Jacenty Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 (edytowane) Chodzi mi o ilość wody do zacierania. Nie o konkretne piwo, ale ogólnie. Zacieranie zaczyna się od gęstego zacieru albo od rzadszego. W sumie, jakie to ma znaczenie czy użyję więcej czy mniej wody na początku ? Do tej pory trzymałem się zasady-nie wiem ile,więc lepiej na gęsto.Ale w sumie nie potrafię wyjaśnić dlaczego . Edytowane 22 Lipca 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Chodzi mi o ilość wody do zacierania. Nie o konkretne piwo, ale ogólnie. Zacieranie zaczyna się od gęstego zacieru albo od rzadszego. W sumie, jakie to ma znaczenie czy użyję więcej czy mniej wody na początku. Do tej pory trzymałem się zasady-nie wiem ile,więc lepiej na gęsto, ale w sumie nie potrafię wytłumaczyć dlaczego . Zależy jaką metodą zacierasz. Moim zdaniem gęste zaciery są lepsze do zacierania po brytyjsku (ok2,5l/kg słodu). Za to rzadkie do zacierania w garnku tradycyjnie 62°C , 72°C (ok 3,5l/kg) bo trudniej w ten sposób przypalić zacier przy podgrzewaniu. Chyba również przy dekokcji lepiej mieć bardziej rozrzedzony zacier (ok 4l/kg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Ilo%C5%9B%C4%87_i_rodzaj_wody Bardzo trudna lektura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Tyle mądrości w tej Wiki, a człowiek wciąż głupi. Edytowane 21 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Jeżeli zaczniesz od rzadkiego zacieru, będziesz musiał dolewać duże ilości wody w celu podniesienia temperatury. W konsekwencji możesz się nie zmieścić w pojemności garnka. Poniżej przesyłam link do programu który mi wiele pomógł: http://www.piwo.org/forum/t1272-Maly-arkusz-kalkulacyjny-do-obliczen-ogolnopiwnych.html Druga zakładka Infuzyjne. Bez problemu wyliczysz sobie ile wody będziesz potrzebował na całe zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ja zacieram z podgrzewaniem i zaraz leje 1:>3. Ale chyba muszę rozważyć dolewanie, bo na moim sprzęcie takie podgrzewanie chyba za długo trwa. 0,5°C /min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) W konsekwencji możesz się nie zmieścić w pojemności garnka. No i stało się, właśnie sie nie zmieściłem z Koelschem. Edytowane 21 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się