Jump to content

Dori z piwem zmagania

Recommended Posts

Po dwumiesięcznej przerwie mój browarek (jeszcze bez nazwy) wznowił działalność. Właśnie trwa przerwa w kadzi filtracyjnej. Ale po kolei...

Warka nr 21

WITBIER

Zasyp:

2,3 kg słód pilzneński

1,0 kg słód pszeniczny jasny

1,2 kg płatki pszeniczne

Płatki skleikowałam w 3l wody.

Kleik przelałam do gara zaciernego dodałam 8l zimnej wody. Temperatura ustaliła się na 49C. Następnie wsypałam całość słodu.

Przerwy:

45C -20minut

65C - 90minut (pozytywna próba jodowa)

72C - 40minut (negatywna próba jodowa)

Duża ilość surowców niesłodowanych sprawia, że zacier bardzo długo się scukrza :). A teraz czeka mnie zapewne horror związany z filtracją...

Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? :)

Ale wreszcie chłodniej się zrobiło :). Na sobotę planuję kolejną warkę.

Filtracja trwała prawie dwie godziny, ale teraz już się gotuje :)

Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? :)

Nie mogła wytrzymać :)

To chyba jedyne logiczne wytłumaczenie :)

Piwo gotowało się 70 minut. Na początku gotowania dodałam 20g granulatu Marynki.

Wyszło 20,5l brzeczki o ekstrakcie 14Blg. Starter drożdżowy 3944 Belgian Witbier zadany w temperaturze 26C.

Warka numer 21 ładnie fermentuje, a teraz powstaje kolejna wariacja na temat Witbier'a :)

Warka nr 22

WITBIER II

Zasyp:

- 2,0 kg słód pilzneński

- 0,5 kg słód pszeniczny jasny

- 0,8 kg płatki pszeniczne

- 0,2 kg mąka pszenna

- 0,4 kg płatki owsiane

Płatki i mąka skleikowane w 6l wody.

Przerwy:

65C - 100 minut

72C - 30 minut

A filtracja trwa już czwartą godzinę, i końca nie widać :)

A filtracja trwa już czwartą godzinę, i końca nie widać :)

Tak się właśnie zastanawiam, jak wygląda skuteczność różnych sposobów filtrowania. Worek zacierno/filtracyjny próbowałem na dwa sposoby - bez pozytywnego rezultatu. Kadzi filtracyjnej nie miałem okazji testować, natomiast filtrator z rurek - zachwycił mnie szybkością filtrowania. Powiem szczerze, że rurkami filtrowałem tylko raz - pszeniczniaka, ale czas filtracji i to raczej dziesiątki minut a nie godziny. Ten sposób filtracji ma jedną wadę - trzeba cały czas dolewać wody żeby do rurki nie dostało się powietrze, ale reszta to raczej same zalety.

Mam nadzieje że jutro zabiorę się za piwo, i przy filtracji zrobię dokumentacje - ile cały proces trwa, jak wygląda klarowność brzeczki po, itp.

T.

Filtracja trwała 5 godzin, filtrat bardzo mętny :) w sumie po tym zasypie można się było tego spodziewać.

Gotowanie 60 minut.

Na początku gotowania 25g Marynki (granulat)

w 45 minucie gotowania 8g kolendry i 10g curacao

w 55 minucie gotowania 7g kolendry i 10g curacao

tzi liczę, że zdasz relację z warzenia :)

Wyszło 21l bardzo mętnej brzeczki o ekstrakcie 12Blg. Zadane drożdżami Wyeast Belgian Witbier.

Zobaczymy co z tego wyjdzie na razie daję sobie spokój z Witbier'ami

Tak sobie czytam i też mi się już chce warzyć... Żeby nie powiedzieć że mnie skręca... No ale, raz powiedziane - trzeba dotrzymać. Jedyne co mogę zrobić to gonić teraz ekipę i Pana Developera, żeby móc jak najszybciej warzyć w swoim własnym domu...

Burzliwa fermentacja warki 21 trwa już tydzień jednak piana na obu piwach trzyma się w najlepsze, więc z przelewaniem na cichą jeszcze się muszę wstrzymać :rolleyes:

Piana (drożdże) nadal tworzy gruby kożuch na powierzchni piwa. Przez 9 dni fermentacji Blg spadł z 14 do 7 :). Więc nie wiem czy przelać na cichą, czy jeszcze czekać...

Przy 7 blg jak nie zejdzie niżej w ciągu dwu pomiarów w ciągu dwu dni to ja bym zlewał na cichą. Wszystko zależy jak często dokonujesz pomiarów. Jeśli od 2 dni już nie ruszyło w dół to przy okazji następnego pomiaru już bym zlał, niech na cichej dofermentowuje.

sugerowałam sie pianą i dopiero pierwszy raz zmierzyłam Blg. Jutro (czyli dziś :))wieczorem powtórzę pomiar i wtedy zdecyduję co dalej :)

Te drożdże jakieś leniwe są :)

Dziś zmierzyłam zawartość ekstraktu w obu Witbierach: warka 21 - 5Blg, warka 22 - 3Blg. W obu przypadkach jeszcze widać oznaki intensywnej fermentacji, więc z przelewaniem na cichą jeszcze poczekam.

Zapach i smak super, szczególnie aromatyzowanej warki 22 :)

Właśnie przelałam na cichą Witbier'a z warki 21. Ekstrakt zszedł do 3 Blg. Pobiłam chyba rekord - 2 tygodnie fermentacji burzliwej.

Ale piwko pachnie ładnie i jeszcze lepiej smakuje :)

Pobiłam chyba rekord - 2 tygodnie fermentacji burzliwej.

Ale piwko pachnie ładnie i jeszcze lepiej smakuje :)

Niezły czas :). Mój rekord to około 5-7 dni. A fermentacja w jakiej temperaturze się u Ciebie odbywała ?

Niezły czas :). Mój rekord to około 5-7 dni. A fermentacja w jakiej temperaturze się u Ciebie odbywała ?

Temperatura 22-23C. Dziwnie ta fermentacja przebiegała - zobaczymy co z tego wyjdzie :rolleyes: