Ksero02 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Witam, to mój pierwszy dzień na forum. Chciał bym rozpocząć warzenie domowego piw. I zastanawiam się jaka jest różnica miedzy piwem wyprodukowanym ze słodu a piwem z brekwitu. Które piwo jest leprze, i gdzie mam większe szanse manipulowania smakiem na przykład wiórkami beczki whisky. Może ktoś zna dobry przepis na piwo typu pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Witam i zapraszam do lektury forum. Znajdziesz masę porad i przepisów. WIKI również jest pomocna. A odpowiadając na twoje pytanie: ze słodów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Dobre przepisy znajdziesz na Wiki. Jeżeli chcesz eksperymentować to tylko słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Zdecydowanie ze słodów jest lepsze ale i bardziej praco/czaso chłonne aczkolwiek jest warto:) Jednak chyba większość zaczynała od konserw, i jeśli na początek wybierzesz BrewKita to sprzęt przyda Ci się nie zmarnuje jak zechcesz zacierać. Wybór należy do Ciebie ja zrobiłem dwie warki z ekstraktów i chyba żałuję że od razu nie zacierałem... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Dotychczas zrobiłem 1 warkę z brewkita, ale następna będzie już ze słodów - dzisiaj przyszła paczka . Co do brewkita to roboty jest mało, piwo wyszło dobre, a plusem jest że małym nakładem własnych sił można poćwiczyć zabawę z dezynfekcją, rozlewaniem itd. Jeżeli masz chęci, odpowiedni garnek to dokup resztę i zabieraj się za zacieranie. Jeśli nie to zrób na 1-raz piwo z puszki, "poczuj efekt", skompletuj sprzęt i zacieraj. Na wiki i forum jest wszystko dokładnie opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Zdecydowanie ze słodów jest lepsze ale i bardziej praco/czaso chłonne aczkolwiek jest warto ...jeśli na początek wybierzesz BrewKita to sprzęt przyda Ci się nie zmarnuje jak zechcesz zacierać. Prowda to.... Dobierając i zacierając słody Ty "tworzysz" i regulujesz profil smakowy piwa. Po prostu Ty masz browar w domu. Ekstrakty chmielone (brew-kity, "puszki", "konserwy") to koncentraty brzeczki piwnej już konkretnego stylu piwa. Wszystko zależy od tego "na ile się czujesz" - i jaką ilością "czasoprzestrzeni kuchennej" dysponujesz Zacieranie = impreza w kuchni na 5-6 godzin, brew-kit = 30 minut Zacieranie może się wydawać skomplikowane ale tak w zasadzie nie jest (co potwierdzi wielu początkujących, którzy zaczęli od zacierania) - ja na początku się troszkę przestraszyłem... ale poczytałem i nie jest to trudne. Tak się tylko wydaje. Na początek oczywiście jednotemperaturowe zacieranie infuzyjne (tak się robi np wyspiarskie "ejle") - wszystko znajdziesz na wiki. Co do brew-kitów.... to ja niczego nie żałuję... http://www.youtube.com/watch?v=eq5A7FsLAF0 EDIT: Co do brewkita to roboty jest mało, piwo wyszło dobre, a plusem jest że małym nakładem własnych sił można poćwiczyć zabawę z dezynfekcją, rozlewaniem itd. Jeżeli masz chęci, odpowiedni garnek to dokup resztę i zabieraj się za zacieranie. Jeśli nie to zrób na 1-raz piwo z puszki, "poczuj efekt", skompletuj sprzęt i zacieraj. Na wiki i forum jest wszystko dokładnie opisane. Właśnie.... do "zacierania" potrzeba więcej sprzętu... ja bez garnka na 35 litrów się nie ruszę z miejsca. Edytowane 4 Lipca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Też jeszcze do niedawna zadawałem sobie podobne pytanie. Konserw już kilka zrobiłem, mają one oczywiście swoje plusy, minimalny nakład sprzętowy, piwo szybciej dojrzewa, cały proces jest bardzo minimalistyczny. Piwo z zacierania powinno raczej dłużej leżakować by poczuć głębie całego potencjału zgromadzonego w naszym napoju. Reasumując - chcesz napić się swojego piwa za 3 tyg.? - Wybierz brewkita. Chcesz poczuć esencję piwa i prawdziwy, dojrzały smak? - Zdecyduj się na ziarno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Piwo z zacierania powinno raczej dłużej leżakować by poczuć głębie całego potencjału zgromadzonego w naszym napoju. Podobnie jak brew-kit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Reasumując - chcesz napić się swojego piwa za 3 tyg.? - Wybierz brewkita. Moja zacierana pszenica jest już dobra. Po 3 tygodniach od warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Zdecydowanie ze słodów jest lepsze ale i bardziej praco/czaso chłonne aczkolwiek jest warto:)Jednak chyba większość zaczynała od konserw, i jeśli na początek wybierzesz BrewKita to sprzęt przyda Ci się nie zmarnuje jak zechcesz zacierać. Wybór należy do Ciebie ja zrobiłem dwie warki z ekstraktów i chyba żałuję że od razu nie zacierałem... Powodzenia Ja też zaczynałem od brewkita, ale w przeciwieństwie do wielu ani trochę nie żałuję. Po pierwsze brewkitowa produkcja ma tylko kilka tajemnic, więc i stres jest mniejszy. Po drugie kilku bardzo ważnych rzeczy i tak uczy. A po trzecie i chyba najważniejsze mam skalę porównawczą, po prostu wiem jak smakuje dobre,czyt.zacierane piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 A te wiórki po whiskey to sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksero02 Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Dzięki wszystkim za pomoc, własnie zamówiłem potrzebne składniki wiec za parę dni będę zacierał mam nadzieje ze wszystko się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksero02 Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 A te wiórki po whiskey to sobie odpuść. Co jest z nimi nie tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Po co one? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksero02 Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Myślałem ze mogą dać ciekawy smak. Może za kilka warek się na nie zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Najpierw naucz się warzyć dobrze podstawowe style. Za jakies 50 warek zaczniesz sobie experymentować. Po drugie, beczki do piwa były w środku smołowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 A te wiórki po whiskey to sobie odpuść. Co jest z nimi nie tak?? Na wydziwianie przyjdzie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Myślałem ze mogą dać ciekawy smak. Może za kilka warek się na nie zdecyduje. Przemyśl dobrze, ja zastosowałem je dwa razy; pierwszy i ostatni . Jak ich dobrze nie przygotujesz, to szybciej złapiesz infekcję niż ciekawy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się