coder Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Aromat 7/12 Początkowo owocowy, jabłkowy (aldehyd?). Potem słodowy. Barwa 2/3 Bursztynowy, opalizujący Piana 5/6 Obfita, drobnoziarnista, trwała Smak 14/17 Słodowy, lekko owocowy, z b.przyjemną nutka opiekaną. Wykończony akcentem goryczkowo-owocowym. Dobrze zrównoważone, ale z przechyłem na goryczkę. Goryczka 5/6 Przyjemna, nieco za wysoka Odczucie w ustach 4/6 Przegazowane, ale nasyceniu to bardzo nie zaszkodziło Razem 37/50 Bardzo smakowite piwo, z ciekawą nutką opiekaną, trudną do uzyskania. Bardzo pijalne. Stylowości szkodzi nadmierna goryczka i owocowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Ten aldehyd octowy jest moją klątwą... No ale to chyba będzie jednak problem temperatury w piwnicy - w zimę było 12 stopni, więc jak tu porządnie lagerować - zbytnia owocowość pewnie też od tego będzie zależeć. Dzięki za ocenę :beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Mam problemy z definitywnym rozróżnieniem aldehydu (zielone jabłko) od estrów (czerwone jabłko). A szkoda, bo ich przyczyny są zupełnie rózne: estry = zbyt wysoka temperatura fermentacji (ale 12* to nie jest taka znowu wysoka), a aldehyd = przedwcześnie przerwana fermentacja - zbyt szybkie zlanie na cicha, obniżenie temperatury na koniec fermentacji, słabe drożdże itp. Jeżeli masz ciągle problemy z aldehydem, radzę przedłużyć etap fermentacji burzliwej. Podbno na aldehyd pomaga tez zadawanie refermentacji fermentującą brzeczką (krausening) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Raczej zbyt szybko nie przelałem na cichą, bo z różnych powodów zwanych brakiem czasu przelałem dopiero po 15 dniach na cichą Może to być problem drożdży - nie robiłem startera, tylko rehydrowałem na krótko przed wlaniem ich do fermentora i dosyć długo startowały z fermentacją. Jak tylko zbuduję lodówę na fermentory zrobię marcowe #3 na tym samym zasypie, ale część warki zadam drożdżami rehydrowanymi, a część starterem i porównam wyniki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 15 dni w przypadku lagera to raczej szybko, po jednej bolesnej wpadce (niedofermentowane wiedeńskie) nie będę teraz przelewał do klarowania wcześniej niż po 3 tygodniach. A jak się da to postoi i dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 ... aldehyd = przedwcześnie przerwana fermentacja - zbyt szybkie zlanie na cicha, obniżenie temperatury na koniec fermentacji, słabe drożdże itp. ... A ja się właśnie zastanawiałem skąd mi się ulęgło zielone jabłuszko w "Koelszu" i już wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 15 dni w przypadku lagera to raczej szybko, po jednej bolesnej wpadce (niedofermentowane wiedeńskie) nie będę teraz przelewał do klarowania wcześniej niż po 3 tygodniach. A jak się da to postoi i dłużej. 15 dni burzliwej i 34 cichej w temp. około 12°C - zeszło mi z 13°Blg do 2,5°Blg - wydawało mi się, że bardziej już drożdże mi nie odfermentują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Nie chodzi o to ile stało ogólnie, tylko ile stało z drożdżami (czyli przed przelaniem na cichą/klarowanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się