dori Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 "Czekoladowa fantazja" czyli warka 24 trafiła wczoraj do butelek po 3 tygodniach fermentacji cichej. Do refermentacji dodałam 150g zwykłego cukru. Smak zapowiada się obiecująco , kolorek też całkiem fajny, bardzo ciemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Do refermentacji dodałam 150g zwykłego cukru. Czy nie powinno być ~200g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 raczej nie, po takiej dawce to mogłabym wyprodukować "granaty" lub "wulkany" . To już przerabiałam, teraz dodaję znacznie mniej surowca do refermentacji. 200g można dodać, ale suchego ekstraktu, a nie cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 A jak sprawa się ma z glukozą, chyba będzie podpadać pod dawki jak dla cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Według A. Sadownika odpowiednikiem 100g glukozy krystalicznej jest 86g sacharozy. Cukru więc trzeba użyć nieco mniej niż glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Zapowiada się, że "uCieszny Browarek" będzie musiał zawiesić działalność na kilka tygodni z powodu zmiany siedziby i co za tym idzie braku czasu na warzenie. Na szczęście jakieś zapasy na parapetówkę mam już zrobione . I przynajmniej po przeprowadzce będę miała trochę lepsze warunki... chłodna piwniczka specjalnie na piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 I przynajmniej po przeprowadzce będę miała trochę lepsze warunki... chłodna piwniczka specjalnie na piwko To chyba wychodzi na to że tej zimy będziemy razem ważyć piwo dolnej fermentacji - razem ale osobno Tylko pilnuj by ci przy przeprowadzce *majątku* nie wypili ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzi Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Zapowiada się, że "uCieszny Browarek" będzie musiał zawiesić działalność na kilka tygodni z powodu zmiany siedziby Gratuluje ! Po przeprowadzce przybędzie ci powierzchni magazynowej na potrojenie produkcji ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Gratuluje ! Po przeprowadzce przybędzie ci powierzchni magazynowej na potrojenie produkcji ;-) Zgadzam się od razu możesz przystosować jedno pomieszczenie do magazynowania a drugie do produkcji, agregaty chłodnicze trochę kosztują ale na pewno się opłaci Będziesz w pełni profesjonalną piwowarką. A może od razu wstawisz sobie takie tanki jak są w CK Edytowane 25 Września 2007 przez jacorregis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Dziś warka nr 25 poszła do butelek z dodatkiem 150g glukozy. Po 3 tygodniach cichej fermentacji piwo bardzo ładnie się sklarowało . Zawartość ekstraktu spadła do 5Blg. PS Wczoraj z przerażeniem odkryłam, że wszystkie Witbiery zostały już skonsumowane, całe 80 butelek :rolleyes: jakoś szybko się rozeszło. Więc po przeprowadzce muszę ostro się wziąć do pracy tym bardziej że ani pustych butelek, ani powierzchni magazynowej mi teraz nie brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Przeprowadzka troszkę przeciąga się w czasie, a zapasy topnieją w zastraszającym tempie . Postanowiłam więc jednak coś uwarzyć "na starych śmieciach" . Mój browarek wzbogacił się w między czasie o sterylizator do butelek, metalową szczotkę do mycia butelek i spory zapas różnych drożdży, chmieli i słodu. Wciąż oczekuję na przesyłkę z Czech z surowcami będę więc miała z czego warzyć Warka 26 Hefe-Weizen Zasyp: - 2,7 kg słodu pszenicznego - 2,0 kg słodu Pale Ale z zacieraniem poszłam na łatwiznę. Zwykle przy Weizenach stosowałam zacieranie dekokcyjne. Dziś jednak z tego zrezygnowałam. Wszystkie słody dodane do 12l wody o temp. 46C. Przerwy: 44C - 20 minut 63C - 40 minut 72C - 25 minut (negatywna próba jodowa) podgrzane do 76C, a teraz oczekuje w kadzi na filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 takich problemów z filtracją to jeszcze nie miałam Praktycznie nic nie leci Załamałam się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 takich problemów z filtracją to jeszcze nie miałam Praktycznie nic nie leci Załamałam się Raz tak miałem, przelałem więc brzeczkę z powrotem do gara, poprzetykałem dziurki szpilką czy nożem. Podgrzałem do odpowiedniej temperatury. Wlałem wodę na podbicie, bo wcześniej tego nie zrobiłem, bo chciałem być sprytny Koniec końców filtracja trwała z jakieś 3h, ale za to piwko zdobyło 5. miejsce na konkursie w Grodzisku, bo to Grodzisz był. Także jak to mówią nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Sytuacja już mniej więcej jest opanowana wysładzanie idzie troszkę lepiej. Tak czy inaczej chyba zmienię sposób filtracji. Ja też myślałam, że tą pszeniczkę wystawię do konkursu w Pradze, ale po tych przebojach to nie wiem, czy coś z niej wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Piwko "już" się gotuje Gotowanie 70 minut Chmielenie: - 20g Marynki od początku gotowania - 20g Lubelskiego 10 minut przed końcem gotowania rano zadam drożdżami Wyeast 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Wyszło 19l o ekstrakcie 15Blg - czyli znów dość mocne, jak dla mnie za mocne, ale nie chciało mi się już kombinować z dolewaniem wody. Następne zrobię sobie słabsze Przez kombinacje z filtracją brzeczka wyszła bardzo mętna. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Jakiej kadzi filtracyjnej używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Zwykłego "wiadra z dziurkami" z BA. Ale zamierzam zmienić na jakiś filtr rurkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Też mam wiadro z BA. Tyle, że po pierwszej warce dowerciłem 2x więcej dziurek. Między tymi oryginalnymi "liniami" dowierciłem po dwie "linie" i jeszcze po kilka dziur na krawędzi (w sumie ok. 300 dodatkowo). Średnica jak orginał. Filtrat zachrzania aż miło, chociaż nie eksperymentowałem jeszcze z dodatami niesłodowymi (może za tydzień). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 też się zastanawiałm, czy nie dowiercić dodatkowych dziurek, może tak zrobię Mąż jednak już mi obiecał, że zrobi mi jakiś filtr rurkowy. Zobaczymy co się lepiej sprawdzi W sumie w tej kadzi z BA przefiltrowałm już 26 warek i nie było aż tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 ...Ja też myślałam, że tą pszeniczkę wystawię do konkursu w Pradze,... Czy mogłabyś napisać co to za konkurs albo jakiś link. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Czy mogłabyś napisać co to za konkurs albo jakiś link. Pozdrawiam Dość ogólne info dostałam na maila. Na pewno są dwie kategorie - Czech Pale Lager i kategoria open. Należy przesłać 5l piwa . Właśnie poprosiłam o więcej szczegółów. Jak tylko dostanę odpowiedź opiszę co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Dziś pszeniczka z warki 26 została przelana na cichą. Piwo słabo odfermentowało - tylko do 7Blg. Mam nadzieję, że na cichej jeszcze trochę dofermentuję. Przez te przeboje z filtracją piwko jest bardzo mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Mam pytanko: dlaczego zdecydowałaś zlać na cichą przy 7 Blg? Może warto było jeszcze trochę poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Mam pytanko: dlaczego zdecydowałaś zlać na cichą przy 7 Blg? Może warto było jeszcze trochę poczekać? hmm... przez lenistwo - rzadko mierzę ekstrakt. Zmierzyłam dopiero po przelaniu, czyli było już "po ptokach". Ale mam nadzieję, że piwku to nie zaszkodzi - dofermentuje na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się