Jump to content

Ilość wody do zacierania..

Recommended Posts

Chodzi mi o ilość wody do zacierania. Nie o konkretne piwo, ale ogólnie. Zacieranie zaczyna się od gęstego zacieru albo od rzadszego. W sumie, jakie to ma znaczenie czy użyję więcej czy mniej wody na początku ? Do tej pory trzymałem się zasady-nie wiem ile,więc lepiej na gęsto.Ale w sumie nie potrafię wyjaśnić dlaczego :ble:.

Edited by jacekan

Chodzi mi o ilość wody do zacierania. Nie o konkretne piwo, ale ogólnie. Zacieranie zaczyna się od gęstego zacieru albo od rzadszego. W sumie, jakie to ma znaczenie czy użyję więcej czy mniej wody na początku. Do tej pory trzymałem się zasady-nie wiem ile,więc lepiej na gęsto, ale w sumie nie potrafię wytłumaczyć dlaczego :ble:.

Zależy jaką metodą zacierasz. Moim zdaniem gęste zaciery są lepsze do zacierania po brytyjsku (ok2,5l/kg słodu). Za to rzadkie do zacierania w garnku tradycyjnie 62°C , 72°C (ok 3,5l/kg) bo trudniej w ten sposób przypalić zacier przy podgrzewaniu. Chyba również przy dekokcji lepiej mieć bardziej rozrzedzony zacier (ok 4l/kg).

Jeżeli zaczniesz od rzadkiego zacieru, będziesz musiał dolewać duże ilości wody w celu podniesienia temperatury.

W konsekwencji możesz się nie zmieścić w pojemności garnka.

Poniżej przesyłam link do programu który mi wiele pomógł:

http://www.piwo.org/forum/t1272-Maly-arkusz-kalkulacyjny-do-obliczen-ogolnopiwnych.html

Druga zakładka Infuzyjne.

Bez problemu wyliczysz sobie ile wody będziesz potrzebował na całe zacieranie.

W konsekwencji możesz się nie zmieścić w pojemności garnka.

No i stało się, właśnie sie nie zmieściłem z Koelschem.

Edited by Jacenty