Raczek Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Witam Jestem po 2 brewkitach rozlanych. Piwka leżakują w piwnicy ja natomiast już myślę o zacieraniu i tutaj moje pytanie odnośnie tego co na początek zrobić żeby było w miarę proste do zrobienia i żebym sobie poradził myślałem o Dunkelweizenie ale chciałem zamówić 3 zestawy żeby za każdym razem nie płacić za przesyłkę. Co polecacie jeszcze na początek ?? Dodam że z brewkitów stoi w piwnicy Stout i Real Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Różnice w procesie zacierania nie są aż tak duże żeby polecić jakieś prostsze od innego. Na Twoim miejscu nie wybierałbym prostych mniej czy bardziej tylko wybrałbym trzy różniące się znacznie między sobą. Na pewno warto pszeniczkę zamówić, ze względu na krótki czas od warzenia do degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 do zacierania na początek dobre jest pale ale zacierane jednotemperaturowo, a potem można przeskoczyć na wyższy lewel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Pale Ale nawet z procesem zacierania infuzyjnego ma tylko dwie przerwy, więc ciut łatwiej jest rzeczywiście. Nie zapomnij dokupić fermentorów, bo jak trzy piwka będziesz miał to na pewno będziesz chciał szybko je warzyć. Jak masz mało pojemników to możesz mieć niepotrzebną przeszkodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Poza może takimi które wymagają np. kleikowania, czy też tych naprawdę mocnych o 7-10 kg zasypie na 20l to raczej wszystkie. Przy pszenicznych trochę ciężej się wysładza ale nie jest to jakiś wielki problem. Wybierz sobie jakie myślisz że będą ci smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 A w którym sklepie zamawiasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 do zacierania na początek dobre jest pale ale zacierane jednotemperaturowo, a potem można przeskoczyć na wyższy lewel. Dlatego właśnie chyba dwa moje wybory z trzech to będzie Pale Ale i Dunkelweizen zastanawiam się nad jakimś trzecim zestawem. Różnice w procesie zacierania nie są aż tak duże żeby polecić jakieś prostsze od innego. Na Twoim miejscu nie wybierałbym prostych mniej czy bardziej tylko wybrałbym trzy różniące się znacznie między sobą. Na pewno warto pszeniczkę zamówić, ze względu na krótki czas od warzenia do degustacji. Dlatego właśnie wybór padł na dunkelweizen'a poza tym bardzo mi smakuje ten styl piwa. A co do fermentorów to posiadam 3 ale piwa nie chcę robić wszystkich tak dzień po dniu nie posiadam takiej ilości butelek żeby zrobić 3 namiary. A w którym sklepie zamawiasz? Chyba zamówienie złożę w www.centrumpiwowarstwa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Z zestawami z CP nie miałem do czynienia, ale może dla odmiany jakieś ciemne? Milk Stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Z zestawami z CP nie miałem do czynienia, ale może dla odmiany jakieś ciemne? Milk Stout? Chcę w jednym miejscu zakupić 3 zestawy, filtrator, wskaźnik skrobii suszarkę do butelek oraz ChemiproOXI żeby nie płacić za przesyłkę z kilku sklepów. Co do MilkStouta to nie piłem nigdy takiego piwa więc nie wiem czy podejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Wskaźnik skrobi to jodyna po prostu Pamiętaj o czasie fermentacji, przynajmniej przez tydzień, a często i dłużej fermentor masz zajęty. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Wskaźnik skrobi to jodyna po prostu Pamiętaj o czasie fermentacji, przynajmniej przez tydzień, a często i dłużej fermentor masz zajęty. Jestem raczej cierpliwym człowiekiem nawet brewkity u mnie fermentowały po 2 tygodnie (tydzień burzliwa, tydzień cicha) także o to możesz być spokojny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Jodowy wskaźnik skrobi kupisz w każdej praktycznie aptece , ale pytaj o Płyn Lugola , albo o Jodynę poprostu. To to samo , tylko różne stężenia jodyny , ale efekt działania ten sam - tak samo przeprowadzasz próbę. Filtrator ten z pojemnika z dziurkami ? Czy z oplotu ? Nie wolisz go wykonać sam ? Tutaj nawet masz instrukcję , krok po kroku http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info.php?newsPath=3&newsdesk_id=28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 ja polecam na 3 piwko koelscha delikatne piwko górnej fermentacji taki lagerem fajne piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 ja polecam na 3 piwko koelscha delikatne piwko górnej fermentacji taki lagerem fajne piwko Tylko do prawdziwego koelscha trzeba mieć odpowiednią temperaturę na leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Poza tym , koelsh to nie jest wcale łatwe piwko , dwa razy z nim walczyłem i poległem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Podepnę się do tematu Jak coś wyśle autorowi piwko . Czy polecacie na pierwsze piwo zacierane po dwóch brewkitach piwo pszeniczne? Chcę zrobić piwko na święta związane z historią polski. A pszeniczne pasuje jak bum cyk cyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Czy polecacie na pierwsze piwo zacierane po dwóch brewkitach piwo pszeniczne?Chcę zrobić piwko na święta związane z historią polski. A pszeniczne pasuje jak bum cyk cyk. Do świąt to ono już będzie swoim własnym cieniem. Pszeniczne najlepsze jest do 4-6 tygodni od rozlewu. Ja na tegoroczne święta robię sticke alt. Jakoś nie mam przekonania do tzw. "piw świątecznych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Jeśli Koelsch jest łatwym piwem a zdania są podzielone to chętnie bym wziął jako trzeci zestaw. Co do filtratora to mogę spróbować zrobić go samemu ale wiem że moje zdolności manualne są słabe dlatego chciałem kupić gotowy żeby się z nim nie męczyć ale może spróbuję zrobić samemu. Nie mam też cyfrowego termometru (dopiero w planach jest) ale myślę że dam radę na tym analogowym jakoś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Wiktor napisał/a: do zacierania na początek dobre jest pale ale zacierane jednotemperaturowo, a potem można przeskoczyć na wyższy lewel. Potwierdzam, Pale Ale to moje pierwsze zacierane piwo i wyszło rewelacyjne. Moje pierwsze Brown Ale z zestawu WESa może się schować. Drugi Stout od tygodnia w butelkach również dobry (pity podczas rozlewu ), a na trzeci będzie Dunkelweizen. Myślę że taki zestaw na początek jest OK. Wszystkie piwka z zestawów z HB i robione według przepisów HB. Stouta już masz, więc może IRA jako trzecie?? Sam mam go w planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Wiktor napisał/a: do zacierania na początek dobre jest pale ale zacierane jednotemperaturowo, a potem można przeskoczyć na wyższy lewel. Potwierdzam, Pale Ale to moje pierwsze zacierane piwo i wyszło rewelacyjne. Moje pierwsze Brown Ale z zestawu WESa może się schować. Drugi Stout od tygodnia w butelkach również dobry (pity podczas rozlewu ), a na trzeci będzie Dunkelweizen. Myślę że taki zestaw na początek jest OK. Wszystkie piwka z zestawów z HB i robione według przepisów HB. Stouta już masz, więc może IRA jako trzecie?? Sam mam go w planach Chyba mnie przekonałeś co do zestawu tzn. Dunkelweizen, Pale Ale (jako pierwsze) i na koniec chyba Koelsh ale zamówię Koelsha dopiero jak temp. trochę spadnie bo niestety różnica temp. w piwnicy jest tylko 1st C a nie mam innej opcji żeby piwo miało niższą temp. więc jednak zostanę chyba na 2 zestawach w tym zamówieniu. Co do Dunkelweizena to nadaje się do picia po 2 tygodniach czy to mit ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Chcę zrobić piwko na święta związane z historią polski.A pszeniczne pasuje jak bum cyk cyk. jak zrobisz na WB-06 etc. to nie wiem czy to będzie jako piwo historyczne;D chyba w dawniej Polsce nie raczono się posmakami bananowymi hehe ale pszenica jest ok, a zestaw dunkelweizen nie jest niczym trudnym, nie ma różnicy miedzy nim a np. pale ale:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ja swojego koelscha zabutelkowanego trzymie w lodówce. Pomyśl jeszcze nad brown ale albo IRA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Poza tym , koelsh to nie jest wcale łatwe piwko , dwa razy z nim walczyłem i poległem I tak to właśnie jest z odpowiedziami. Dla jednego nic trudnego dla drugiego problem. Ja Kölscha polecałbym, jako łatwe piwko. Aż do moich zapisków zajrzałem żeby sprawdzić gdzie tam można polec. W którym miejscu poległeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Poza tym ' date=' koelsh to nie jest wcale łatwe piwko , dwa razy z nim walczyłem i poległem [/quote']I tak to właśnie jest z odpowiedziami. Dla jednego nic trudnego dla drugiego problem. Ja Kölscha polecałbym, jako łatwe piwko. Aż do moich zapisków zajrzałem żeby sprawdzić gdzie tam można polec. W którym miejscu poległeś? Zgaduję, że w miejscu degustacji, poprostu kolega pepek w odróznieniu od większości wie jak powinien smakować koelsch. Wracając do tematu. Na pierwsze piwo zacierane nie polecam wybieranie pszenicznych, flitracja jest troszkę trudniejsza i dla osoby początkującej może stworzyć problemy. Najlepiej jakiś prosty "ale" w calości ze slodów jęczmiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Na początek też polecam jakieś lekkie Ale - Brown, IRA albo coś podobnego. A najlepiej to z zestawu na początku - szybciej, wygodniej, i mniejsza szansa wybrania złej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się