Skocz do zawartości

Browar Quo Vadis


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #12 Piwko Wiktorkowe (warzone z pomocą mojego synka Wiktora, który koniecznie chciał poznać tajniki robienia dobrego piwka ale niestety nie dotrwał do końca procesu) :cool:

Składniki: Pilzneński 3,3 kg

monachijski 1kg

całość ześrutowana własnoręcznie w antycznym babcinym młynku do kawy

Chmiele: sybilla 25grna 60 min

lubelski 10gr na 60 min

sybilla 10gr na 10 min

lubelski 20 gr na 10 min

drożdże:starter z w34/70

Zacieranie: 50°C na 10 min

?62°C na 20 min

?72°C na 40 min

76 na 5 min

 

Niestety od początku ta warka jakoś nie szła po myśli. Najpierw woda... nie przyjrzałem się i okazało się że nie jest za czysta (wczoraj w nocy prądu nie było i syf z rur się jeszcze nie spuścił więc przez nieuwagę poszło do przyrządzania brzeczki)

przy pierwszej przerwie, która miała być w 62 st popsuł się termometr więc przypuszczam że nie było to 62 tylko około 64/65°C przynajmniej taki miałem odczyt jak naprawiłem termometr. no i przy 2 przerwie było podobnie, znów awaria sprzętu i coś koło 71°C.

Próba jodowa wypadła jednak ok.

Na pierwsze śrutowanie wyszło całkiem dobrze bo 23,5 ltr o gestości 11BLG

Do fermentacji 19 ltr o 13,5 Blg

 

Blg zeszło do 2* 16.03.2012

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka #13 (oby nie pechowe)

Marcowe Dębskie

Składniki:

monachijski 2,6 kg

Pilznenski 1,6 kg

Carahell 0,3 kg

 

Chmiel: Lubelski 40gr na 60 min

Sybilla 10 gr na 10 min

 

Drożdże:gęstwa z poprzedniej warki w34/70

 

Warzenie:

Zasyp do 52°C ustalenie temp na 50 °C na 10 min

62°C na 30 min

72°C na 30 min

Wysładzanie: ... i tu poszło coś nie tak. Nie dość, że zagapiłem się i wysłodziłem za dużo o ok 1 ltr to jeszcze Blg wyszło raptem 9 a to za mało. Będziemy gotować 90 min.

No i po gotowaniu niespełna 19 ltr a blg troszkę ponad 13...

zadana gęstwa z białej diany.

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #14

Miało być ciemne "czarny Piotruś" niestety z przyczyn technicznych musiałem zrobić pszeniczkę.

Zmieniłem trochę recepturę względem ostatniej. Opracowana za pomocą BrewTarget.

Co do uwag to chyba za drobno zmieliłem słód no i było za mało łuski w zasypie bo wysładzanie i filtracja to była makabra. Po kilkunastu minutach gotowania dolałem pozostałe 3 ltr brzeczki która się na początku nie zmieściła. Po 2 min. od tego dolania wyszedł taki przełom jakiego jeszcze nie miałem. Po całym garze fruwały dość potężne płaty

 

pszeniczne swojskie II - Weizen/Weissbier (15A) Piwowar Nobody Data 01/28/2012 Wielkość warki 20.000 L Objętość do gotowania 24.000 L Czas gotowania 60.000 min Wydajność 75% Gęstość początkowa 12.5 P Gęstość końcowa 0.6 P Alkohol (ABV) 6.2% Goryczka 12.1 IBU (Tinseth) Barwa 7.6 ebc (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 162

Składniki fermentacji

Waga słodów: 4.400 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Wheat, Torrified Słód 2.600 kg Tak Nie 79% 3.9 ebc Pilsner (2 Row) Ger Słód 1.700 kg Tak Nie 81% 3.9 ebc Simpsons - Golden Naked Oats Słód 100.000 g Tak Nie 73% 19.7 ebc

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Sybilla 6% 17.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 12.1

Drożdże

Nazwa Typ Postać Ilość Krok safbrew WB-06 Pszeniczne Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa

Zacieranie

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas ferulikowa Infuzja 0.000 mL 49.999 C 44.000 C 50.000 min 63 Programowanie temperaturowe --- --- 63.000 C 10.000 min 72 Programowanie temperaturowe --- --- 73.000 C 50.000 min smasch Programowanie temperaturowe --- --- 77.000 C 5.000 min

Instrukcje

  1. Podgrzej 0.000 mL wody do 49.999 C, dla nadchodzących infuzji.
  2. Dodaj 2.500 kg Wheat, Torrified, 1.700 kg Pilsner (2 Row) Ger, 300.000 g Simpsons - Golden Naked Oats, do kadzi zaciernej.
  3. Dodaj 0.000 mL wody o temperaturze 49.999 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 44.000 C. Utrzymaj przez 50.000 min.
  4. Podgrzej zacier do 63.000 C. Utrzymaj przez 10.000 min.
  5. Podgrzej zacier do 73.000 C. Utrzymaj przez 50.000 min.
  6. Podgrzej zacier do 77.000 C. Utrzymaj przez 5.000 min.
  7. Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 60.000 min.
  8. Dodaj 15.000 g Sybilla do gotowania przez 60.000 min.
  9. Zakończ gotowanie brzeczki.
  10. Powinieneś teraz mieć -8.382 L brzeczki nastawnej. Spodziewaj się utraty 500.000 mL w osadach i chłodzeniu. Końcowa objętość w fermentorze wyniesie -8.882 L.
  11. Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże safbrew WB-06 (Wheat) do fermentora.
  12. Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1.002.
  13. Przelej piwo na cichą fermentację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta receptura z Brew target pod względem graficznym to jakaś masakra :D

Ta receptura z Brew target pod względem graficznym to jakaś masakra :D

 

widzialem.... ale tak wyszlo.... nie wiem dlaczego ..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pszeniczne Swojskie II w 40 butelkach z dodatkiem syropu 150gr cukru/1ltr wody. Nie powiem ale zapowiada się ciekawie. Poprawiłem recepturę blg zeszło do 1,7. Na etapie zielonego już mi smakuje, zobaczymy jak się spisze sybilla na razie troszkę za mocno czuć jej goryczkę, poza tym reszta ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czarny Piotruś - Brown Porter

================================================================================

Wielkość warki: 20.000 L

Objętość gotowania: 24.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 75%

Gęstość początkowa: 12.2 P

Gęstość końcowa: 3.1 P

Zawartość alkoholu: 4.8%

Goryczka: 21.7 IBU (Tinseth)

Barwa: 20 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Pilsner (2 Row) Ger Słód 2.400 kg Tak Nie 81%% 2 L

Munich Malt - 10L Słód 1.400 kg Tak Nie 77%% 10 L

carahell Słód 400.000 g Tak Nie 76%% 13 L

Carafa II Słód 200.000 g Nie Tak 70%% 412 L

Waga słodów: 4.400 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Sybilla 6.0%% 25.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 18.2

Lublin (Lubelski) 4.0%% 20.000 g Gotowanie 10.000 min Granulat 3.5

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

s-33 fermentis Ale Suche 11.500 kg Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

58 Infuzja 13.36 L 58.597 C 56.000 C 0.000 s

63 Programowanie temperaturowe --- --- 63.000 C 10.000 min

73 Programowanie temperaturowe --- --- 73.000 C 50.000 min

smaschout Programowanie temperaturowe --- --- 78.000 C 8.000 min

 

Instrukcje

================================================================================

0) Podgrzej 13.36 L wody do 58.597 C, dla nadchodzących infuzji.

 

1) Dodaj 2.400 kg Pilsner (2 Row) Ger, 1.400 kg Munich Malt - 10L, 400.000 g carahell, 400.000 g carahell, do kadzi zaciernej.

 

2) Dodaj 1.336 L wody o temperaturze 58.597 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 56.000 C. Utrzymaj przez 0.000 s.

 

3) Podgrzej zacier do 63.000 C. Utrzymaj przez 10.000 min.

 

4) Podgrzej zacier do 73.000 C. Utrzymaj przez 50.000 min.

 

5) Podgrzej zacier do 78.000 C. Utrzymaj przez 8.000 min.

 

6) Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 60.000 min.

 

7) Gotowanie lub ekstrahowanie200.000 g Carafa II, .

 

8) Dodaj 30.000 g Sybilla do gotowania przez 60.000 min.

 

9) Dodaj 20.000 g Lublin (Lubelski) do gotowania przez 10.000 min.

 

10) Zakończ gotowanie brzeczki.

 

11) Powinieneś teraz mieć -6.720 L brzeczki nastawnej.

Spodziewaj się utraty 500.000 mL w osadach i chłodzeniu.

Końcowa objętość w fermentorze wyniesie -7.220 L.

 

12) Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże s-33 fermentis (Ale) do fermentora.

 

13) Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1.013.

 

14) Przelej piwo na cichą fermentację.

czarny piotrus.html

czarny piotrus.xml

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka #22

Grodziskie

 

Zasyp 2,8 kg słodu grodziskiego wędzonego weiermann

Zasyp w 38 st przerwa zakwaszająca 50 min

Dolanie 3 ltr wody i podniesienie do temp 63 st C na czas 21 min

Dolanie 4 ltr wody i podniesienie do 73 st C na czas 30 min

Podbicie do 78

Filtracja, wysładzanie

 

Gotowanie: )brzeczka 6,7 Blg(

Sybilla 80 min 20 gr

Lubelski 80 min 5 gr

Lubelski 40 min 5 gr

Lubelski 20 min 20 gr

 

Po gotowaniu 19,5 ltr i równiutko 8 Blg

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 23

No rozpoczynamy Witosława :D

 

post-3292-0-68562500-1345625671_thumb.jpg

 

Wybrane w drodze konkursu ;)

 

Zaczynamy kleikować

1kg pszenicy niesłodowanej

0,5 kg płatków pszenicznych

0.4 kg płatków owsianych

całość 30 min w 50 st (Oczywiście na złość przez 15 min nie było prądu i stało wszystkow 44 st)

15 min w 78 st

25 min gotowanie

 

Zacier:

2kg pale Ale ( nie mam nic innego) przerwa białkowa) 1 godz.

Załamka to nie mój dzień. Zacier na białkowej podszedł mi do 57 st C dolałem zimnej ale zrobiło mi się go tyle że nie wiem czy zmieszczę kleik... masakra jakaś teraz zacier miesza się w 54 st. Porażka

Dobra 3 godziny później kleik dodany do zacieru (ciekawę czy coś z tego wyjdzie po tak długiej przerwie niby białkowej) na 50 min w 64 stC

72 st na 30 min

wysładzanie i filtracja (nie jest tragicznie) 24 ltr - 9,5 Blg

Gotowanie 60 min

Cascade na 60 min 15 gr

lubelski na 15 min 15

skórka świeżej pomarańczy 70 gr na 10 min

kolendra 8 gr na 10 mi

skórka 100 gr na 5 min

kolendra 10 gr na 5 min

rumianek 6 gr na 5 min

Po schłodzeniu wyszło 20ltr o 11,5 Blg

Zadane drożdże 1214 ( dzięki przychylności Leszcz007, który podarował mi je po paru małych perturbacjach )

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warzą się losy Wiedeńskiego APA...

Kolejna APA wdg receptury Scoobiego. Niestety zdominowana przez koty. Jeszcze dobrze wody nie podgrzałem a tu już sierść z powietrza w wodzie. Nic z tym nie zrobię tak chyba po prostu będzie musiało się warzyć. Gotowanie i dodanie drożdży to już chyba na dworze zrobię. APA zatarta w temp 67,5°C teraz wysładzanie

Wysładzanie poszło ładnie bez większych problemów. Godz 13:00 gotujemy :D.

 

No i wyszło wszystkiego 20 ltr 13Blg i tu troszkę spadła mi wydajność poprzednio było 13,5 ale fakt że słód był ześrutowany troszkę grubiej a filtracja poszła też troszkę za szybko.

Drożdże zadane o godz 00:00 ruszają po 12 godzinach.

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #27

Pszeniczne Swojskie II

Wyszło 21 ltr po dolaniu 1,5 ltr wiedeńskiej kranówki celem rozcieńczenia z 13,5 BLG. Zobaczymy czy nie skiśnie (oby nie ).

Drożdże zadane 26.11.2012 wb-06 po uwodnieniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #27

Pszeniczne Swojskie II

Wyszło 21 ltr po dolaniu 1,5 ltr wiedeńskiej kranówki celem rozcieńczenia z 13,5 BLG. Zobaczymy czy nie skiśnie (oby nie ).

Drożdże zadane 26.11.2012 wb-06 po uwodnieniu

 

Widzę, że w Wiedniu da się z powodzeniem warzyć piwo :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.