mcpol1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Piotrek zobaczymy co wyjdzie. Na razie obawiam się kotów bo tu wszystko w powietrzu fruwa przez tych dwóch wariatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) APA W butelkach 20 ltr z 134 gr cukru i wody BLG zeszło do 0,5 Edytowane 28 Listopada 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 13.12.2012 20 ltr pszenicy w butelkach z 135 gr cukru. Blg ok 4* nie zeszło niżej. Zapach cudny zielone piwko całkiem smaczne. No i wyczuwalny goździk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Warka# 28 IRISH RED ALE Słody: Pilzneński 2 kg Monachijski 1,2kg Wiedeński 1,0 kg Karmelowy jasny strzegom 300 gr Weyerman Carafa II 50 gr ZACIERANIE: zasyp 54°C 52°C - 15 min 63°C - 30 min 72°C - 30 min 78°C - 10 min Gotowanie: 60 min z 18 gr Marynka Wyszło 20 ltr o ponad 14 blg. Dolane 2 ltr kranówki wyszło niecasłe 13 BLg 29.12.12 zadano uwodnione Danstar Nothingham Edytowane 1 Stycznia 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 NOWY ROK 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Warka 2013/29 Słodki Nowy Rok Zasyp: Monachijski 1,46 kg Viedeński 1,4 kg Pilzneński 0,5 kg Karmelowy Jasny Strzegom 0,2 kg Carafa II 0,1 kg Laktoza 0,5 kg Zasyp: 52°C na 12 min 63°C na 20 min 72°C na 40 min 78°C na 8 min Gotowanie: Chmiel: Marynka 18 gr na 60 min Laktoza 500 gr na 15 min Drożdże s-33 Czas rozpoczęcia 12:30 Po wysładzaniu 16:40- 24 ltr o 10BLG Po gotowaniu 20 ltr z 14 BLG Dolane 1,5 ltr kranówki Koniec 19:30 Edytowane 1 Stycznia 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 I ponownie 90% wydajności wdg Brewtarget. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Warka 2013/30 Grodziskie nr 2 uwarzone w sumie 23 ltr 8BLG Drożdże zadane 31.01.2013 Edytowane 1 Lutego 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Grodziskie nr 2 uwarzone w sumie 23 ltr 8BLG Będąc w Polsce może podrzucisz je na konkurs w Grodzisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Grodziskie do butelek... 23 ltr x 8 gr/l cukru = 180gr cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) 13.03.2013 - mimo iż tyle 13 w dacie u mnie poszła papieska Desitka 31.03.2013 - 16 gr mount hood na zimne chmielenie 07.04.2013 - 20 ltr w butelkach, niestety warka wygląda i smakuje podejrzanie... zobaczymy co wyjdzie za kilka tygodni. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) 2013/32 PaleAle z Dębna - American Pale Ale () Piwowar Nobody Data 29-07-2012 Wielkość warki 20,000 L Objętość do gotowania 24,000 L Czas gotowania 60,000 min Wydajność 90% Gęstość początkowa 11,9 P Gęstość końcowa 3,1 P Alkohol (ABV) 4,7% Goryczka 40,9 IBU (Tinseth) Barwa 5,1 srm (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 158 Składniki fermentacji Waga słodów: 3,700 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Briess - Pale Ale Malt Słód 3,500 kg Tak Nie 80% 3,5 srm carahell Słód 200,000 g Tak Nie 76% 12,7 srm Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9,1% 33,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 35,1 Lublin (Lubelski) 4,0% 25,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 5,8 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale US-05 Ale Suche 11,000 g Fermentacja burzliwa Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas Infusion 0,000 mL 70,000 C 68,000 C 60,000 min PaleAle z Dębna - American Pale Ale ================================================================================ Wielkość warki: 20,000 L Objętość gotowania: 24,000 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 90% Gęstość początkowa: 11,9 P Gęstość końcowa: 3,1 P Zawartość alkoholu: 4,7% Goryczka: 38,3 IBU (Tinseth) Barwa: 5 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Briess - Pale Ale Malt Słód 3,500 kg Tak Nie 80% 4 L carahell Słód 200,000 g Tak Nie 76% 13 L Waga słodów: 3,700 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9,1% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 21,3 Lublin (Lubelski) 4,0% 30,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 7,0 Lublin (Lubelski) 4,0% 20,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 1,9 Marynka 9,1% 10,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 8,2 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale US-05 Ale Suche 11,000 g Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Infusion 0,000 mL 70,000 C 68,000 C 60,000 min 11-05-2013 Polskie Ale w butelkach z 130 gr cukru w syropie 900ml Edytowane 11 Maja 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 (edytowane) 2013/33 SAISON - Deep Purple uwarzony 12.05.2013 Bt: Saison - Saison ================================================================================ Wielkość warki: 20,000 L Objętość gotowania: 24,000 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 13,3 P Gęstość końcowa: 3,4 P Zawartość alkoholu: 5,3% Goryczka: 27,8 IBU (Tinseth) Barwa: 5 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pilzneński Słód 3,000 kg Tak Nie 81% 2 L Weyermann - Vienna Malt Słód 1,000 kg Tak Nie 81% 4 L Munich Malt - 10L Słód 200,000 g Tak Nie 77% 13 L Brown Sugar, Light Cukier 100,000 g Nie Nie 100% 8 L Waga słodów: 4,300 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Kent Goldings 5,5% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 18,4 Fuggles 4,5% 25,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,5 Kent Goldings 5,5% 15,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 3,3 Cascade 6,0% 15,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 3,6 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok T-58 Ale Suche 11,000 g Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas 53 Infusion 1,063 L 53,300 C 51,000 C 0,000 s 63 Temperature --- --- 63,000 C 40,000 min 73 Temperature --- --- 73,000 C 30,000 min 77 Temperature --- --- 77,000 C 10,000 min Edytowane 19 Maja 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Zaczynamy kleikować 1kg pszenicy niesłodowanej 0,5 kg płatków pszenicznych 0.4 kg płatków owsianych całość 30 min w 50 st (Oczywiście na złość przez 15 min nie było prądu i stało wszystkow 44 st) 15 min w 78 st 25 min gotowanie to Ty zacierałeś infuzyjnie dodatki niesłodowane bez słodu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Zaczynamy kleikować 1kg pszenicy niesłodowanej 0,5 kg płatków pszenicznych 0.4 kg płatków owsianych całość 30 min w 50 st (Oczywiście na złość przez 15 min nie było prądu i stało wszystkow 44 st) 15 min w 78 st 25 min gotowanie to Ty zacierałeś infuzyjnie dodatki niesłodowane bez słodu ?? Miałem to jakoś podgrzać do wrzenia w określonych temp. Nie pamiętam dokładnie jak, znalazłem gdzieś na forum taki przepis. teraz tylko doprowadzam do wrzenia a wtedy to pierwszy witek był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Właśnie o takich sytuacjach staram się pisać... na forum jest wiele nieprawdy i Ty ją właśnie powieliłeś Znalazłeś przepis gdzie ktoś napisał, że tak kleikuje surowce niesłodowane odniosę się w temacie Surowce niesłodowane (prócz żyta ) nie posiadają amylaz i innych enzymów mogących rozłożyć skrobię czy białka dlatego przepis z którego skozystałes jest brzydko mówiąc badziewiem ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Właśnie o takich sytuacjach staram się pisać... na forum jest wiele nieprawdy i Ty ją właśnie powieliłeś Znalazłeś przepis gdzie ktoś napisał, że tak kleikuje surowce niesłodowane odniosę się w temacie Surowce niesłodowane (prócz żyta ) nie posiadają amylaz i innych enzymów mogących rozłożyć skrobię czy białka dlatego przepis z którego skozystałes jest brzydko mówiąc badziewiem ...... Czyli jak rozumiem wystarczy doprowadzić do wrzenia i to tyle??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 surowce niesłodowane wsypujesz do wrzątku i gotujesz ok 10 min lub ile dasz rade bo się budyń zrobi i można przypalić. Taką papkę dajesz do głównego zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Zabutelkowana warka 2013/34 witbie . 20 ltr 130 gr cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Warka 2013/35 Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Warka 2013/36 Pszeniczne 20 ltr BLG 11,8 Przypalone podczas zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Ogólnie pszenica nie wyszła... jest po prostu niedobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się