leech Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Witam, czy w przypadku zacierania w garnku elektrycznym przymocowany do kranika filtrator z oplotu wyciągnąć na zewnątrz i przed filtracją zatopić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WielkiX Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 (edited) Yo Ja zostawiałem cały czas w środku i nie było problemu z mieszaniem, filtracją itd. Pozdro Edited July 14, 2011 by WielkiX Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted July 14, 2011 Author Share Posted July 14, 2011 Znalazłem taki sposób: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=797480&postcount=167 Mój wąż ma ok. 1m długości i obawiam się, że będzie bardzo przeszkadzał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielson83 Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Witam,czy w przypadku zacierania w garnku elektrycznym przymocowany do kranika filtrator z oplotu wyciągnąć na zewnątrz i przed filtracją zatopić? Zależy czym mieszasz, jak jakimś mieszadłem patentowym/elektrycznym toraczej lepiej wyciągnąć żeby szkód nie narobiło, a jak ręcznie to chyba może zostać tylko żeby Ci się słód po filtratorem nie przypalał. Ja osobiście to bym podwiesił gdzieś z boku, ale rób jak uważasz Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Ja mam w garnku na cały czas zacierania. Merdadło z silnikiem. Nic się nie dzieje. Możesz ewentualnie usztywnić filtrator poprzez wsunięcie do środka kawałka drutu miedzianego i wtedy sobie ułożysz dokładnie w garnku tak jak Ci pasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielson83 Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Dobrze jest też wsadzić do środka filtratora drut miedziany, wtedy możesz go sobie uformować i jest większe prawdopodobieństwo że jak go dociśniesz do spodu to się nie będzie podnosił Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mason Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Tylko trzeba uważać przy mieszaniu, bo można go odkręcić. Mi się tak zdarzyło, bo zapomniałem w którą stronę był zwrócony leżąc na dnie. Wsadzanie łapy do gorącego zacieru celem dokręcenia filtratora - bezcenne doświadczenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted July 14, 2011 Author Share Posted July 14, 2011 Ok, dzięki. Jeszcze jedno pytanko. Jak to jest z kontrolowaniem temperatury w garnku elektrycznym. Mając na uwadze bezwładność cieplną, ile stopni przed osiągnięciem konkretnej temperatury trzeba wyłączyć grzałkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WielkiX Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Yo To już musisz sam wyczuć na swoim/ danym sprzęcie. Ja robiłem pamiętam tak, że gdzieś tak 2 - 3 stopnie przed wyłączałem i było git. Na początek daj większy margines - najwyżej dogrzejesz do żądanej temp. Ps. Ja mam garnek Bifnet, bodajże 27 L Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Zawsze lepiej dogrzać niż niepotrzebnie się stresować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Ja merdając cały czas podczas grzania wyłączam garnek 3 stopnie przed wyznaczoną temp. Merda się jeszcze z 5 minut i w całym garnku temp się stabilizuje na właściwej. Tak jak pisali poprzednicy musisz to wyczuć. Tylko pamiętaj o mieszaniu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now