Sabo Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Czy ktoś próbował osiagnąć coś podobnego do desperadosa? zamówilem ekstrakt Coopers Mexican i esencję smakową tequila. Postaram się uważyc piwko i do butelek dodać rózne ilości esencji, i opisywac wszystko na kapslach, zaczne od 1 kropli na butelkę i tak w górę. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 A dużo jest tej esencji? Ja bym wszystko wlał do fermentora z surowcem do fermentacji przy rozlewnie, bez bawienia się w kropelkowanie. Nie dowiesz się jak to smakuje póki sam nie spróbujesz i nie przetrzesz szlaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Najprościej byłoby kupić zwykłego jasnego lagera, rozlać na kilka szklanek i potestować z różnymi ilościami esencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 jak dla mnie zakupc lagerów i takie dolanie esencji nie da wymiernych efektów z racji tego ze w butelkach poleżakują trochę i jeszcze trochę się przegryża i dofermentują. Esencji jest 40 ml - niby na 4l wódki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Najprościej byłoby kupić zwykłego jasnego lagera, rozlać na kilka szklanek i potestować z różnymi ilościami esencji. Dokładnie tak, a konkretnie Tatrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 A dużo jest tej esencji? Ja bym wszystko wlał do fermentora z surowcem do fermentacji przy rozlewnie, bez bawienia się w kropelkowanie. ... i w razie niepowodzenia eksperymentu 23 litry piwa na straty Kup na początek TATRę i "szklankowo" sprawdź jak wyjdzie. Potem jak pisałeś daj do butelek przy rozlewie. Trochę butelek zostaw z "normalnym" piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 dla przyszłych desperado poszukiwaczy, test z zakrlaplaniem "tatry" jest masakryczny, nie da się pić takiego piwa, smak całkiem inny w ogólne nie przypomina smaku desperadosa, ciekawe skąd oni biorą ten smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 dokładnie despederadosa najlepiej próbować robić z tatry, Ci co znają lepiej browar w Warce wiedzą o co chodzi kiedyś brali z zagranicy, ale teraz robi dla nich ktoś w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) A nie lepiej użyć tequili zamiast jakis esencji? Jakoś nie mam zaufania do esencji... Dzis doleje sobie do zwykłego jasnego piwka trochę t. i dam znać, ale dopiero po 13.00 ...ups, zabrakło w domu tequili, wrr Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 I jak ktoś próbował dodawać tej esencji tequili do piwa? Jak wrażenia? Jedna fiolka na 20l warki daje wyczuwalny aromat w gotowym piwie? Sam niedługo będę robił, siostra koniecznie chce 2 skrzynkę "desperadosa" na urodziny ... Jako baza będzie zwykły pils 100% pilzneński, chmielony tak głównie na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 I jak ktoś próbował dodawać tej esencji tequili do piwa? Jak wrażenia? Jedna fiolka na 20l warki daje wyczuwalny aromat w gotowym piwie? Sam niedługo będę robił, siostra koniecznie chce 2 skrzynkę "desperadosa" na urodziny ... Jako baza będzie zwykły pils 100% pilzneński, chmielony tak głównie na goryczkę. ktoś dodawał do piwa w szklance esencji i była okropna, z tego co pamietam, musisz sobie wyszukac na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbanano Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) ktoś dodawał do piwa w szklance esencji i była okropna, z tego co pamietam, musisz sobie wyszukac na forum Odkopię trochę temat, ale robiłem niedawno piwo na styl "Desperadosa" (a dokładniej piwo o posmaku tequili z cytryną, bo to drugie robi różnicę). Wcześniej popróbowałem trochę "sklepówek" różnych i wniosek nasunął się jeden - w takim piwie dominuje cytryna i słodycz, a tequila jest tylko w tle (jeśli w ogóle bywa, polecam przeczytać skład kilku takich piw sklepowych). O moim eksperymencie możecie poczytać tutaj: http://www.piwo.org/...ia/page__st__20 (na koniec wątku, 2 strona - jeśli by się kiedyś wątek bardziej rozwinął). Opisałem moje doświadczenie tam, ponieważ cały wątek Zbyszka był dla mnie inspiracją. Nie wiem jak inni robili testy w kuflu, ale ja do zwykłego piwa (domowego) dodałem sobie 2 łyżki syropu cytrynowego i chyba 2 krople esencji z Biowina plus 1 tabletkę słodzika (to konieczność żeby nie fermentowało w bulti) i wyszło na tyle pijalne, że zaryzykowałem zrobienie kilku litrów. Reszta opisana jest w tamtym wątku. Na pewno za mało posłodziłem piwo przed refermentacją i dodałem zbyt dużo esencji, ale moim skromnym zdaniem piwo jak na pierwszą próbę jest ok. Idealnie jak w sklepie się nie da (i dobrze!) ale można zrobić przyzwoite tequila flavor "beer" Oczywiście jest to raczej mieszanka piwa, wody, syropu i substancji słodzącej ale dla mnie każde słodzone piwo z esencją jest już tylko czymś na bazie piwa... Edytowane 18 Czerwca 2012 przez mbanano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Odkopię temat. Moja żona lubi Depseradosa. Chciałbym zrobić dla niej coś podobnego na lato. Czy macie doświadczenia w tym temacie, sprawdzone receptury? Kolego mbanano, widzę, że podejmowałeś próby przygotowania czegoś podobnego w smaku. Czy udało się dopracować recepturę żeby zbliżyć się do oryginału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się