Strażak Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Na wstępie witam wszystkich serdecznie, jestem w trakcie robienia mojej 1 warki, warka jest z brewkita : - BREWMAKER Lager - de Luxe 1,8 kg - Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 0,8 kg - Glukoza - 0,2 kg Nastaw postawiłem w czwartek wieczorem, w niedzielę dopiero zaczęło bulgotać w rurce fermentacyjnej (na 3 dzień) 1 pytanie: na papierach pisało żeby rozlewać po 7 dniach czy jak będzie bulgotać to mogę rozlewać czy czekać aż się uspokoi ? 2 pytanie: nie sprawdziłem areometrem zawartości cukru na początku, czy ktoś może mi podać ile mogło być czy to jest różne dla różnych brewkitów ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 1 pytanie: na papierach pisało żeby rozlewać po 7 dniach czy jak będzie bulgotać to mogę rozlewać czy czekać aż się uspokoi ? pozdrawiam prowokacyjne pytanie, ale odpowiem czekać aż się uspokoi, a NAJWAŻNIEJSZE sprawdzić areometrem do ilu zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam 1) Nie, dopóki fermentuje nie można butelkować. Późno rozpoczęła się fermentacja, więc może to potrwać dłużej niż 7 dni. 2) Nie napisałeś ile masz litrów. Przy 20 około 10°Blg. Jak masz areometr to użyj go, żeby ocenić czy fermentacja się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 - BREWMAKER Lager - de Luxe 1,8 kg- Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 0,8 kg - Glukoza - 0,2 kg Zrobiłem dwie warki z podobnego zestawu, tylko dodatek miałem w innych proporcjach: 0,5 Kg ekstraktu i 0,5 Kg glukozy, czyli klasyczny enhancer. Przy 18 litrach wychodziło mi ok. 12,5°Blg (u Ciebie wyszłoby mniej). Drożdże zaczynały pracować już po ok. 6 godzinach (były uwodnione), a temperatura na termometrze ciekłokrystalicznym na wiadrze wskazywała ok. 21-22°C, mniej więcej przez całą fermentację. Po 5 dniach było już tylko 2,5°Blg - zlałem piwo na cichą, gdzie posiedziało sobie tydzień i poszło do butelek. Przy obydwu tych warkach fermentacja przebiegała w zasadzie identycznie. Trochę się dziwię, że tak długo czekałeś na start. W jakiej temperaturze trzymasz fermentor? Aha - drożdże uwodniłeś, czy po prostu posypałeś brzeczkę z wierzchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strażak Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) - 23 litry brzeczki, - drożdże posypałem - temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka) Edytowane 28 Czerwca 2011 przez Strażak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 - 23 litry brzęczki, Chyba faktycznie prowokacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 - 23 litry brzęczki,- drożdże posypałem - temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka) Temperatura jest ok , za wysoka na fermentacje, bo da dużo niechcianych substancji, ale drożdże rusza i będą pędzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 - 23 litry brzęczki,- drożdże posypałem - temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka) Witam nowego piwowara "- 23 litry brzęczki," BRZECZKI '- drożdże posypałem " Lepiej, że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione. "- temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka)" Lepiej fermentować w granicy 20°C, niemniej przy takiej temperaturze drożdżaki szybciej się mnożą. Naprawdę dziwne, że rurka zaczęła bulgotać po trzech dniach. W jakiej temperaturze zadałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 - 23 litry brzęczki,- drożdże posypałem - temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka) 23 litry - wyjdzie dosyć cienkie, ale z pewnością do wypicia. Temperatura trochę za wysoka, bo dla tego brewkita jest zalecana do 22°C, ale drożdże tym bardziej powinny szybko wystartować. P.S. Gdzieś czytałem (chyba u Ziemowita Fałata), że podstawowa zasada robienia piwa z brewkita, to nie robienie tego wg instrukcji załączonej do brewkita Dołączam się do pytania Shootera: w jakiej temperaturze zadałeś drożdże, bo może po prostu znaczną ich część ubiłeś i dlatego fermentacja ruszyła tak późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 '- drożdże posypałem "Lepiej, że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione. Głosisz dość rewolucyjne tezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 '- drożdże posypałem "Lepiej, że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione. Nie wydaje mi się, że ubicie połowy komórek drożdżowych, spowoduje lepszy start niż w przypadku rehydratacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 A czy bulkanie jest jakimkolwiek wyznacznikiem? Było to przeciez walcowane kilka (naście) razy na tym forum. Fermentacja mogła się rozpocząc znacznie wcześniej, a bulkanie zaczęło się dopiero, jak się zgromadziła odpowiednia ilośc gazów pod pokrywą. Może drożdże w saszetce były stare i tylko częśc się nadawała do pracy, więc zanim się rozmnożyły, to trochę minęło. Ja bym się wogóle tym nie przejmował. W moich dwóch pierwszych puszkach prawie wogóle nie było bulkania a piwa wyszły smaczne Więc jedyna metoda to sprawdzanie końcowej gęstości- jak się ustabilizuje, to albo na cichą, albo do butelek! I będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strażak Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Więc tak, drożdże zadałem przy temperaturze 23 - 24 st.C, dla czego koledzy się śmieją że jest 23 l brzeczki tak pisało na instrukcji, robię pierwszy raz więc muszę się do czegoś odnosić, a odnośnie zawartości alkoholu (że będzie za cienkie) ja chcę żeby piwa się napić ze smakiem a nie nawalić po wypiciu 4 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Koledzy się nie śmieją, że 23l brzeczki, tylko brzęczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jako że mi się podobała odpowiedź w którymś temacie to zamieszczę to i tu: Brzęczka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Brz%C4%99czka Osobiście nie wiem jak powinno wyglądać 23l Brzęczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Widziałem kilkadziesiąt litrów kurczaków w postaci "mięsa oddzielanego mechanicznie". Jak sądzę, brzęczki wyglądałyby podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Proszę się nie śmiać z moich kolegów, a mówi tojejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strażak Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 dobra już poprawiłem wpis - wszyscy zadowoleni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Proszę się nie śmiać z moich kolegów, a mówi tojejski ;-) a kto to jest tojejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Strażak tym bulkaniem (bulganiem) się nie przejmuj. Z tego co wyczytałem na forum pokrywy naszych fermentatorów nie są w 100 szczelne, więc możliwe że gaz ucieka sobie bokiem a nie przez rurkę. Ja dopiero też zaczynam - zrobiłem jak na razie tylko Bursztynowe Ale z zestawu WESa - i powiem że dla świętego spokoju wyniosłem fermentator do piwnicy gdzie stał sobie tydzień w 17 stopniach, ani razu do niego zaglądałem, wiec czy i jak bulgał to nie wiem. Drożdże natomiast uwodniłem i dodałem do fermentatora podobnie jak Ty w 24st. Po tygodniu pomiar - 2,5 Blg (11,5 Blg początkowe) i do butelek. Jedna rada - butelki przed rozlewem wszystkie wymyj i zdezynfekuj a potem rozlewaj. Ja dezynfekowałem, dodawałem glukozę, napełniałem, kapslowałem jedna po drugiej...jeden wielki burd...trwało to 3 godziny. Masakra!! Mijają już 2 tyg. i za to teraz co 2-gi dzień biegam do piwnicy i kosztuję moje pierwsze piwko . I powiem Ci że dobre wyszło . A kolejny zestaw już zamówiony (Pale Ale na bazie słodów) i tym razem będę już zacierał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strażak Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam, ponownie sprawdziłem dzisiaj 7 dni minęło od nastawienia sprawdziłem areometrem zawartość cukru tylko że on jest wyskalowany w 16 st.C ja mam na wiadrze temperaturę 21 st.C a areometr wskazał mi 2 - 2,5 Blg czy mogę już rozlewać piwo do butelek czy jeszcze się wstrzymać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Cześć 2-2,5 to już dość nisko także fermentacja mogła się już zakończyć, ale dla pewności proponował bym sprawdzić jutro czy Blg nie spada, lepiej poczekać niż później granaty mieć Powodzenia:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 '- drożdże posypałem "Lepiej' date=' że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione.[/quote'] Głosisz dość rewolucyjne tezy Widocznie Kolega niezbyt dokładnie czytuje forum. Kopyr już pisał, że albo zrobić starter, jak Bóg przykazał, albo normalnie rozsypać drożdże, a wiedza Kolegi Kopyra jest duża. http://www.piwo.org/forum/p79426-27-12-2010-17-05-39.html#p79426 Przy 2-2,5°Blg można spokojnie butelkować, butelkowałem już powyżej 3°Blg i jak dotąd nie miałem granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strażak Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 dzięki za info to dzisiaj pakuję do butelek bo pogodę mam tragiczną więc czymś czas zabiję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) '- drożdże posypałem "Lepiej' date=' że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione.[/quote'] Głosisz dość rewolucyjne tezy Widocznie Kolega niezbyt dokładnie czytuje forum. Kopyr już pisał, że albo zrobić starter, jak Bóg przykazał, albo normalnie rozsypać drożdże, a wiedza Kolegi Kopyra jest duża. http://www.piwo.org/forum/p79426-27-12-2010-17-05-39.html#p79426 Może jestem ślepy ale w tym linku Kopyr nie wysuwa takiej tezy... Mowa jest o bezsensowności robienia startera 0.5L. Jak jest takie zdanie to zamieść dokładnie na jakiej podstawie tak stwierdziłeś Ja osobiście raz posypałem drożdżami brzeczkę i przestałem bo wystartowały po 2 dniach. Przy rehydratacji nie było to później niż 12 godzin.? Edytowane 30 Czerwca 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się