Merv Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Witam Naszedł mnie szatański pomysł zrobienia IIPA 120 IBU. Co sądzicie o takich założeniach: Baza z Pale Ale, dodatek niewielkich ilości prażonego na karmelowo Pale (prażonego przeze mnie w piekarniku) i crystal 120. Być może też dodatek płatków pszennych albo odrobiny pszennego słodu. Brzeczka - ok. 20 - 21°Blg gęstości nastawnej. W razie zbyt rzadkiej - dodatek miodu. Zacier chmielony East Kent Goldings - coś ok. 40 g Chmielenie - Magnum + Nugget+ Northern Brewer na gorycz, EK Goldings+ Fuggles na smak, Fuggles na aromat. Druga porcja Fuggles + EK Goldings na cichej. Fermentowane na nowych S-04 lub gęstwie US-05 (lub obu) Co sądzicie o czymś takim? Za warzenie takiego potwora mogę się zabrać i tak najwcześniej po skończeniu remontu pionu kanalizacyjnego, ale chciałbym do tego czasu solidnie się przygotować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Taka goryczka może Cię zabić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted July 20, 2011 Author Share Posted July 20, 2011 Dlatego właśnie chcę ją ujarzmić dużym ekstraktem i zacieraniem na dość słodko. Nurtuje mnie tylko, czy składniki są dobrane choćby w miarę prawidłowo, stąd pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Myślę, że idziesz w dobrym kierunku Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 IIPA warzy się z amerykańskimi chmielami a nie z angielskimi. Angielskie chmiele mają inny smak i nadają się do angielskiego IPA, które jest stosunkowo lekkie w goryczce i smaku chmielowym. Pomyśl o Amarillo, Cascade, Centennial, Chinook, Citra, Simcoe etc. Będziesz potrzebował bardzo dużo zdrowych drożdży, jedną albo dwie gęstwy. US-05 jest w miarę wytrzymały na wysoki alkohol (użyłem US-05 na OG 1.110), ale to może być na granicy wytrzymałości. Zwłaszcza że IIPA jest wytrawnym piwem i FG musi być niska. Licz się z tym że po tygodniu będziesz musiał przenieść piwo na nową gęstwę aby dokończyć fermentacji. Takie piwo gotuje się przez 90-120 min żeby "skoncentrować" warkę i osiągnąć potrzebną OG. Licz się z tym, że będziesz musiał dodać trochę ekstraktu. Im wyższe OG, tym mniejsza wydajność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted July 20, 2011 Author Share Posted July 20, 2011 Z wysłodków robię podpiwki. Tu planuję zrobić jakieś małe, lekkie piwo. Zakładam, że przefermentuje ono burzliwą trochę szybciej niż "IIPA", więc będę mógł użyć pozostałej z niego gęstwy. Świeższa nie będzie mogła być. Scooby, jesteś pewny że brytyjskie nie dadzą rady? Amerykańskie są drogie i nie mam ich w domu, w przeciwieństwie do brytyjskich. Nie zależy mi na zrobieniu piwa dokładnie wg stylu - to ma być ultra mocna wariacja na temat IPA. Ekstrakt będę miał pod ręką, ale tylko na wszelki wypadek. Jeśli się uda bez, to będzie zdecydowanie lepiej. Dziękuję za przypomnienie o długim gotowaniu - to dobrze zrobi takiej brzeczce. Powiedzcie mi jeszcze proszę, co sądzicie o zaproponowanym zasypie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Takie piwo gotuje się przez 90-120 min żeby "skoncentrować" warkę i osiągnąć potrzebną OG. Licz się z tym, że będziesz musiał dodać trochę ekstraktu. Im wyższe OG, tym mniejsza wydajność. 20-21°Blg to nie tak dużo , ja zacieram bardziej na gęsto i gotowanie nie trwa więcej niż 70 minut. Wydajność jest trochę niższa , ale zawsze zostaje cieniuszek , który często okazuje się całkiem dobrym piwem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 (edited) Zwłaszcza że IIPA jest wytrawnym piwem i FG musi być niska. No właśnie, zacieranie IIPA na słodko to błąd, wyjdzie piwo klejąco gorzkie. Paradoksalnie wysoką goryczkę zwalcza sie w tym piwie czystą i wytrawną końcówką. Goryczka jest mocna i krótka. Edit: a na polskich chmielach możesz bezpiecznie zrobić Amber Ale: http://www.piwo.org/forum/p25309-11-09-2009-13-52-17.html#p25309 Edited July 20, 2011 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Ja wszytskie mocne piwa zacieram na wytrawnie. Nie ma nic gorszego jak niedofermentowane, lepkie i gęste piwo. A przy wysokim BLG i tak piwo będzie treściwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted July 21, 2011 Author Share Posted July 21, 2011 Dziękuję za sugestie:) na pewno przed warzeniem wrzucę - tu albo do swojego wątku - dokładną recepturę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now