wojtasw77 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Wczoraj przelewałem do butelek piwo po dwóch tygodniach cichej fermentacji. Nie wiem jak ma smakować żytnie piwo, ale zaniepokoił mnie taki "plastikowy" posmak. Za kilka dni spróbuję piwa z butelki i zobaczę czy się będzie dało wypić. Piwo żytnie też jest szybkie do spożycia po zabutelkowaniu tak jak pszeniczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 moje z czasem jest lepsze, ale do dobrego nadal trochę mu brakuje. Chociaż komisja w Częstochowie stwierdziła że to bardzo dobre piwo, tylko nie żytnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ............. że to bardzo dobre piwo, tylko nie żytnie Miałem okazję go skosztować, więc wtrącę swoje pięć groszy. Moje żytnie jest gęste jak niemalże siemie lniane, pijąc Twoje żytnie, istotnie trudno zgadnąć że to żytnie. Zauważyłem że odczucie tej gęstości jest odwrotnie proporcjonalne do stopnia nagazowania. Im więcej bąbelków tym "rzadsze" piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 moje drugie żytnie jest w konsystencji jak gęsty kisiel, człowiek bardziej to piwo "wciąga" z kufla niż przelewa może jeszcze dojrzeje bo ostatnio było dość świeże jak je piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 moje drugie żytnie jest w konsystencji jak gęsty kisiel, człowiek bardziej to piwo "wciąga" z kufla niż przelewa może jeszcze dojrzeje bo ostatnio było dość świeże jak je piłem. Moje takie gęste nie było ale też za gęste jak dla mnie, dojrzewanie raczej nie wpłynie na konsystencję piwa - moje od początku do końca było "Kubusiowate" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 tak, ale może się dogazuje bo na razie miało symboliczny gaz - lepkość będzie mniej odczuwalna. Swoją drogą fajnie wygląda pienienie się tego piwa, tak jakby człowiek oglądał film w zwolnionym tempie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Czes wypowiadał się na temat żytniego w poradach na stronie BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Wczoraj próbowałem moje żytnie i na razie jest bez gazu, ale ma jakiś dziwny posmak. Tak jakby "spalona elektronika". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi