Jump to content

Pierwsza warka z zacieraniem - ocena codera

Recommended Posts

Chciałbym się pochwalić oceną, którą dostałem od codera za moją pierwszą warkę z zacieraniem. Piwko zostawiłem w Żywcu na stoisku PSPD do oceny. Jestem bardzo zadowolony, ponieważ jak na pierwszy raz to wyszło bardzo fajnie :beer: Wszelkie braki zmotywują mnie tylko do większych starań.

Piwo było warzone z zestawu i wg przepisu z Centrum Piwowarstwa styl Alt II na drożdżach S-04. Butelkowane 20.05.11

A oto mail:

"Aromat: 8/12

Wyraźny aromat chmielowy, nieco za mocno wyczuwalne estry. Wad technicznych nie wyczuwam

Barwa: 2/3

Chyba trochę za jasne (10 EBC), opalizujące

Piana: 4/6

Średnio obfita, drobnoboziarnista, dość trwała, zostawia ślady na szkle.

Ładna.

Smak: 10/17

Mocny akcent goryczkowy i chmielowy, prawidłowy dla stylu. Pod nim akcenty słodowe, końcówka wytrawna, goryczkowa.

Goryczka: 4/6

Poprawna dla stylu, mocna, ale dośc długo pozostaje w gardle.

Odczucie w ustach: 4/6

Nagazowanie i nasycenie poprawne, ale zostawia szorstkość na języku i lekkie odczucie ściągające.

Wrażenie ogólne:

Smaczny Alt, dobrze zrobiony, czysty i technicznie poprawny. Jak na moje gardło zbyt mocno chmielony, ale jestem pewien, że mieści się w stylu - w Altach prawie nie ma na to limitu.

Może też trochę za mało czysty ma aromat, zbyt dużo estrów, można by go fermentować w nieco niższej temperaturze.

Piwo jest dobre, do wybitności brakuje mu bardziej rozbudowanego smaku słodowego, nutki opiekanej.

Ogółem: 32/50

Pozdrawiam

-

Piotr Wypych

CODER"

Dziękuję za ocenę :lol:

To pierwsza warka? No to naprawdę nieźle, piwo było czyste, bez infekcji, dobrze przefermentowane.

Trzymaj poziom - głownie przykładaj się do mycia sprzętu, póki jest nowy to łatwo go zdezynfekować, potem pojawią się problemy.