pablokrak Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Witam . Właśnie przymierzam się do warzenie Witbiera , który w zestawie ma drożdże Safbrew s-33 . Od około 4 tygodni przechowuje w lodówce gęstwę Safbrew WB-06 z Waizena . Czy ta gęstwa nada się do Witbiera , a jeśli tak to w jakiej ilości ( mam słoik 0,5l) ? Dori - zmiana tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Raczej nie, użyj lepiej S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Nie nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Serdeczne dzięki za odpowiedź. Biorę się za warzenie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Witam ponownie. Jako że nie chcę zakładać nowego a wątku mam pewne wątpliwości , pozwolę sobie zadać pytanie w tym temacie . Jak ju z wspomniałem wcześniej wziąłem się za zacieranie Witbiera , które zakończyłem w niedzielę późnym popłudniem . Fermentacja burzliwa zaczęła się po około 3 godzinach po zadaniu drożdży Safbrew s-33 przy 21°C i 11°Blg . Po 24 godzinach zauważyłem że rurka fermentacyjna ucichła , więc postanowiłem zrobić pomiar °Blg . Wynik pomiaru to 3,5°Blg , przy stałej temperaturze 21°C . Co spowodowało tak szybkie odfermentowanie i jak postępować dalej ? Trzymać jeszcze na burzliwej czy już przelewać na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Cześć. Duża ilość drożdży, odpowiednia temperatura spowodowały błyskawiczne odfermentowanie. Sprawdź jutro blg czy nie spadło, jeśli się ustali na stałym poziomie to przelewaj na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się