Skocz do zawartości

Safbrew WB-06 czy S-33 do Witbiera, szybkie odfermentowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Właśnie przymierzam się do warzenie Witbiera , który w zestawie ma drożdże Safbrew s-33 . Od około 4 tygodni przechowuje w lodówce gęstwę Safbrew WB-06 z Waizena . Czy ta gęstwa nada się do Witbiera , a jeśli tak to w jakiej ilości ( mam słoik 0,5l) ?

 

Dori - zmiana tematu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie. Jako że nie chcę zakładać nowego a wątku mam pewne wątpliwości , pozwolę sobie zadać pytanie w tym temacie . Jak ju z wspomniałem wcześniej wziąłem się za zacieranie Witbiera , które zakończyłem w niedzielę późnym popłudniem . Fermentacja burzliwa zaczęła się po około 3 godzinach po zadaniu drożdży Safbrew s-33 przy 21°C i 11°Blg . Po 24 godzinach zauważyłem że rurka fermentacyjna ucichła , więc postanowiłem zrobić pomiar °Blg . Wynik pomiaru to 3,5°Blg , przy stałej temperaturze 21°C . Co spowodowało tak szybkie odfermentowanie i jak postępować dalej ? Trzymać jeszcze na burzliwej czy już przelewać na cichą ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Duża ilość drożdży, odpowiednia temperatura spowodowały błyskawiczne odfermentowanie. Sprawdź jutro blg czy nie spadło, jeśli się ustali na stałym poziomie to przelewaj na cicha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.