kajtek99 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Strasznie zaniedbałem SWÓJ BROWAR To dopiero trzecia warka w tym roku.....muszę się poprawić! 25-08-2013 warka nr 30: JANTAR Zasyp: pilzneński- 8,4kg wiedeński- 1,2kg monachijski- 1kg Zacieranie: całość zasypu do 35l wody o temp 40 C 61C- 12min 72C- 45min 76C- 10min Warzenie: 90min- 70g Magnum 45min- 105g lubelskiego 10min- 35g lubelskiego Drożdże US-05. wyszło ok 48l - 12blg 5-09-2013 piwo przelane na cichą - 2blg. 22-09-2013 warka powędrowała w butelki. Blg zostało na poziomie 2....refermentacja 140g glukozy/20l. Wyszło 93 butelki po 0,5l i 2 bączki. Alkohol ok 5.2%. O ile się nie pomyliłem to znowu lipa z wydajnością- ok 56%. Edytowane 22 Września 2013 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) 24-10-2013: warka nr 31 miał być Bitter.....??? Zasyp: -pale ale- 10kg -monachijski- 0.75kg -caramunich III- 0.25kg -caraaroma- 0.3kg -carafa II- 0.25kg Zacieranie: -68C- 90min -76C- 10min Niestety, tak naprawdę to nie wiem jak w rzeczywistości wyglądało zacieranie. Po nastawieniu wszystkiego wyszedłem i wróciłem po 70-80minutach a tu zacier wrzał , a na sterowniku była temp 67C ???? Gdy chciałem poprawić wtyczkę od sondy temp ze sterownika zaiskrzyło :mad: ......i to był koniec. Wyłączyłem wszystko. Próba jodowa wypadła pozytywnie, mimo to postanowiłem kontynuować: Warzenie: -100g marynka- 90min -30g EKG- 30min -30g HT- 15min -30g Simcoe-0min Wiem, że tym chmielom daleko do bittera- no może po za EKG, ale użyłem to co miałem. Po warzeniu wyszło ok 45 litrów brzeczki o gęstości 11.5BLG, tyle, że nie wiedziałem ile z tego to cukry a ile mąka. Zadane drożdże- uwodnione S-04. A jednak coś tam się zatarło. Po burzliwej (8dni) blg stanęło na poziomie 4 !!! Czyli piwko będzie miało ok 4% alkh. 2 listopada przelane na cichą- mętne jak cholera. Wątpię żeby się sklarowało, może pobawię się z żelatyną. Najważniejsze, że jest szansa, że z tej pechowej warki wyjdzie coś do picia Edytowane 28 Lutego 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zbierałem się jak pies do jeża, ale w końcu porozlewałem pechową warkę nr 31. Po awarii sprzętu podczas zacierania tej warki, jakoś ogólnie się zniechęciłem . Po prawie 6 tygodniach na cichej, wyprodukowałem 85 butelek. Nie wiem, ale podejrzewam, że w jednym fermentatorze mógł się jakiś syf przypałętać (chociaż zapach i smak nie najgorszy). Po nalaniu 20 butelek nie usłyszałem żadnej 'muzyki' kapselków podskakujących na szyjkach......kompletna cisza . Czyżby coś uśmierciło drożdże??? Nieistotne- zabutelkowałem. W drugim wiadrze wszystko grało, łącznie z kapselkami . Jako, że stan pełnych butelek zdatnych do picia wynosi ZERO! to pewnie się zmuszę do jakiejś wareczki przed świętami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) 30-12-2013 warka nr 32: JANTAR Zasyp: pilzneński- 8,8kg wiedeński- 1kg monachijski- 1kg Zacieranie: całość zasypu do 35l wody o temp 40 C 61C- 12min 72C- 45min 76C- 10min Warzenie: 90min- 50g Marynka 70min- 50g Magnum 45min- 105g lubelskiego 10min- 35g lubelskiego 10min- mech Wyszły dwa fermentatory po 26l każdy- 11Blg. Do jednego poszły US-05, a do drugiego S-04 5.01.2014-przelane na cichą, zeszło do 2blg. 11.01.2014- zabutelkowane. 98 flaszek po pół litra (140g glukozy/20l piwa) Edytowane 11 Stycznia 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 33 z 4.01.2014: Zasyp: -pilzneński- 6kg -monachijski- 3kg -bursztynowy- 0.4kg -carared-0.3kg -carahell- 0.8kg -caraaroma- 0.12kg -pszenica czekoladowa- 0.05kg Zacieranie: -64C- 50min -72C- 30min -78C- 5min Warzenie: 70min- lubelski- 60g 30min- marynka- 25g 15min- HT- 35g Pierwsza porcja- bez wysładzania wyszło 20litrów- 17Blg - zadana gęstwa US-05. Przelane na cichą 18.01- 6Blg 1.02.2014- zabutelkowane (130g glukozy/20l). Wyszło 22*0,33 + 22*0,5 Wysłodziny- wyszło 17litrów 8Blg. Dolałem butelkę soku malinowego z herbapolu- 11.5 Blg. Zadana gęstwa S-04. Przelane na cichą 11.01- 3Blg. Rozlane18.01. Do refermentacj sok malinowy 10ml/litr + 1pastylka słodzika z Lidla na butelkę. Edytowane 28 Lutego 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Warka 34 (22-02-2014)- AIPA Zasyp: -pale ale 8kg -monachijski 2kg -cara crystal 0.5kg Zacieranie (35l wody) -64C- 60min -72C- 20min -78C- 5min Warzenie i chmielenie: -amarillo 30g- 90min -simcoe 50g- 90min -citra 50g- 60min -pacific jade 30g- 40min -mech 2 saszetki- 10min Wyszło 54l-11,5 blg. Zadne drożdże US-04. 9 marca: nie przelewałem na cichą. (2 blg) Do każdego wiadra powędrowało: -25g citry -15g pacific jade -15g simcoe Edytowane 11 Marca 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Wyszło 54l-11,5 blg. To chyba bardziej APA niż AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) 25-07-2014 WARKA 35- dolniaczek Zasyp: -pilzneński 9,4kg -carapils 0,6kg -zakwaszający 0,25kg Zacieranie w 35l: -64C- 30min -72C- 45min -78C- 5min Warzenie 90min: - od początku MARYNKA 80g - 30min- LUBELSKI 90g - 15min- CITRA 25g - 10min- LUBELSKI 40g - 10min- mech Wyszło 52 litry- 11Blg Drożdże W34/70, fermentacja w 9C 2-07-2014- 5Blg 9-08-2014 - przelane na cichą - 2.5Blg - dalej w 9C 23-08-2014- 2.5Blg. Piwo zabutelkowane- 140g glukozy/20l- wyszło 98 butelek*0,5L Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) 26-07-2014 WARKA 36- AIPA Zasyp: -pale ale- 9,6kg -carapils- 0,4 Zacieranie w 35l: -64C 60min -72C 20min -75C 5min Warzenie 90min: - od początku AMARILLO 50g - 60min CHINOOK- 30g - 60min CITRA 50g - 15mih AMARILLO 20g - 15min mech Wyszło ok 53 litry- 12Blg Drożdże US 04, fermentacja w 24C.....niżej się nie dało 2-07-2014 przelane na cichą- 2Blg. Do każdego wiadra poszło po 15g AMARILLO+15g CITRY 8-08-2014 piwo zabutelkowane (130g glukozy/20l)- wyszło 88butelek *0,5l Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) 09-08-2014 WARKA 37- Hafe-Weizen Zasyp: -pszeniczny 5kg -pilzneński 3.6kg -jasny karmelowy 0,5kg Zacieranie w 35l: -44C 15min -50C 15min -63C 30min -72C 40min -78C koniec Warzenie 90min: - 50g lubelskiego- 80min - 30g lubelskiego- 40min - 20g lubelskiego- 15min - 25g HT- 15min Wyszło ok 52l 11Blg Drożdże WB-06 22-08-2014- 1Blg. Piwo zabutelkowane- 135g glukozy/20l. Wyszło 95 butelek*0,5l. Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) 15-08-2014 WARKA 38- ALT Zasyp: -monachijski 5kg -wiedeński 2kg -pilzneński 0.6kg -bursztynowy 0,5kg -caraaroma 0,3kg Zacieranie w 35l: -56C - zasyp -63C 25min -72C 50min -78C koniec Warzenie 90min: - 30g spalt select- 60min - 40g HT- 30min Wyszło ok. 46l- 11Blg: 22l- zadana gęstwa W34/70 24l- US-05 22-08-2014 Piwo na US-05 przelane na cichą- 2Blg; W34/70- 3,5 Blg- stoi w 8C 29-08-2014 Piwo na US-05 zabutelkowane- ładnie wyklarowane(było już klarowne przy przelewaniu na cichą)- 2Blg. 135g glukozy/20L. Wyszło 42 butelki *0,5L Piwo na W34/70 zeszło do 2,5 Blg- przelałem na cichą. Również ładnie wyklarowane. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) 28-12-2014 WARKA 39- Pszeniczne Skład: pilzneński – 3kg pale ale- 2kg pszeniczny- 2,5kg pszenica niesłodowana- 2kg carapils- 0.5kg Zacieranie: 42°C - 100min tylko pszenica 64°C - 25min 72°C - 50min 78°C - 5min gotowanie 90min Chmielenie: 35g Perle - 60min 35g Perle- 15min 25g Hallertau Tradition - 15min Do fermentatorów wlałem ok. 50 litrów- 11BLG. Pierwszy pojemnik- WB-06, drugi Gozdawa Bawarian Wheat. 5-01-2015 piwo zabutelkowane 2BLG- 96 butelek . Refermentacja- 110g glukozy/20l. W butelkach po WB-06 zdarza się, że piwko wyłazi z butelki..... Edytowane 24 Stycznia 2015 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) 29-12-2014 WARKA 40- dolniaczek Zasyp: -pilzneński strzegom- 5kg -bohemski 3kg -pale ale- 1.25kg -carapils 0,5kg -zakwaszający 0,25kg Zacieranie w 35l: -64C- 30min -72C- 45min -78C- 5min Warzenie 90min: - od początku MARYNKA 60g + 20g Magnum - 30min- LUBELSKI 90g - 15min- CITRA 30g - 10min- LUBELSKI 40g Wyszło 53 litry- 12Blg. Drożdże W34/70. Fermentacja w 13-15 C 6-01-2015 przelane na cichą 2.5 blg 24-01-2015 pils w butelkach- 100 flaszek po 0.5l ....2BLG. Refermentacja 170g glukozy/25l Edytowane 24 Stycznia 2015 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) 6-01-2015 Warka 41- ALT / Sticke Alt-monachijski I- 3kg-monachijski II- 2kg-wiedeński- 2kg-pilzneński klepiskowy- 1kg-caramunich I- 0,3kg-caramunich II- 0,2kg-bursztynowy- 0,5kg-caraaroma- 0,3kg-czekoladowy- 0,15kg-pszenica karmel- 0,5kg-carabelge- 0,35kgZacieranie:-56C- zasyp-63C- 30min-71C- 50min-78C- 5minWarzenie: 90min-40g HT- 60min-40g HT- 30min-35g HT- 5minWyszło 50l - 12Blg. Zalana gęstwa W34/70 po warce nr 40. Fermentacja w 14-15C24-01-2015 Alt przelany na cichą- 3,5BLG4-02-2015- ALT zabutelkowany. Blg bez zmian 3.5. Mam 27 bączków*0,33 + 77*0,5l Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Kilka modyfikacji sprzętowych: 1. Nowa chłodnica- rurka DN16 12metrów, 24*24*45 2. Sterownik dostał nową obudowę i kabelki 3. Nowa bateria i prysznic na 'zmywaku' 4. Kadź zacierna i warzelna Edytowane 4 Lutego 2015 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) 7-02-2015 Warka 42- Irish Red Ale Słody: -słód pilzneński klepiskowy- 5,5kg -słód monachijski I – 1kg -słód monachijski II – 0,8kg -słód pale ale- 1,9kg -słód caraamber- 0,5kg -słód carared- 0,8kg -słód caramunich II- 0,05kg -słód caraaroma- 0,03kg -jęczmień prażony- 0,08kg -bursztynowy- 0,1kg Zacieranie: 10 minut w 52°C 40 minut w 66°C 30 minut w 72°C 5 min 78C Czas gotowania: 80 minut Chmielenie: 35g Marynki- 60 minut 40g Challenger- 30 minut 25g Challenger- 10 minut mech irlandzki- 10 minut Wyszło ok 49L - 12,5BLg. Zadane drożdże S-04Temp fermentacji 18-20C. Na medal spisała się nowa chłodnica- 50L brzeczki schłodziła do temp 22C w 33minuty!!! Jest radość 14 luty 2015 IRA przelana na cichą- 2 BLG 21luty 2015 IRA w butelkach: 90*0,5 + 6*0,33 Edytowane 21 Lutego 2015 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) .....rok później.... Warki 41,42, oraz nie opisane w temacie warki 43 i 44.......we wszystkich ta sama zaraza- piwo smakuje jak wędzony ser. Do tej chwili nie miałem żadnego syfu w piwie- a tu cztery kolejne warki poszły w kanał! Ponieważ nie znalazłem przyczyny zakażenia browar został zamknięty :( Edytowane 13 Marca 2016 przez kajtek99 Krzysiek 05 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Wymienione pojemniki, wężyki, łyżki i wszystko co mi przyszło do głowy......... 2.03.2016 Warka 45 – IDZIE WIOSNA SŁODY:-pilzneński- 10 kg-carapils 0.5kgZacieranie:- 62C- 10min- 72C- 50min- 78C- 5minwysładzanieGotowanie 70min- 45g PERLE od początku - 40g PERLE- 30min- 30g SAAZ- 10min + curacao 20g Wyszło ok 52l 12blg. Drożdże s-04 i us-05. Fermentacja w 18 C. 12.03.2016 piwo przelane na cichą. Na us-05 zeszło do 2blg – mętne. Na s-04 stanęło na 3.5 blg – piwko klarowne. Jak na razie bez dziwnych posmaków. 19.03.2016 wiadro nr 1 na S-05 zabutelkowany. 120g cukru / 22litry piwa- wyszło 45 butelek- W SMAKU OK!!! 22.03.2016 wiadro nr 2 na US-05 zabutelkowany. Piwo ładnie się wyklarowało, choć przy przelewaniu na cichą było jak błoto. 130g glukozy / 24l piwa- wyszło 44*0,5 + 6*0,33- W SMAKU OK!!! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 12.03.2016 Warka 46- CZYSZCZENIE MAGAZYNU Słody: - pilzneński klepiskowy- 1kg - pale ale- 4kg - wiedeński 2.3kg - monachijski I- 1.25kg - monachijski II- 0.3 kg - carbelge- 0.5kg - bursztynowy- 0.47kg Zacieranie: - słody wsypane przy 58 C- 62C- 16min- 72C- 50min - 76 C 10min- 78C- koniec Gotowanie 70min - MARYNKA 75g- 70min - Challanger- 40g- 30min - Tradition- 30g- 20min Wyszło ok 50l 11.5blg. Gęstwa z poprzedniej warki s-04 i us-05; po 26l brzeczki na pojemnik 19.03.2016 wiadro na US-05- 2 blg- przelane na cichą- mętne jak cholera! Wiadro z S-04 2.5 blg przelane na cichą 20.03.2016- klarowne. 30.03.2016 wiadro nr 3 (na S-04) zabutelkowane: 110g glukozy/20l piwa. piwo klarowne smak ok! Wyszło 46*0,5l + 4*0,33l 07.04.2016 wiadro nr 4 (US-05) zabutelkowane: 125g glukozy/23l piwa. Piwko klarowne i smaczne. Wyszło 45*0,5l + 2*0,33l Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Witam po 3,5 letniej przerwie......18 listopad popełniłem warkę, która ma mi dać odpowiedź czy zmiany, remonty i inne cuda które wprowadziłem w pomieszczeniu w którym warzę, sprzęcie itp. dały efekt w postaci pozbycia się syfu, który w ostatnich warkach z 2016(warki 41-46) roku powodował zakażenie piwa... ? ....trzymajcie kciuki ? Edytowane 22 Listopada 2019 przez kajtek99 korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się