Jacenty Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 (edited) Chodzi mi o ilość wody do zacierania. Nie o konkretne piwo, ale ogólnie. Zacieranie zaczyna się od gęstego zacieru albo od rzadszego. W sumie, jakie to ma znaczenie czy użyję więcej czy mniej wody na początku ? Do tej pory trzymałem się zasady-nie wiem ile,więc lepiej na gęsto.Ale w sumie nie potrafię wyjaśnić dlaczego . Edited July 22, 2011 by jacekan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Chodzi mi o ilość wody do zacierania. Nie o konkretne piwo, ale ogólnie. Zacieranie zaczyna się od gęstego zacieru albo od rzadszego. W sumie, jakie to ma znaczenie czy użyję więcej czy mniej wody na początku. Do tej pory trzymałem się zasady-nie wiem ile,więc lepiej na gęsto, ale w sumie nie potrafię wytłumaczyć dlaczego . Zależy jaką metodą zacierasz. Moim zdaniem gęste zaciery są lepsze do zacierania po brytyjsku (ok2,5l/kg słodu). Za to rzadkie do zacierania w garnku tradycyjnie 62°C , 72°C (ok 3,5l/kg) bo trudniej w ten sposób przypalić zacier przy podgrzewaniu. Chyba również przy dekokcji lepiej mieć bardziej rozrzedzony zacier (ok 4l/kg). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Ilo%C5%9B%C4%87_i_rodzaj_wody Bardzo trudna lektura Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted July 23, 2011 Author Share Posted July 23, 2011 (edited) Tyle mądrości w tej Wiki, a człowiek wciąż głupi. Edited March 21, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Jeżeli zaczniesz od rzadkiego zacieru, będziesz musiał dolewać duże ilości wody w celu podniesienia temperatury. W konsekwencji możesz się nie zmieścić w pojemności garnka. Poniżej przesyłam link do programu który mi wiele pomógł: http://www.piwo.org/forum/t1272-Maly-arkusz-kalkulacyjny-do-obliczen-ogolnopiwnych.html Druga zakładka Infuzyjne. Bez problemu wyliczysz sobie ile wody będziesz potrzebował na całe zacieranie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Ja zacieram z podgrzewaniem i zaraz leje 1:>3. Ale chyba muszę rozważyć dolewanie, bo na moim sprzęcie takie podgrzewanie chyba za długo trwa. 0,5°C /min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted July 23, 2011 Author Share Posted July 23, 2011 (edited) W konsekwencji możesz się nie zmieścić w pojemności garnka. No i stało się, właśnie sie nie zmieściłem z Koelschem. Edited March 21, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now