczna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 z tego co wiem to staropolankę nie wolno gotować , powinno pisać na etykiecie z tyłu jest zbyt mocno mineralizowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 z tego co wiem to staropolankę nie wolno gotować , powinno pisać na etykiecie z tyłujest zbyt mocno mineralizowana Tylko po co ją gotować do brewkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Na zwykłej kranówie też by Ci dobre piwo wyszło Jest taka prawda ludowa, że "jak na wodzie z kranu wychodzi dobra herbata to i piwo z niej wyjdzie". Skoro już masz tą delikatnie nasyconą Staropolankę to spokojnie możesz jej użyć, w końcu piwo docelowo tez ma być nagazowane z mojej wody nie da się zrobić dobrej herbaty,wychodzi mętny syf,coś jak herbata z cytryną plus osady na brzegach szklanki,nadaje się na herbatę po przefiltrowaniu,ale piwo wychodzi zupełnie normalne. tak,że prawda ludowa czasem nie jest prawdą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noiser Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 dzieki bardzo za odpowiedzi, zalalem to dzisiaj Staropolanka. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się