Marjan Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Przeglądając rzeczy po przeprowadzce znalazłem garnek, co najmniej 30 litrowy, jest zrobiony chyba z cyny albo czegoś podobnego. Dawniej w nim pasteryzowało się słoiki. I mam takie pytanie co do niego. Czy się nada? I mam kuchenkę gazową Amica. Z tego co wyczytałem w necie ma ona na dużym palniku 2,4Kw i do tego użyłbym drugiego mniejszego który ma 1,4Kw. I tak myślę czy to wystarczy. Tylko proszę bez porad w kupowaniu taboretu gazowego bo nie mogę go kupić, mieszkam w bloku i tu raczej odpada takie gazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Aluminium. Cienkie dna mają te gary. A i samo aluminium jest kontrowersyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 ja mam gary aluminiowe i sobie chwalę. Nie masz co myśleć jak masz gar i kuchenkę to sprawdź czy działa a nie się będziesz zastanawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 etam... kontrowersyjne.... tyle bimbru ludziska wypili, pędzonego w aluminiowych garach.... i co? piją dalej wracając do tematu... kuchenka ci wystarczy a na garnek zbieraj.... byle by ci denko za szybko nie odpadło powodzenia w zacieraniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Przeglądając rzeczy po przeprowadzce znalazłem garnek, co najmniej 30 litrowy, jest zrobiony chyba z cyny albo czegoś podobnego. Dawniej w nim pasteryzowało się słoiki. I mam takie pytanie co do niego. Czy się nada? A może to garnek stalowy, ocynkowany? Jeśli tak to chyba pozostanie Ci pasteryzowanie w nim słoików bo ocynk nie nadaje się do warzenia, no chyba, że się mylę. Wstaw fotkę to może łatwiej będzie zgadnąć z czego gar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Fotę wstawię dopiero za kilka dni, iPLUS i limity:P Mama moja twierdzi, że to jest garnek aluminiowy. Mam pytanie co do filtracji. Mam jeden fermentator i jestem ciekaw czy mogę wlać w niego zawartość i po tym jak sfermentuję dopiero przelewając piwo do butelek przefiltrować. Czy tak się nie da ? Przepraszam, za głupie pytania i dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam, Marcin. @EDIT: Cofam kwestię z filtracją. Czytam wiki właśnie Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez Marjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 nie bardzo to widzę po gotowaniu zacieru musisz oddzielić brzeczkę od młóta, wysładzając w miedzy czasie....i odfiltrować płyn, który będziesz fermentował, później od biedy możesz nie zlewać piwa na cichą, tj. zostawić piwo w fermentatorze aż sie wyklaruje i dopiero zlać w butelki... uprzednio czytając... czytając .... czytając podstawy się kłaniają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Czytam czytam i dochodzę do wniosku, że dopiero po dwóch warkach, prawie 2 warkach bo następna utknęła na 5 i zaczyna mieć kwaśny posmak mimo odkażania, dochodzę do wniosku, że muszę szukać więcej informacji Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez Marjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Z jednym fermentorem to ty daleko nie zajedziesz. Jak będziesz robił kolejne zamówienie na surowce koniecznie dorzuć dwa baniaki (1 z dziurą i kranikiem do filtracji i rozlewu, reszta do fermentacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Czytam czytam i dochodzę do wniosku, że dopiero po dwóch warkach, prawie 2 warkach bo następna utknęła na 5 i zaczyna mieć kwaśny posmak mimo odkażania, dochodzę do wniosku, że muszę szukać więcej informacji Zwiększ limit iPLUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Dwa dni muszę wytrwać Co do dodatkowej kadzi to muszę zajrzeć do okolicznej piekarni. Dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam Przyłóż magnes do garnka jak aluminium to odpadnie jak ocynk to przylepi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witam, Garnek jest stalowy bo magnes od akwarium na niego reaguje. Więc jeden problem z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Nie obrażając nikogo, ale czy jest aż tak ciężko odróżnić aluminium od blachy ocynkowanej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Przyznam się szczerze, że tego garnka lata nie widziałem i nie pamiętałem z czego jest. Był zaśniedziały więc myślałem, że to aluminium. Nie pomyślałem o wykorzystaniu magnesu. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się