pavulonek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Chciałbym się pochwalić oceną, którą dostałem od codera za moją pierwszą warkę z zacieraniem. Piwko zostawiłem w Żywcu na stoisku PSPD do oceny. Jestem bardzo zadowolony, ponieważ jak na pierwszy raz to wyszło bardzo fajnie Wszelkie braki zmotywują mnie tylko do większych starań. Piwo było warzone z zestawu i wg przepisu z Centrum Piwowarstwa styl Alt II na drożdżach S-04. Butelkowane 20.05.11 A oto mail: "Aromat: 8/12 Wyraźny aromat chmielowy, nieco za mocno wyczuwalne estry. Wad technicznych nie wyczuwam Barwa: 2/3 Chyba trochę za jasne (10 EBC), opalizujące Piana: 4/6 Średnio obfita, drobnoboziarnista, dość trwała, zostawia ślady na szkle. Ładna. Smak: 10/17 Mocny akcent goryczkowy i chmielowy, prawidłowy dla stylu. Pod nim akcenty słodowe, końcówka wytrawna, goryczkowa. Goryczka: 4/6 Poprawna dla stylu, mocna, ale dośc długo pozostaje w gardle. Odczucie w ustach: 4/6 Nagazowanie i nasycenie poprawne, ale zostawia szorstkość na języku i lekkie odczucie ściągające. Wrażenie ogólne: Smaczny Alt, dobrze zrobiony, czysty i technicznie poprawny. Jak na moje gardło zbyt mocno chmielony, ale jestem pewien, że mieści się w stylu - w Altach prawie nie ma na to limitu. Może też trochę za mało czysty ma aromat, zbyt dużo estrów, można by go fermentować w nieco niższej temperaturze. Piwo jest dobre, do wybitności brakuje mu bardziej rozbudowanego smaku słodowego, nutki opiekanej. Ogółem: 32/50 Pozdrawiam - Piotr Wypych CODER" Dziękuję za ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 To pierwsza warka? No to naprawdę nieźle, piwo było czyste, bez infekcji, dobrze przefermentowane. Trzymaj poziom - głownie przykładaj się do mycia sprzętu, póki jest nowy to łatwo go zdezynfekować, potem pojawią się problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się