coder Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 (edytowane) Aromat 11/12 Aromat niezbyt mocny, słodowo-miodowy, figowy, przyjemny, ciężki Barwa 3/3 Ciemnoczerwony, klarowny Piana 3/6 Niewysoka, drobnoziarnista, mało trwała Smak 16/17 Słodowe, świetny posmak figowy, słodki w końcówce. Alkoholu praktycznie nie czuć, choć jest obecny w tle, jak w czekoladkach z koniakiem. Nie jest też klejąco słodkie, choć goryczka nie jest wyczuwalna. Bardzo pijalne, deserowe, moc niezauważalna. Goryczka 6/6 Niska, praktycznie niewyczuwalna, ale wystarcza do zrównoważenia słodyczy Odczucie w ustach 6/6 Prawidłowe, kremowe, treściwe Razem 45/50 Świetne piwo, najwyższa półka. Każdy browar szkocki byłby dumny z takiego wyrobu. EDIT: po namyśle to jednak chyba piwo z browaru Wyłudki. Przepraszam, dostałem je ponad rok temu i już zapomniałem od kogo. dori - zmieniłam nazwę browaru w tytule na prawidłową Edytowane 9 Lipca 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Jak # 54 - to moje Zachęcony Twoim opisem otworzyłem ostatnią buteleczkę. Chyba troszkę za łaskawy jesteś dla tego piwa. Ja bym obciął za alkohol w smaku i aromacie W każdym bądź razie dziękuję za ocenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Może za mocno schłodzone było, bo wziąłem z lodówki, a pochłonąłem zbyt szybko, żeby się zdążyło ogrzać. A bardzo mi podeszło, poprawiło mi humor na całe popołudnie. Takie i tylko takie właśnie magiczne piwa powinniśmy robić, na inne szkoda czasu i wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Teraz próbuję Twoje Wee Heavy II #56 W zasadzie mógłbym przepisać powyższą ocenę, ujmując po 1-2 punkty z aromatu i smaku. Nie ma tak intrygującego smaku figowego, jest bardziej pospolity, śliwkowy. Mniej pełne, mniej słodkie, nieco bardziej przesunięte w kierunku goryczki. Alkohol lepiej ukryty, ale nie uzawałem tego za wadę, tamto piwo miało taki fajny alkoholowy "pazur". Nadal świetne, ale tamto smakowało mi bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Otworzyłem właśnie przedostatnią butelkę. Masz rację, pierwsze miało więcej charakteru, ale chyba też było bardziej utlenione. Ale ogólnie da się pić Dodam, że rok temu w Żywcu odpadło w eliminacjach jako piwo zakażone :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Otworzyłem właśnie przedostatnią butelkę. Masz rację, pierwsze miało więcej charakteru, ale chyba też było bardziej utlenione. Ale ogólnie da się pić Dodam, że rok temu w Żywcu odpadło w eliminacjach jako piwo zakażone :rolleyes: Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego, brzeczkowego ... A co do tego utlenienia, to nie wiem, czy w tych mocnych piwach ono nie jest nawet pomocne - wspomaga te ciekawe posmaki: figowe, śliwkowe, sherry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 # 56 Miało być zapałczane. Ja nie czułem nic rok temu i nie czuję dzisiaj. Ale to może być zawsze kwestia kiepskiego podniebienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam. Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego, brzeczkowego ... OT chyba zacznę pić z powrotem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam. Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego, brzeczkowego ... OT chyba zacznę pić z powrotem ... Dziwnie się zachowujesz, Bielok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam. Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego' date=' [b']brzeczkowego [/b]... OT chyba zacznę pić z powrotem ... Dziwnie się zachowujesz, Bielok. Cześć Ja? co to jest "coś podejrzanego brzeczkowego"? To jest normalny sposób wysławiania? Przeczytaj co napisał Coder, ja to rozumiem tak: Może miało coś podejrzanego może nie miało, może brzeczkowego a może nie brzeczkowego ... dla mnie to totalny brak zdecydowania i nastawianie się na sugestie innych degustatorów. Już wcześniej coś podobnego widziałem u Tieroo który pisał coś w tym kontekscie: dopiero jak ty zwróciłeś uwagę na cos tam to i ja to poczułem ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam. OT chyba zacznę pić z powrotem ... Dziwnie się zachowujesz' date=' Bielok.[/quote'] Cześć Ja? co to jest "coś podejrzanego brzeczkowego"? To jest normalny sposób wysławiania? Przeczytaj co napisał Coder, ja to rozumiem tak: Może miało coś podejrzanego może nie miało, może brzeczkowego a może nie brzeczkowego ... dla mnie to totalny brak zdecydowania i nastawianie się na sugestie innych degustatorów. Już wcześniej coś podobnego widziałem u Tieroo który pisał coś w tym kontekscie: dopiero jak ty zwróciłeś uwagę na cos tam to i ja to poczułem ........ No to prosze bardzo teraz ja sie wynosze z forum...widac rozwoj jest tępiony, a wszelkie próby nabierania doświadczenia niedlugo bedą pietnowane jak w średniowieczu. Zaczyna sie od wytykania palcami a potem sie kończy na stosie. Uprzedzam że Tekst powyżej jest sarkazmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Mam nadzieję, że dla wszystkich znajdzie się miejsce na tym forum. Bardzo proszę tylko o szanowanie zdania/podejścia innych osób. Bielok proszę nie zaczynaj od nowa całego zamieszania. Jeśli drażnią Cię oceny dokonywane przez sędziów PSPD to po prostu ich nie czytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Mam nadzieję, że dla wszystkich znajdzie się miejsce na tym forum. Bardzo proszę tylko o szanowanie zdania/podejścia innych osób. Bielok proszę nie zaczynaj od nowa całego zamieszania. Jeśli drażnią Cię oceny dokonywane przez sędziów PSPD to po prostu ich nie czytaj. Ale co to znaczy nie czytaj? A może czytaj a nie komentuj? Nie ma tak dobrze Do jasnej anieli niech się Coder zdecyduje czy wyczul coś w tym piwie czy nie wyczuł, bo ja odnoszę wrażenie że nie wyczuł, ale poszedł za sugestią Dagome. To moje wrażenie i mam tutaj prawo o tym napisać. Za wyszukiwarką śledząc słowo : brzeczkowe znalazłem tylko dwa trafienia w temacie oceny piw na konkursie w 2010 roku. Nie znalazłem więcej informacji o tej wadzie dlatego mnie taka ocena piwa mocno zdziwiła. Jak mniemam piwo z wyłapana taką wadą jest niedofermentowane? Potwierdzał by to też krótki artykuł który wygoglowałęm o produkcji piw bezalkoholowych. Edytowane 14 Lipca 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się