Pierog Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 no wiec stało się. 3 lipca 2011 moje pierwsze zacieranie... i raczej poległem totalnie ;( starałem sie z instrukcją zrobić pale ale, niestety temperatury słabo się trzymały. Jakoś wybrnąłem. filtracja poszła w miarę później wysładzanie i chmielenie. ale wyszło mi jedynie 9,5°Blg. powiedziałem trudno... dodałem drożdże safeale S-04 i po tygodniu sprawdzam a tam żadnej piany i 5,5°Blg :rolleyes: przedwczoraj tez sprawdzałem to było również tyle i teraz nie wiem co zrobić... ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Więcej szczegółów - skład, zacieranie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witaj. Napisz coś więcej. Czy robiłeś zgodnie z instrukcją (zakładam że zestaw kupiłeś w HB), w czym zacierałeś i jak zacierałeś, jak długo chłodziłeś, w jakiej temperaturze trzymasz fermentator itp.. Czy robiłeś próbę jodową na koniec zacierania? Może tu tkwi problem ze słabym Blg początkowym i odfermentowaniem. Piszesz że robiłeś Pale Ale - otóż ja w sobotę też pierwszy raz zacierałem to samo piwko kupione w HB i nie mam jak na razie żadnych problemów. Blg początkowe 12 Blg jak w instrukcji, fermentacja ruszyła po 6 godz. od zadania drożdży, wczoraj patrzyłem i fermentuje całą parą (do momentu startu trzymałem w pokoju w ok 23 st., potem przeniosłem do piwnicy gdzie mam 17-18 stopni). pozdrawiam i powodzenia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 tak. zestaw w HB. Słód pilzneński jasny 4kg Słód karmelowy jasny Carahell 0,2kg Chmiel goryczkowy Marynka 30g Chmiel aromatyczny Lubelski 30g Drożdże piwowarskie SafeAle S-04 zacieram w garnku 40 litrowym na kuchence domowej. 14l wody do 72°C później zeszło do 65°C to starałem się utrzymać przez 30 min ale ciągle było powyżej 3-4 stopnie lub za mało. pozniej 72°C to 20 min. podgrzałem do 75, przefiltrowałem i wysłodziłem. wyszło 23 litry to wstawiłem do gara i chmieliłem jak w instrukcji. chłodziłem w wannie bo nie mam nic innego to zajęło 4h ;l wtedy sprawdziłem poziom blg to wyszło te marne 9,5. fermentator trzymam w 17-18°C i tam dodałem drożdże z zestawu tak jak w instrukcji (rozsypałem po powierzchni i nie mieszałem) próby jodowej nie robiłem ale widzę ze chyba będę musiał zacząć :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 A przed zadaniem drożdży natleniłeś brzeczkę? Ile czasu to piwo już fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 No robiliśmy podobnie, z tym że zacierałem w lodówce (z utrzymaniem temp. nie miałem problemów). 2 przerwę w 70-72 stopniach zrobiłem trochę dłuższą bo 30 min, ale to chyba nie powód słabego odfermentowania twojej warki bo robiłeś jak w instrukcji. Robiłem jednak próbę jodową, dużo czasu nie zajmuje a miałem pewność że jest ok. Niech się bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzą i coś doradzą. Na pewno pomogą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 A przed zadaniem drożdży natleniłeś brzeczkę?Ile czasu to piwo już fermentuje? przy przelewaniu natleniłem jezeli o takie natlenianie chodzi ; P i w instrukcji jest 7 dni podane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Witam Jestem raczej zielony ale widzę, że chyba nie zrobiłeś 2 rzeczy: 1. Dobre natlenienie piwa przed zadaniem drożdży 2. Uwodnienie drożdży - piszesz że rozsypałeś po powierzchni piwa a powinno się je rozpuścić w wodzie żeby "odtajały" Żeby pobudzić fermentację koledzy na forum zalecają: 1. Poruszenie (ale bez przesady) fermentorem żeby wzruszyć drożdże 2. Dodanie cukru aby sprowokować fermentację Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę Pozdro Edytowane 13 Lipca 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam Jestem raczej zielony ale widzę, że chyba nie zrobiłeś 2 rzeczy: 1. Dobre natlenienie piwa przed zadaniem drożdży 2. Uwodnienie drożdży Żeby pobudzić fermentację koledzy na forum zalecają: 1. Poruszenie (le bez przesady) fermentorem żeby wzruszyć drożdże 2. Dodanie cukru aby sprowokować fermentację Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę Pozdro Nie zrobienie tych dwóch rzeczy, tj uwodnienia drożdzy i natlenienia brzeczki nie ma nic wspólnego z osiągnięciem oczekiwanego Blg. Póki co mam za sobą raptem 5 zacieranych warek, ale przy każdej wydajnośc wyszła mi znacznie lepsza niż ta podana w instrukcji HB. Problem leży tutaj raczej po stronie zacierania. A co dokładnie - nie odważę się mówic, bo moje doświadczenie jeszcze jest za małe. Póki co mam problemy z odfermentowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam Spotter mi nie chodziło o osiągnięte BLG tylko właśnie o odfermentowanie, BLG uzyskał niskie bo miał słabą wydajność prawdopodobnie - do autora wątku - pilnowałeś BLG filtratu ? Może ściągnąłeś filtrat z mocno "rozcieńczonym" BLG ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Zestawy są zazwyczaj planowane na 20 l . Wyszło 23 czyli tu chyba jest pierwszy problem . temperatura skakała podczas zacierania , a może podskoczyła dużo bardziej niż udało Ci się odczytać z termometru , może słabo mieszane podczas warzenia . Co do napowietrzania to ja jak do tej pory wlewałem do fermentatora przez sitko i to wystarczało . Drożdże zawsze uwadniałem a z tego co wiem to znacznie poprawia ich start i dalsze działanie . Przy podgrzewaniu brzeczki zawsze palnik trzeba wyłączyć ciut przed temperaturą oczekiwaną ze względu na bezwładność całego układu to jest : palnik , kocioł , brzeczka, termometr . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) dużo wody nie dolewałem przy wysładzaniu. jedynie tyle żeby uzupełnić do 22-23 litrów przed chmieleniem i tyle wyszło. po chmieleniu zrobiło się 20 litrów ;p tylko teraz nie wiem co z tym 5,5°Blg zrobić Edytowane 13 Lipca 2011 przez Pierog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 zaczekaj z 5 dni,przelej na cichą,tydzień cichej i do butelek.nic innego nie musisz robić,jak zejdzie do 4,będzie gut piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Odfermentowanie z 9,5 do 5,5 czy nawet 4 jest bardzo słabe. Przyczyna najprawdopodobniej leży w zacieraniu. Zrób test stopnia końcowego odfermentowania (pobierz 150-200ml piwa, dodaj 1-2g drożdży piekarniczych, potrzymaj w cieple (25-30°C) 2-3dni, zmierz ekstrakt) i sprawdź czy piwo nie zawiera skrobi (do kilku kropel piwa na białym talerzyku dodaj kroplę lub dwie roztworu jodu w jodku potasu (płyn Lugola) - niebieska barwa oznacza nie przerobioną skrobię) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 no i jak zrobi te testy to co ma dalej zrobić ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 to ze zacieranie złe poszło to wiem bez testowania ale juz mam nowy plan. kupno palnika + butla gazowa i zrobienie podstawki na garnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 kup sobie dobry termometr,o ile masz oczywiście jakiś pośledni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) WielkiX napisał/a: Witam Jestem raczej zielony ale widzę, że chyba nie zrobiłeś 2 rzeczy: 1. Dobre natlenienie piwa przed zadaniem drożdży 2. Uwodnienie drożdży Robiłem to samo piwo - rozsypałem drożdże na powierzchni i ruszyły po 6 godzinach, więc nie w tym tkwi problem. WielkiX napisał/a: Zestawy są zazwyczaj planowane na 20 l . Wyszło 23 czyli tu chyba jest pierwszy problem . Też się nie zgodzę. Filtrowałem do uzyskania 25 l - po gotowaniu i ostudzeniu brzeczka miała 12°Blg wiec to też nie powinno stanowić problemu. Według mnie źle poszło zacieranie - próba jodowa by to wykazała. Ja bym jeszcze poczekał z kilka dni, przelał na cichą i potem w zależności od smaku piwa butelkował. Ewentualnie zrobił trochę syropu z cukru/glukozy i wlał do piwa żeby pobudzić drożdże i czekał. Pierog a w jakiej temperaturze mierzyłeś Blg?? Edytowane 13 Lipca 2011 przez ronin210 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 14l wody do 72°C później zeszło do 65°C to starałem się utrzymać przez 30 min ale ciągle było powyżej 3-4 stopnie lub za mało. pozniej 72°C to 20 min. podgrzałem do 75, przefiltrowałem i wysłodziłem. Najprawdopodobniej poszła ci za wysoka temperatura, zabiłeś wszystkie enzymy i słabo się zatarło. Też kiedyś miałem coś takiego, piwo słabo odfermentowało, miało brzeczkowo-chlebowy smak i było "obmierzłe". Zdecydowanie bezpieczniej jest zacierać klasycznie, stopniowo podnosząc temperaturę. Warto zrobić test jak radzi jkocurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 mierzyłem w 17-18°C i w takiej tez trzymam. poczekam 5-6 dni i przeleje na cichą ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 no i jak zrobi te testy to co ma dalej zrobić ?. Test końcowego odfermentowania powie mu czy ma sens czekać dalej z fermentacją, przedsięwziąć jakieś kroki by ją ponownie uruchomić jeżeli końcowy ekstrakt będzie znacząco niższy od obecnego (np. dodać świeżych drożdży w fazie wysokich krążków). Obecność skrobi to już gorzej, bo nie dość, że piwo nie zejdzie niżej z ekstraktem to dodatkowo będzie nietrwałe, czyli do szybkiego wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 a dlaczego ta masa która tam się znajduje nie może ich skonsumować,a świeże miałyby na to ochotę,chodzi o inny szczep,bardziej żarłoczny ?. ja bym to zostawił tak jak jest,bez żadnego grzebania,bo może ono przynieść więcej szkody niż pożytku . pierog,powinieneś spróbować piwa przed przelewaniem na cichą,jak w smaku nie mdłe,to nie ma co robić ratujących operacji,zrobiłem parenaście piw o początkowym 9-10 blg,zjechały do 4-5 i na mój smak były w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 a dlaczego ta masa która tam się znajduje nie może ich skonsumować,a świeże miałyby na to ochotę,chodzi o inny szczep,bardziej żarłoczny ?. Dość często sie zdarza, że drożdże dostały szoku i normalnie poszły spać. Świeże drożdże w fazie wysokich krążków są bardzo energiczne i pełne wigoru, praktycznie nie ma takiej brzeczki, której by nie ruszyły. Pod warunkiem, że są tam cukry fermentowalne. W tym akurat przypadku, może być tak że ze względu na zacieranie w wysokiej temperaturze takich cukrów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Pierog jak tam ma się twoje piwo? Odfermentowało coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 jutro sprawdzę dziś nie mam aż tyle wolnego żeby zajrzeć ; / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się