pablokrak Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Witam. Mam pytanko czysto teoretyczne , bo czytałem wiele opinii i nadal mam wątpliwości . Posiadam gęstwę z Witbiera ( s-33) zlaną po cichej fermentacji (ok. 100ml) . Czy taka ilość gęstwy wystarczy na całą warkę ok 22 l ? Czy gęstwa z piw pszenicznych nie zmieni smaku innego rodzaju piwa do których używane są te same drożdże ( np. Saison , Koelsch )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Taka ilość spokojnie wystarczy, jeśli drożdże są w miarę świeże, w dobrej kondycji. Co do smaku piwa, to nie powinno mieć wpływu, o ile wlejesz samą gęstwę, bez wytrąconej brzeczki. Jeśli chcesz być dokładny, to możesz gęstwę przepłukać wystudzoną przegotowaną wodą lub nawet kranówą. Po odstaniu należy ponownie zlać płyn znad drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Mam zebraną dwutygodniową gęstwę z piany, ile mam jej zadać na 25l 15BLG? Jedna łyżka kuchenna ile może mieć ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 100ml gestwy po cichej to dość dużo. Coś mocno ściągasz z burzliwej, bo u mnie po cichej drożdże ledwo przykrywają dno... Powinno wystarczyć. Przy takiej temperaturze nie będzie żadnych problemów ze startem. Ja zbieram próbki po ok. 30-40 ml gęstej zawiesiny po burzliwej, nie było problemów z ponownym startem (nawet po 5 miesięcznym trzymaniu w lodówce). a tak poza tym: s-33 do witbiera? Co to za witbier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Bzium ten wątek jest sprzed dwóch lat, ja się tylko podłączyłem, żeby nowego nie zakładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Mam zebraną dwutygodniową gęstwę z piany, ile mam jej zadać na 25l 15BLG? Jedna łyżka kuchenna ile może mieć ml? Tu jest kalkulator do wyliczania ilości potrzebnych drożdży. Wg. niego potrzebujesz 182ml do ale i 364ml do lagera. Łyżeczki są różne, nie które 2,5ml inne 5ml. Lepiej użyć jakiegoś wyskalowanego naczynia. Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Tu jest kalkulator do wyliczania ilości potrzebnych drożdży. Wg. niego potrzebujesz 182ml do ale i 364ml do lagera. A co się stanie jak dodam więcej ? Jakoś zawsze byłem przekonany że lepiej dać więcej , i nie oszczędzam na tym , robię 0,9l starteru na 20-25l brzeczki .Dziś dałem 0,25 l gęstwy na starter i reszta brzeczka z dodatkiem małej ilości cukru , do tego kompresor i delikatne napowietrzanie , jutro robię pszeniczne . Mam założenie że szkodzi mniejsza ilość drożdżaków ponieważ słabiej walczą o dominacje , duża dawka tylko na plus . Ale znowuż mam mniejsze doświadczenie w temacie , może popełniam jakiś błąd . Edytowane 15 Czerwca 2013 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Więcej ne zawsze znaczy gorzej, ale akurat z tą pszenicą to trafileś. Drożdże właśnie pod czas rozmnażania produkują charakterystyczne dla pszenicy aromaty. Jeśli dasz ich za dużo to możesz pozbawić swoje piwo goździków i bananów. Nie wiem czy na pewno mam rację, ale robiłem teraz ipa 15blg i zadałem je gęstwą ok. 600ml (całość z wcześniejszej warki, us-05), co prawda fermentowałem w 16°C, ale jak dla mnie to za mało kwiatków . Po za tym za dużo drożdży = możliwy spacer ze zwiedzaniem okolicy. Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się