Skocz do zawartości

Browar Quo Vadis


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka# 28

IRISH RED ALE

 

Słody:

Pilzneński 2 kg

Monachijski 1,2kg

Wiedeński 1,0 kg

Karmelowy jasny strzegom 300 gr

Weyerman Carafa II 50 gr

 

ZACIERANIE:

zasyp 54°C

52°C - 15 min

63°C - 30 min

72°C - 30 min

78°C - 10 min

 

Gotowanie:

60 min z 18 gr Marynka

 

Wyszło 20 ltr o ponad 14 blg. Dolane 2 ltr kranówki wyszło niecasłe 13 BLg

 

29.12.12 zadano uwodnione Danstar Nothingham

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 2013/29

Słodki Nowy Rok

 

Zasyp:

Monachijski 1,46 kg

Viedeński 1,4 kg

Pilzneński 0,5 kg

Karmelowy Jasny Strzegom 0,2 kg

Carafa II 0,1 kg

Laktoza 0,5 kg

 

Zasyp:

52°C na 12 min

63°C na 20 min

72°C na 40 min

78°C na 8 min

 

Gotowanie:

Chmiel: Marynka 18 gr na 60 min

Laktoza 500 gr na 15 min

 

Drożdże s-33

 

Czas rozpoczęcia 12:30

Po wysładzaniu 16:40- 24 ltr o 10BLG

Po gotowaniu 20 ltr z 14 BLG

Dolane 1,5 ltr kranówki

Koniec 19:30

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...

13.03.2013 - mimo iż tyle 13 w dacie u mnie poszła papieska Desitka :D

31.03.2013 - 16 gr mount hood na zimne chmielenie

07.04.2013 - 20 ltr w butelkach, niestety warka wygląda i smakuje podejrzanie... zobaczymy co wyjdzie za kilka tygodni.

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2013/32

 

PaleAle z Dębna - American Pale Ale () Piwowar Nobody Data 29-07-2012 Wielkość warki 20,000 L Objętość do gotowania 24,000 L Czas gotowania 60,000 min Wydajność 90% Gęstość początkowa 11,9 P Gęstość końcowa 3,1 P Alkohol (ABV) 4,7% Goryczka 40,9 IBU (Tinseth) Barwa 5,1 srm (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 158

Składniki fermentacji

Waga słodów: 3,700 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Briess - Pale Ale Malt Słód 3,500 kg Tak Nie 80% 3,5 srm carahell Słód 200,000 g Tak Nie 76% 12,7 srm

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9,1% 33,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 35,1 Lublin (Lubelski) 4,0% 25,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 5,8

Drożdże

Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale US-05 Ale Suche 11,000 g Fermentacja burzliwa

Zacieranie

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas Infusion 0,000 mL 70,000 C 68,000 C 60,000 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PaleAle z Dębna - American Pale Ale

================================================================================

Wielkość warki: 20,000 L

Objętość gotowania: 24,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 90%

Gęstość początkowa: 11,9 P

Gęstość końcowa: 3,1 P

Zawartość alkoholu: 4,7%

Goryczka: 38,3 IBU (Tinseth)

Barwa: 5 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Briess - Pale Ale Malt Słód 3,500 kg Tak Nie 80% 4 L

carahell Słód 200,000 g Tak Nie 76% 13 L

Waga słodów: 3,700 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 9,1% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 21,3

Lublin (Lubelski) 4,0% 30,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 7,0

Lublin (Lubelski) 4,0% 20,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 1,9

Marynka 9,1% 10,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 8,2

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safale US-05 Ale Suche 11,000 g Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

Infusion 0,000 mL 70,000 C 68,000 C 60,000 min

 

 

 

11-05-2013 Polskie Ale w butelkach z 130 gr cukru w syropie 900ml

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

2013/33

SAISON - Deep Purple

uwarzony 12.05.2013

 

 

 

 

Bt: Saison - Saison

================================================================================

Wielkość warki: 20,000 L

Objętość gotowania: 24,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 13,3 P

Gęstość końcowa: 3,4 P

Zawartość alkoholu: 5,3%

Goryczka: 27,8 IBU (Tinseth)

Barwa: 5 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Pilzneński Słód 3,000 kg Tak Nie 81% 2 L

Weyermann - Vienna Malt Słód 1,000 kg Tak Nie 81% 4 L

Munich Malt - 10L Słód 200,000 g Tak Nie 77% 13 L

Brown Sugar, Light Cukier 100,000 g Nie Nie 100% 8 L

Waga słodów: 4,300 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Kent Goldings 5,5% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 18,4

Fuggles 4,5% 25,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,5

Kent Goldings 5,5% 15,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 3,3

Cascade 6,0% 15,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 3,6

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

T-58 Ale Suche 11,000 g Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

53 Infusion 1,063 L 53,300 C 51,000 C 0,000 s

63 Temperature --- --- 63,000 C 40,000 min

73 Temperature --- --- 73,000 C 30,000 min

77 Temperature --- --- 77,000 C 10,000 min

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczynamy kleikować

 

1kg pszenicy niesłodowanej

 

0,5 kg płatków pszenicznych

 

0.4 kg płatków owsianych

 

całość 30 min w 50 st (Oczywiście na złość przez 15 min nie było prądu i stało wszystkow 44 st)

 

15 min w 78 st

 

25 min gotowanie

 

 

 

to Ty zacierałeś infuzyjnie dodatki niesłodowane bez słodu ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczynamy kleikować

 

1kg pszenicy niesłodowanej

 

0,5 kg płatków pszenicznych

 

0.4 kg płatków owsianych

 

całość 30 min w 50 st (Oczywiście na złość przez 15 min nie było prądu i stało wszystkow 44 st)

 

15 min w 78 st

 

25 min gotowanie

 

 

 

to Ty zacierałeś infuzyjnie dodatki niesłodowane bez słodu ??

 

Miałem to jakoś podgrzać do wrzenia w określonych temp. Nie pamiętam dokładnie jak, znalazłem gdzieś na forum taki przepis. teraz tylko doprowadzam do wrzenia a wtedy to pierwszy witek był :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o takich sytuacjach staram się pisać...

 

na forum jest wiele nieprawdy i Ty ją właśnie powieliłeś

Znalazłeś przepis gdzie ktoś napisał, że tak kleikuje surowce niesłodowane

 

odniosę się w temacie

 

Surowce niesłodowane (prócz żyta ) nie posiadają amylaz i innych enzymów mogących rozłożyć skrobię czy białka dlatego przepis z którego skozystałes jest brzydko mówiąc badziewiem ......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o takich sytuacjach staram się pisać...

 

na forum jest wiele nieprawdy i Ty ją właśnie powieliłeś

Znalazłeś przepis gdzie ktoś napisał, że tak kleikuje surowce niesłodowane

 

odniosę się w temacie

 

Surowce niesłodowane (prócz żyta ) nie posiadają amylaz i innych enzymów mogących rozłożyć skrobię czy białka dlatego przepis z którego skozystałes jest brzydko mówiąc badziewiem ......

 

Czyli jak rozumiem wystarczy doprowadzić do wrzenia i to tyle???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.