Skocz do zawartości

Piwo żytnie


Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj przelewałem do butelek piwo po dwóch tygodniach cichej fermentacji. Nie wiem jak ma smakować żytnie piwo, ale zaniepokoił mnie taki "plastikowy" posmak. Za kilka dni spróbuję piwa z butelki i zobaczę czy się będzie dało wypić. Piwo żytnie też jest szybkie do spożycia po zabutelkowaniu tak jak pszeniczne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

............. że to bardzo dobre piwo, tylko nie żytnie :smilies:

Miałem okazję go skosztować, więc wtrącę swoje pięć groszy. Moje żytnie jest gęste jak niemalże siemie lniane, pijąc Twoje żytnie, istotnie trudno zgadnąć że to żytnie. Zauważyłem że odczucie tej gęstości jest odwrotnie proporcjonalne do stopnia nagazowania. Im więcej bąbelków tym "rzadsze" piwo.:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje drugie żytnie jest w konsystencji jak gęsty kisiel, człowiek bardziej to piwo "wciąga" z kufla niż przelewa :smilies: może jeszcze dojrzeje bo ostatnio było dość świeże jak je piłem.

Moje takie gęste nie było ale też za gęste jak dla mnie, dojrzewanie raczej nie wpłynie na konsystencję piwa - moje od początku do końca było "Kubusiowate"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.