Jump to content

Gumki do zamknięcia patentowego

Recommended Posts

Witam Doswiadczonych Piwowarów. Przesledziłem "piaskownicę" i nie znalazłem wątku na temat gumek pod zapięcie patentowe. Dostałem na pierwszą swoją warkę kilkadziesiąt takich butelek ale gumki już sfatygowane. Z czego można dorobic ? a z czego absolutnie NIE ?. A może można gdzies kupic - np. na allegro nie znalazłem. Ps pojutrze zlewam i chyba brzeczka pójdzie do kapslowanych , bo jakos z dentki samochodowej nie wiem czy wycinac można by nie narozrabiac z zapachem dentki w piwie .

Witam. Podepnę się pod ten temat. Może ktoś wie, gdzie można kupić takie "gumki" ale o większym rozmiarze - do butelek typu "Piwiarnia Żywiecka" dwulitrowa. Mam kilka takich butelek a chciałbym ich użyć do swoich wyrobów. Pozdrawiam

Josefik dopisz do tej listy jeszcze WES - niech już wszystko będzie w tym samym miejscu:

http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=255

Może ktoś wie, gdzie można kupić takie "gumki" ale o większym rozmiarze

Też są w sklepie WES:

http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=79

gumki zamienne wg mojej opinii są tragicznej jakości, jeśli nie ma musu nie wymieniaj.

Wykonane są z gumy szorstkiej, matowej, po kilku użyciach widać juz peknięcia.

Oryginalne gumki są z gumy błyszczącej, wytrzymują znacznie dłuzej.

Ikea też ma takie litrowe bezbarwne butelki z silikonową uszczelką, tylko bodaj po 8zł

PS a gdzie można kupić tanio płaskie silikonowe płaty koło 3mm, bo może opłaci się zainwestować w wykrojniki (2 zaostrzone rurki)?? ;)

Edited by Mimazy

Wrzesień - październik ubiegłego roku, jak się przetwory robi. ;)

Mam nadzieję, że w tym roku też będą. Nie mam dużo takich butelek, ale szkoda wyrzucać jak tylko gumka sparciała.

Zatem , widzę że czekają mnie co tygodniowe wycieczki do Kaufladu . Ja mam patentowych 67 sztuk , z czego tylko połowa na dobre gumki .

• 5 months later...

Czy ktoś robił już uszczelki z płyt silikonowych jak np..na allegro?oczywiście silikon wytrzymalszy i w ogóle,ja mam wszystkie butelki z patentem,tylko to są zamkniecia z wprasowaną na stałe uszczelką silikonowa,i jak na razie nie widać,żeby chciały iść na emeryturę.Najgorsze będzie jak kiedyś odmówią współpracy,bo ani to zrywać bo nie da rady,jedynie myśłałem żeby nałożyć następną gumkę na to z 1mm grubości bo grupsza to może byc chyba za dużo.A mam takie o to zamknięcia. http://allegro.pl/zamkniecie-palakowe-3szt-zamkniecie-hermetyczne-i2048199295.html