Jejski Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) W sklepie BA można kupić gotowe zestawy na bazie słodów. Niestety nie widziałem nigdzie receptur do tych zestawów, chyba że po zakupie. Skład zestawu jest w PDF lecz zacieranie i chmielenie nie. Proponuję umieszczać tu proporcje słodów, czasy zacierania, ilości i czasy chmielenia oraz fermentacji. Jednym słowem ma być to czysta zrzyna z przepisów BA. Co Wy na to? A jeśli są tajne, lub objęte prawem autorskim? Edytowane 1 Października 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 W sklepie BA można kupić gotowe zestawy na bazie słodów. Niestety nie widziałem nigdzie receptur do tych zestawów, chyba że po zakupie. Skład zestawu jest w PDF lecz zacieranie i chmielenie nie. Proponuję umieszczać tu proporcje słodów, czasy zacierania, ilości i czasy chmielenia oraz fermentacji. Jednym słowem ma być to czysta zrzyna z przepisów BA. Co Wy na to? A jeśli są tajne, lub objęte prawem autorskim? To troche nieelegackie, i w sumie niepotrzebne. Napisz jakie piwo chcesz zrobić, znajdziemy jakąś dobrą i sprawdzoną recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 To troche nieelegackie, i w sumie niepotrzebne. Napisz jakie piwo chcesz zrobić, znajdziemy jakąś dobrą i sprawdzoną recepturę. Popieram codera to zachowanie co najmniej nieeleganckie, jeśli nie wprost złodziejstwo. Na stronie BA czy browar.biz masz setki przepisów - wystarczy poszukać. A jak bardzo chcesz recepturę z zestawu BA, to wystarczy poczytać wątek kogoś, kto takie piwo warzył i opisał zasyp i procedury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Zgadzam sie z przedmowcami. A pozatym czemu przepis BA ma byc lepszy od naszych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) Z tym złodziejstwem to nie przesadzajcie ... ale nie widzę żadnego sensu kopiować BA - faktycznie popieram Makarona i myślę że czasami to BA powinien przepisów szukać na forach :cool2: Edytowane 2 Października 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Wydaje mi się że, sens istnienia gotowych zestawów w BA jest zupełnie prosty. To nie są "kosmiczne" receptury pilnie strzeżone przez mnichów w zamkniętym klasztorze, lecz proste składy przygotowane dla wygody początkujących piwowarów bo wszystko jest odważone. Tylko raz używałem takiego zestawu, było to pale ale, była też dodana instrukcja zacierania. Produkt finalny to nie było żadne pale ale tylko zwykłe jasne piwo górnej fermentacji troszkę ciemniejsze niż standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Jejski, powiedz na jakie piwo chcesz recepturę a ci je znajde Łącznie z klonami belgijskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) Wydaje mi się że, sens istnienia gotowych zestawów w BA jest zupełnie prosty.To nie są "kosmiczne" receptury pilnie strzeżone przez mnichów w zamkniętym klasztorze, lecz proste składy przygotowane dla wygody początkujących piwowarów bo wszystko jest odważone. Tylko raz używałem takiego zestawu, było to pale ale, była też dodana instrukcja zacierania. Produkt finalny to nie było żadne pale ale tylko zwykłe jasne piwo górnej fermentacji troszkę ciemniejsze niż standard. Pale ale nie robiłem, ale wszystkie piwa które robiłem z zestawów BA (poza IPA, ale to wina chmielu w siateczkach) wyszły bardzo dobre i bardzo zgodne ze stylem. Receptury zestawów BA są bardzo dobrze opracowane i mogę je z czystym sercem polecić każdemu kto zaczyna przygodę z zacieraniem. Edytowane 2 Października 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Dlatego tak bardzo swego czasu bylem aktywny w dziale receptury. Teraz wpisuje piwa, ktore warze i opisuje co z tego wyszlo. Nawet w brown ale opisalem jak moglaby wygladac wersja polska. W sumie dorzuce za chwile wersje polska dark mild`a. Czyli piwo uwarzone na dostepnych w polsce surowcach. Niestety nie mam okazji by je przetestowac, bo nie mam dostepu do naszego slodu i chmieli, ale w sumie kilka lat warzylem z polskich surowcow i wydaje mi sie, ze wiele przepisow byloby bardzo zblizonych do wersji uwarzonych na surowcach oryginalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się